Articole

Caii verzi ai Ancai Gheorghiu

     intre 22 aprilie si 19 mai 2013, Mediateca Bibliotecii Metropolitane gazduieste (in Sala „George Enescu”) expozitia Cai verzi, semnata de Anca Gheorghiu. Tema aleasa de artista, titlul si morfologia se afla deopotriva in conjunctie si intr-o relatie coordonatoare, in contextul complementaritatii. Daca peisajul pastoral este laitmotivul, fiintele fabuloase reprezinta ,cu siguranta, calea.

     Corpusul de lucrari, gindite si realizate pe parcursul a aproape un deceniu, are la baza colajul, pictura, desenul si interventia, toate acestea incadrabile in ceea ce s-ar putea numi generic tehnica mixta. Povestea incepe insa exact de aici. Caii verzi presupun artificialul, in sensul ca ordinea naturala este trecuta prin filtrul unor idei si alegeri ale celui care o concepe, Pater Creator, (mare) architect, colorist sau, de ce nu, artist. Caii verzi ai Ancai Gheorghiu pleaca de la modele reale pentru a-si gasi rezolvarile plastice intr-o lume ce apartine ideilor si naturii onirice. Structura peisajelor campestre, a fantasticelor cabaline care umplu vazduhul de o boare a nostalgiei basmelor este oferita de artista pentru a fi supusa unor duble geometrizari: cea obiectiva, determinata de planurile in sine, si cea subiectiva, a taieturilor fizice si colajului propus.

          Una dintre intrebarile pe care si le-ar putea pune o persoana ancorata exclusiv in concret ar fi legata de relatia dintre titlul expozitiei si imaginile surprinse in lucrari. in ce masura calea de urmat alterneaza intre spatiile luminii campestre si vazduhul armasarilor, boare lirica a unei evocari de-abia soptite, dar plina de armonii cromatice si ritmice…Figurativul este inspirat in mod direct din „realitatile“ imaginilor din vis, din filmul interior al artistei evocand amintiri, in timp ce abstractul opereaza cu valori cromatice care trimit spre regnul vegetal. Geometria euclidiana, privita ca posibil plan arhitectural, se constituie in termenul mediu dintre cele doua laturi.

            Pictura Ancai Gheorghiu este un cantec, un poem, o impresie, o stare de reverie. Artista exploreaza cu incantare spatii solare a caror polifonie invaluie sufletul privitorului cu metafora sa fluida. Expozitia ne propune o viziune compozita a unei naratiuni cromatice calde, pline de umanitate, o lume care ne atrage, ne seduce si ne transfigureaza, aici, in Sala „George Enescu”, conducandu-ne, prin imageria Ancai Gheorghiu, in zbor inseninat spre lumea de dincolo de negura…

Irina AIRINEI

 

 
Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook