Articole

Lumea lui Mosari

          Va invitam la lansarea cartii “Miniaturi umoristice” de G. Mosari, aparuta la Editura Revista Familiei, Tel Aviv, 2013.

          Evenimentul va avea loc vineri, 27 septembrie 2013, de la ora 12 la Mediateca “George Enescu” a Bibliotecii Metropolitane.

           Moderatori: Irina Airinei si Sergiu Gabureac

           Nascut in Bacau la inceputul anului 1933, G. Mosari locuieste, de peste 30 de ani, in Israel, unde s-a remarcat ca avocat si publicist in ziarele si revistele de limba romana. Este presedintele Asociatiei Scriitorilor de Limba Romana din Israel, a doua ca marime dupa cea din Bucuresti. Este membru al PEN Clubului si al Uniunii Scriitorilor din Romania.

          Recent, Biblioteca Judeteana „Costache Sturdza” din Bacau a gazduit lansarea volumelor Tablete internationale, aparut la Editura Cronica, stiri transpuse in cheie umoristica de autor, si Lumea lui Mosari, la Editura Sigma, lumea calatorului impatimit care vede detalii pur omenesti, emotionante si se opreste sa culeaga un zambet, un gest, o privire din fiecare particula de viata. Mosari abordeaza proza scurta, de calatorie, cu entuziasm si candoare, cu un ochi proaspat, cu bucuria celui care descopera adevarul cotidian in fiecare coltisor de realitate. Aceleasi volume au fost prezentate unei audiente alese la Centrul Cultural Evreiesc, duminica, 6 iunie.

          Elementul insolit semnaleaza existenta unei lumi pe care doar scriitorul-calator o vede. Revelatia acestui „altceva” transcende cotidianul cu blandete si amuzament. Un suras solidar alunga monotonia si tristetea rutinei, transformand derizoriul conditiei umane intr-o lume aparte: lumea lui Mosari.


Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook