Articole

Biblioteca contelui Teleki  
          Anul acesta, orasul Targu Mures sarbatoreste 210 de ani de la  incheierea constructiei ansamblului bibliotecii pe care contele Samuel  Teleki a avut generozitatea de a o oferi orasului.

          Construita intre anii 1799 – 1804, Biblioteca Teleki – Bolyai  adaposteste astazi peste 60.000 de volume, printre care 66 de  incunabule si o multime de opere si editii rare si expozitia memoriala  a matematicienilor Bolyai Farkas si Bolyai János – creatorul  geometriei neeuclidiene.Tanarul aristocrat din Valea Muresului a avut ambitia de a-si insusi o cultura enciclopedica, piatra de incercare in materie de cultura a mintilor celor mai ambitioase din secolul al XVIII-lea. Pentru ca secolul al XIX-lea, cu descoperirile lui din toate ramurile stiintei, a facut o asemenea tentativa imposibila.
          Samuel Teleki a studiat in cateva universitati europene de prestigiu si s-a straduit sa colectioneze carti de valoare de pe unde a gasit. Este una din personalitatile culturii europene care si-a dat seama de valoarea cartii – veche si contemporane lui – intr-o epoca in care pe langa cativa enciclopedisti existau prea multi analfabeti. S asa, trase de cai, cartile colectionate de el au sosit pe malul Muresului, dar nu fara probleme. intreaga Transilvanie apartinea pe vremea aceea Imperiului Habsburgic si acest imperiu multinational avea o cenzura puternica, incercand din rasputeri sa impiedice patrunderea ideilor antiabsolutiste ale Revolutiei Franceze, capabile de a zgudui imperiul din temelii. Multe carti cumparate de Samuel Teleki au fost oprite la frontiera imperiului si nu au putut ajunge la Targu Mures. Altele – cateva carti deosebit de valoroase – le-a vrut imparatul de la Viena si … putea contele sa-l refuze?
          Pasiunea lui Samuel Teleki de a colectiona carti pentru ca le iubea, si nu numai pentru valoarea lor, se poate vedea si din cataloagele pe care ni le-a lasat si care sunt scrise de mana lui. Posteritatea i-a fost recunoscatoare: in cadrul constructiei pe care Teleki a ridicat-o special pentru a-i adapost biblioteca, se poate vizita sala cu cartile colectionate de conte, respectandu-se aranjamentul original in rafturile originale, protejate de sticla. Biblioteca dispune de peste 50 incunabule, de nenumarate carti vechi, aranjate pe domenii: Biblii, teologie, drept, stiinte, atlase etc., scrise, practic, in toate limbile europene si, bineinteles, si in latina. Unele sunt de-a dreptul amuzante, privite din perspectiva noastra contemporana. De cate ori trec prin sala colectiei Teleki nu pot sa nu privesc, surazand, o carte de inventii patentate in Franta. Pagina la care este deschisa, sub protectia ei de sticla, ne arata un cal mecanic inhamat la o trasura, condusa de un vizitiu artificial, actionat tot de un motor. Un sistem de roti dintate incearca sa precizeze functionarea insolitului automobil. Sigur, nu este vina inventatorului francez ca automobilul, acea trasura autopropulsata, s-a dezvoltat in alta directie.
          Pe langa marea biblioteca a contelui exista in anticamera un raft din aceeasi perioada, cu cartile contesei Susanna, nascuta Bethlen si mult mai tanara decat el. Aceste carti sunt numai in limba maghiara si privesc interesele traditionale ale femeii, inclusiv ale celei aristocrate: bucataria, cresterea si educarea copiilor si biserica.
          O alta sala din biblioteca este inchinata unui cuplu de tata si fiu, oamenilor de stiinta Farkas si mai ales Janos Bolyai, intemeietor al geometriei non-euclidiene, atat de necesara in epoca noastra, a calatoriilor in spatiu. Printre diversele lucrari pe aceasta tema se prezinta si o asa numita pseudo-sfera, un corp cu suprafete curbe pe care se demonstreaza ca printr-un punct se poate trage nu numai o paralela la o dreapta, ci o infinitate de paralele. Aceasta inseamna negarea axiomei lui Euclid si punctul de plecare a geometriei non-euclidiene.
          in decursul timpului, Biblioteca Teleki a crescut, atat prin achizitii, cat si prin unirea cu Biblioteca Liceului Reformat din Targu Mures, o biblioteca cu carti mai multe decat Biblioteca Teleki, sporindu-i astfel colectia si ridicand-o la rangul de Biblioteca Judeteana.
          O astfel de comoara a culturii europene pune multe probleme de conservare, pentru a caror rezolvare autoritatile culturale ale tarii au primit si ajutor international. La Basel in Elvetia, dar si la Targu Mures, exista de exemplu Fundatia Teleki Teka, condusa de reprezentanti ai familiei, urmasi ai unor nobili care au fugit din Ungaria in 1956, anul Revolutiei Anticomuniste. Fundatia s-a implicat activ in lucrari de restaurare si incalzire a cladirii, pentru pastrarea in bune conditii a tezaurului de care dispune biblioteca. Actiunea ei este cu atat mai laudabila cu cat este dezinteresata.
          Numeroase ramuri are familia Teleki, atat din Transilvania cat si din Ungaria. intre Targu Mures si Reghin exista in Valea Muresului doua castele Teleki, unul la Dumbravita si altul la Gornesti. Cel de la Dumbravita, inconjurat de cele mai multe cuiburi de barza aflate intr-un sat din Romania, a apartinut unui alt Samuel Teleki, numit de Szek, prieten cu Dimitrie Ghica-Comanesti, care a fost catre sfarsitul sec. 19 explorator in Africa si care si-a dat numele chiar unui vulcan african. Castelul de aici, ridicat intr-un rococo inspirat, este folosit astazi de catre o scoala de agricultura. Contele nostru, Samuel Teleki, este inmormantat intr-o cripta de familie, asezata deasupra satului. Castelul din Gornesti, baroc ca si modelul sau de la Gödöllö/Ungaria si aflat intr-un parc superb, a fost, pana la retrocedare, preventoriu TBC pentru copii. Lipsite de ingrijire pe timpul comunistilor, castelele au intrat, in sfarsit, din nou, in patrimoniul proprietarilor lor legali. Speram sa urmeze o restaurare atenta, urmata de redarea lor in circuitul turistic, spre cinstirea unor personalitati care au insemnatatea lor in cultura poporului nostru.Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook