Articole

Taras Sevcenko un apostol al neamului ucrainean

„Taras Sevcenko – un apostol al neamului ucrainean”

Irina Airinei

Asociatia interetnica si multiculturala ANIMA FORI a participat sambata, 31 mai, la sarbatoarea romanilor de nationalitate ucraineana din Satu Mare cu prilejul implinirii a doua secole de la nasterea marelui poet national al Ucrainei, Taras Sevcenko. Cu aceasta ocazie a avut loc o dubla manifestare, care a constat intr-o lansare de carte si depuneri de coroane la bustul lui Taras Sevcenko, situat in parcul de langa Muzeul Judetean.

La eveniment au participat presedintele Uniunii Ucrainenilor din Romania (UUR)- Stefan Buciuta, directorul Cancelariei Prefectului-Raul Babtan, viceprimarul municipiului Satu Mare-Radu Roca, prim-vicepresedintele UUR Satu Mare-avocatul Vasile Mois, presedintele UUR Maramures-Miroslav Petretchi, si presedintele UUR Satu Mare Mihai Macioca,  in calitate de gazda a manifestarii, alaturi de oaspetii din Ucraina, printre care si stra-stra-stranepoata lui Taras Sevcenko si presedinta Fondului Taras Sevcenko, Liudmyla Krasytska, dar si Grigori Gulic, presedintele Curtii Supreme din Lvov, Husti Vasil, presedintele Uniunii Scriitorilor din Zakarpatia, Tatiana Kovalciuc, profesoara la Universitatea din Kiev, Ivan Dubovici, profesor la Universitatea din Lvov. Manifestarile au debutat la Restaurantul “Regal”, unde a fost prezentat volumul dedicat lui Taras Sevcenko, in cadrul caruia apar temele prezentate in cadrul Simpozionului international “Taras Sevcenko – un apostol al neamului ucrainean”.

La bustul marelui poet ucrainean au depus coroane Uniunea Ucrainenilor din Romania, Prefectura si Primaria Municipiului Satu Mare, Organizatia Judeteana a TSD Satu Mare, UUR Satu Mare si Maramures. Si-au mai adus omagiul oaspetii din Kiev, Lvov si Ujgorod. Cu aceasta ocazie, viceprimarul Radu Roca a felicitat conducerea UUR Satu Mare si a mai adaugat faptul ca doreste ca Institutia Prefectului impreuna cu Consiliul Judetean Satu Mare si cu Primaria Municipiului Satu Mare sa organizeze Ziua ucrainenilor in judet, iar comunitatea romaneasca din Ucraina sa celebreze Ziua romanilor din Ucraina. in cadrul Zilelor Orasului Satu Mare, Ansamblul din Ujgorod a prezentat un program de cantece si dansuri ucrainene care s-a bucurat de un mare succes.

Anul 2014 este declarat de UNESCO Anul Cobzarului Taras Hrehorovici Sevcenko, aniversandu-se astfel 200 de ani de la nasterea acestuia, ca un omagiu adus  poetului national al Ucrainei. Taras Sevcenko (1814-1861) s-a nascut in satul Kirilovka din gubernia Kiev. Opera lui este inspirata din filonul etno-folcloric ucrainean, din miturile locale. „De-oi muri, imi vreau mormantul / in campia larga / Unde-n scumpa-mi Ucraina, / Nipru-n vai alearga. / Din gorgan sa vad campia / Si-ntre nalte maluri / Sa aud cum Niprul geme / Cu-nspumate valuri. / Cand va fi vrajmase trupuri / Catre mari sa poarte, / Mi-oi lasa si eu gorganul / Si-al meu somn de moarte / Si la Dumnezeu, in ceruri, / Sa ma rog m-oi duce / insa pan’atuncea nu-l stiu / Si nu-mi fac nici cruce. / Va treziti, stropiti cu sange / Sfanta libertate. / Si-n tirani loviti si rupeti / Lanturile toate. / Iar in noua voastra casa / Cand veti sta-mpreuna, / Sa va amintiti de mine / Cu o vorba buna”. - Testament (25 decembrie 1845).

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook