Articole

Baranyi Ferenc poet universal

          Dubla lansare a volumului bilingv din creatia marelui poet ungar Baranyi Ferenc – traducerea in limba romana apartinand poetului Ion Brad, in Editura Biblioteca Bucurestilor, precum si a unui volum de versuri alese si traduse de poetul maghiar din creatia lui Ion Brad, de vineri, 14 iunie 2013 ne-a dus cu gandul la comerorarea din 15 iunie, a lui Mihai Eminescu, cel care debutase, in anul 1866, in revista „Familia” din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia De-as avea.

          Sub genericul „Sarbatoarea poeziei si prieteniei”, evenimentul a reunit, sub nobilul patronaj al primarului sectorului 2 Neculai Ontanu, iubitori ai literaturii romane si maghiare, colaboratori ai Asociatiei Culturale si de Prietenie Egyutt – impreuna conduse de Hajdu Gzoyo, care au urmarit un spectacol literar si muzical deosebit. Printre participanti s-au numarat academicienii Eugen Simion si Ionel Haiduc, scriitorul Ion Brad, mezzosoprana Cristina Iordachescu si pianistul Andrei Racu, actorii Adam Erzsebet, Ana Maria Ghiur, Eusebiu Stefanescu, criticul literar Ion Dodu Balan.

          Baranyi Ferenc isi aminteste de idealurile sale de a strange alaturi etnii diferite, reunite pe taramul fantastic al literaturii: „inca din copilarie visam ca odata, in intreaga zona dunareana, maghiarii, slovacii, romanii, sarbii si croatii isi vor randui soarta fara dispute, ajutandu-se reciproc. Pentru o astfel de convietuire intre popoare, incerc sa pavez drumul prin traducerea poetilor popoarelor invecinate. Din literatura romana…printre preferatii mei numarandu-se deja Mihai Eminescu, Ion Pillat, Lucian Blaga si Eugen Jebeleanu”. in acelasi registru se inscrie si poetul Ion Brad, care isi completeaza colegul de breasla cu urmatoarea declaratie – „multumesc tuturor celor care inteleg sufletele si aspiratiile unor poeti adevarati a caror politica este iubirea, nu ura, libertatea si nu intoarcerea la intunecimile trecutului.”

          Zece poeme de Adrian Paunescu traduse de Ferenc Baranyi si Zece poeme de Ferenc Baranyi traduse de Ion Brad au fost lansate, de asemenea, in moderna sala de evenimente a Primariei Sectorului 2 din Capitala. Este un eveniment de multiculturalitate autentica atestand, daca mai era nevoie, dimensiunea lui Baranyi Ferenc, de poet universal.
  Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook