Articole

Despagubirea lui PETER HERZOG

”Despagubirea” lui PETER HERZOG  sau autoironia istoriei

Dr. Irina Airinei

Romanul autobiografic "Despagubirea. Povestea unui supravietuitor" al lui Peter Herzog aparut la Editura Litera, in traducerea Valentinei Georgescu reprezinta "o marturie a unei istorii care nu trebuie uitata", a declarat fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, luni, 19 mai, cu prilejul lansarii cartii la libraria Bastilia din Capitala. in luarea sa de cuvant, Ion Iliescu le-a marturisit celor prezenti la eveniment ca, desi face parte din aceeasi generatie ca si autorul romanului si in ciuda faptului ca prietenia sa cu acesta s-a intins de-a lungul multor ani, nu a cunoscut povestea vietii acestuia in detaliu. ”L-am cunoscut pe Peter Gardosch inca din anul 1946 de pe vremea existentei unei organizatii a elevilor. Apoi el a trecut prin ce a trecut, a emigrat in Israel si am ramas in relatii foarte amicale. Ulterior, viata ne-a despartit. Si apoi a ajuns in Germania. Ironia sortii...Toata drama tineretii lui este conectata la Germania hitlerista.  Ne-am revazut in 1990. Eu nu am stiut de la el nimic despre drama pe care o relateaza in aceasta carte. Mi-a trimis si mie cartea lui in germana si in franceza si dupa ce am citit-o, i-am cerut permisiunea sa fie tradusa in limba romana si asa a aparut la Editura Litera. in Ardealul ocupat, evreimea a salutat ocupatia maghiara si aceasta se explica si prin resentimentele fata de Romania, fata de legionarism.  Bucurestii, Iasii, Podu-Iloaiei au cunoscut atrocitati enorme. Dar, din pacate, in Ardealul ocupat, viata i-a pus in fata unor drame si mai grave. in primavara anului Ì› 44, cand a venit Salaszi la putere, nemtii au intrat pentru a face curatenie generala. Toata familia lui a fost decimata. Prima masura luata a fost izolarea tuturor evreilor din Targu Mures intr-un ghetou. De acolo, sunt  trimisi de unguri la Auschwitz, la Birkenau unde se face sortarea barbatilor in putere pentru a construi avioane pentru armata germana. Si el, un pustan, era un baiat bine facut, facuse sport, a fost trimis la un lagar de munca de unde este eliberat, in final, de armata americana. Este o carte-marturie a unei istorii care nu trebuie uitata si din trebuie care sa pastram concluziile morale necesare pentru viata noastra in societate si pentru modul in care privim relatiile interumane in zilele noastre.”

Despre discretia autorului a vorbit si academicianul Ion Ianosi, care a punctat ca, desi l-a cunoscut pe autor imediat dupa revenirea acestuia din lagar, la Brasov, l-a surprins sinceritatea lui Peter Herzog in relatarea, in roman, a evenimentelor prin care a trecut. " Ceea ce m-a impresionat in lumina cartii citite este faptul ca a evitat sa vorbeasca despre aceste incercari maximale din lagar in toate convorbirile noastre. A avut o discretie exemplara in a-si etala viata si groaznicele experiente prin care a trecut. Aceeasi discretie o regasim si in carte. Este un roman faptic, autorul referindu-se la intamplarile care au fost acolo ", a spus academicianul.

La randul sau, si academicianul Razvan Theodorescu s-a aratat emotionat de "lectia de istorie" pe care o reprezinta romanul lui Peter Herzog. ”Cartea lui Peter Herzog vine dupa cea a Soniei Palty dedicata victimelor din Transnistria. Este scrisa admirabil si traducerea este de mare valoare. ”

Profesorul  Vasile Morar se intreaba ” Cine ar fi putut sa banuiasca, iata, ca acest personaj, Peter, care avea 15 ani in aprilie-mai  Ì›  45, va fi salvat de un fruntas si un plutonier SS ? El este dus de la Auschwitz si transferat la Kaufering, acolo unde un soldat se poarta omeneste cu el. il intreaba de unde este. Si el ii spune : Din Targu Mures. Celalalt ii raspunde : Si mama mea era din Reghinul sasesc si cumpara textile de la familia Heimann. Iar Peter spune : El era tatal bunicului meu. Din acel moment se naste o legatura strict omeneasca in care el nu mai este evreul, este omul. Dupa aceea urmeaza ceea ce numesc eu situatii morale elementare. Cei doi fruntasi SS se poarta omeneste cu el si decid sa-i ajute pe trei dintre detinuti. Lucru uluitor. Pentru ca mereu apare in carte intrebarea : Cum a putut Dumnezeu sa lase sa se petreaca asa ceva ? Un preot ii salveaza, ii primeste si ii tine o noapte. La trei noaptea ii scoate din casa si ii indruma spre parintele Emanuel. Si ajung astfel la acel calugar cistercian care are o influenta covarsitoare asupra tanarului  evreu. Si, iata, aici ne apropiem de esenta teologiei, cele zece porunci, inclusiv de ideea iubirii de semeni. Cartea se incheie in aceasta cheie in care virtutea politetii , virtute care nu este intru totul morala, se transforma intr-un exemplu uluitor. in momentul in care ajung in gara la Auschwitz si mama autorului se indreapta, fara sa stie, spre camera de gazare, fiica nu vrea sa se desparta de mama si cere voie ofiterului Mengele sa mearga cu ea, la care acesta ii raspunde, cu o politete criminala : Da, doamna, puteti sa mergeti cu mama dumneavoastra. Cartea se incheie intr-o grila ironica, o ironie care este a istoriei si a faptului ca cinismul e mereu prezent in viata oamenilor. in final, ironia despagubirii...”.

S profesorul Razvan Voncu a afirmat, in prezentarea sa, ca romanul amintit este unul cu un "continut moral deosebit de profund, dar si pedagogic. Romanul este formidabil prin autenticitate. El transfigureaza o experienta personala fara sa o denatureze. Este un roman in care autorul isi contempla existenta sa umana fara ura si partinire. Ceea ce este foarte rar pentru ca experienta Holocaustului este o tragedie foarte greu de cuprins cu instrumentele istoricului. Autorul aduce o marturie de prim rang in ceea ce priveste Holocaustul. Pentru evreii transilvaneni, masurile represive urmeaza un crescendo pana la acea politica de stat. Astfel de carti ne indeamna sa nu devenim toleranti cu intolerabilul pentru ca asemenea fapte sa nu se repete. Romanul ne face sa ne gandim ca Holocaustul a fost urmat de cealalta Golgota.”

Scriitoarea Veronica Barladeanu a subliniat : ”Nici un om care trece prin asemenea incercari, va spun asta in calitate de psiholog,  nu ajunge la modestia de a nu pune pe prim plan suferinta personala si comparatia cu norocul sau nenorocul. El are aici o expresie: spre norocul nenorocului. Ma bucur ca l-am revazut pe Peter dupa foarte multi ani. Aceasta carte nu pune pe prim plan ororile, ci trairile si trairile sunt foarte importante pentru ca te definesc mai tarziu.”

Autorul romanului, Peter Herzog, le-a explicat celor prezenti la eveniment ca nu si-a putut povesti experienta cu usurinta, dar ca a incercat, prin acest roman, sa descrie in mod obiectiv evenimentele. "Eu nu am vrut sa ma etalez, sa fac pe eroul. Am incercat sa descriu obiectiv ceea ce mi s-a intamplat. Eram de sapte ani impreuna cu sotia mea si ea nu a stiut nimic, nu i-am povestit nimic. Dintr-o intamplare a reiesit experienta mea si asa am inceput si sa scriu cartea. in anul 1944, intreaga industrie aviatica a Germaniei naziste a fot distrusa de aviatia aliata.Pentru o noua productie de avioane au adus evreii unguri din Transilvania. Aceasta sarcina a revenit lui Adolf Eichmann si ungurii au deportat intreaga populatie evreiasca din Ardealul de Nord. Au avut nevoie numai de forta de munca asa incat la Birkenau au separat mana de lucru de ceilalti care au pierit. Eu aveam 13 ani si jumatate. Eram mai corpolent si cand ofiterul m-a intrebat : cati ani ai, eu am raspuns : saptesprezece. Si asa am scapat cu viata. Asa am ajuns in acest lagar renumit de la Kaufering unde detinutii au avut sarcina sa construiasca un bunker inimaginabil : 800 m lungime, o suta si ceva latime, cinci m grosime, de beton. Si in acest bunker trebuiau sa construiasca avioane Messerschmidt 862. Norocul m-a ajutat, un SS-ist, ordonanta comandantului de lagar a trecut intreband : ”Cine vorbeste nemteste ?” Eu m-am prezentat, m-a luat cu el si astfel am devenit ordonanta ordonantei. Si asa am supravietuit, ba chiar am putut ajuta si pe altii. Sotia comandantului de lagar, cu cineva din Rezistenta , cu altcineva din Elvetia au organizat un ajutor de transport alimentar pentru Kaufering. Eu impartasesc toata experienta mea de la Auschwitz si Kaufering studentilor care ma asculta dar si cititorilor mei, sa le spuna mai departe pentru a nu permite ca asa ceva sa se mai poata intampla vreodata. ", a spus autorul.

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook