Articole

George Dan: Manuscrisul din sticla…

          Volumul de „balade si poeme” Oamenii din lande de George Dan, aparut la Editura Eikon din Cluj-Napoca, la sfarsitul lui 2011, apartine unuia dintre cei mai importanti poeti ai generatiei postbelice care, in 1946, a primit Premiul pentru poezie „Ion Minulescu”, acordat de un juriu alcatuit din somitati literare ale vremii: Al. Rosetti, Tudor Vianu, Vladimir Streinu, Serban Cioculescu, Perpessicius, Petru Comarnescu si Camil Petrescu. O editie ingrijita de M. N. Rusu, critic si istoric literar de forta, stabilit, de mai bine de doua decenii, in SUA si de a carui opera am avea atata nevoie…

          Oamenii din lande: o editie bibliofila, de o rara subtilitate a materiei lirice, a carei selectie si proiectie in spatiul auctorial, prin oglinda de manuscrise, ne ofera o perspectiva de adancime, demna de acel George Dan care nici macar nu a mai reusit, din cauza vicisitudinilor istorice, sa mai tipareasca acest genial volum de debut. Junele George Dan alege varianta publicistica a paginilor Luceafarului, in redactia caruia il cauta pe nonconformistul critic M.N.Rusu. Acesta retine figura emblematica a tanarului lup de mare a carui poezie se reflecta in adancimile spiritului ca jocul de transparente in panzele lui Aivazovski.

          Imberbul poet, constient, poate, de sfarsitul lumii sale esentiale, peste care se va asterne doliul proletcultismului, ii incredinteaza caietul sau de debut, manuscris inchis intr-o sticla pe marea neuitarii. M.N.Rusu ni-l restituie, iata, dupa atatia ani, printr-un gest aproape ritual de omagiere a Poeziei dar si a creatorului sau care a trecut Styxul.

          Dar iata melosul liricii sale inconfundabile: „PADUREA – DUMNEZEU DE ANTRACIT/Prin Dumnezeu de gresie si antracit, /printre calugari goi m-am ratacit, /mineri, monahi in rasa nu de cit/sau de matase moale, ci praf si-acid./Prin Dumnezeu de gresie si antracit/ crater, urechea paraie a sulf racit/si-auzul trambita spre ceruri s-a lungit./Prin Dumnezeu de gresie si antracit, /timpanele vibreaza, ochii capata expresii/ de fibra lucie cuprinsa intre gresii./Prin Dumnezeu de gresie si antracit,/frunza e neagra, nu Ì› nfloresc ciresii./— Doamne, Tu tii in maini aceasta carte,/ aceasta Biblie de piatra care arde;/ pagini de slove-opace, paduri-literi,/ launtric tremuraÌ› ntelesul — titeri:/Prin Dumnezeul negru ca o mina/ credinta mea-i explozie, lumina.”

          Balada blonda, cu ai ei„oameni blonzi cu par verde” ce vin din „landele din Nord”se desfasoara, iata, din fuiorul de vis al confesiunilor autorevelatoare a caror aparenta matasoasa tremura in fata viforului declansat de tavalugul ideologic. „Fluturi de noapte cu capul de mort” impanzesc zarea, rauprevestitori, iar peste plaja sa lirica se asterne, pentru totdeauna, o perdea densa, obscura din care el, omul nu a mai putut sa iasa. Din fericire, strigatul sau inspirat va fi auzit de marele om de literatura, M.N Rusu iar manuscrisul din sticla va fi, in sfarsit, redat landelor sale de bastina.

Ultimele noutati
Attila Jozsef
10.04.2019
Eu am trait – si altii au murit de boala aceasta! Eltem - es ebbe mas is belehalt mar!
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook