Articole

Taras Sevcenko un apostol al neamului ucrainean

„Taras Sevcenko – un apostol al neamului ucrainean”

Irina Airinei

Asociatia interetnica si multiculturala ANIMA FORI a participat sambata, 31 mai, la sarbatoarea romanilor de nationalitate ucraineana din Satu Mare cu prilejul implinirii a doua secole de la nasterea marelui poet national al Ucrainei, Taras Sevcenko. Cu aceasta ocazie a avut loc o dubla manifestare, care a constat intr-o lansare de carte si depuneri de coroane la bustul lui Taras Sevcenko, situat in parcul de langa Muzeul Judetean.

La eveniment au participat presedintele Uniunii Ucrainenilor din Romania (UUR)- Stefan Buciuta, directorul Cancelariei Prefectului-Raul Babtan, viceprimarul municipiului Satu Mare-Radu Roca, prim-vicepresedintele UUR Satu Mare-avocatul Vasile Mois, presedintele UUR Maramures-Miroslav Petretchi, si presedintele UUR Satu Mare Mihai Macioca,  in calitate de gazda a manifestarii, alaturi de oaspetii din Ucraina, printre care si stra-stra-stranepoata lui Taras Sevcenko si presedinta Fondului Taras Sevcenko, Liudmyla Krasytska, dar si Grigori Gulic, presedintele Curtii Supreme din Lvov, Husti Vasil, presedintele Uniunii Scriitorilor din Zakarpatia, Tatiana Kovalciuc, profesoara la Universitatea din Kiev, Ivan Dubovici, profesor la Universitatea din Lvov. Manifestarile au debutat la Restaurantul “Regal”, unde a fost prezentat volumul dedicat lui Taras Sevcenko, in cadrul caruia apar temele prezentate in cadrul Simpozionului international “Taras Sevcenko – un apostol al neamului ucrainean”.

La bustul marelui poet ucrainean au depus coroane Uniunea Ucrainenilor din Romania, Prefectura si Primaria Municipiului Satu Mare, Organizatia Judeteana a TSD Satu Mare, UUR Satu Mare si Maramures. Si-au mai adus omagiul oaspetii din Kiev, Lvov si Ujgorod. Cu aceasta ocazie, viceprimarul Radu Roca a felicitat conducerea UUR Satu Mare si a mai adaugat faptul ca doreste ca Institutia Prefectului impreuna cu Consiliul Judetean Satu Mare si cu Primaria Municipiului Satu Mare sa organizeze Ziua ucrainenilor in judet, iar comunitatea romaneasca din Ucraina sa celebreze Ziua romanilor din Ucraina. in cadrul Zilelor Orasului Satu Mare, Ansamblul din Ujgorod a prezentat un program de cantece si dansuri ucrainene care s-a bucurat de un mare succes.

Anul 2014 este declarat de UNESCO Anul Cobzarului Taras Hrehorovici Sevcenko, aniversandu-se astfel 200 de ani de la nasterea acestuia, ca un omagiu adus  poetului national al Ucrainei. Taras Sevcenko (1814-1861) s-a nascut in satul Kirilovka din gubernia Kiev. Opera lui este inspirata din filonul etno-folcloric ucrainean, din miturile locale. „De-oi muri, imi vreau mormantul / in campia larga / Unde-n scumpa-mi Ucraina, / Nipru-n vai alearga. / Din gorgan sa vad campia / Si-ntre nalte maluri / Sa aud cum Niprul geme / Cu-nspumate valuri. / Cand va fi vrajmase trupuri / Catre mari sa poarte, / Mi-oi lasa si eu gorganul / Si-al meu somn de moarte / Si la Dumnezeu, in ceruri, / Sa ma rog m-oi duce / insa pan’atuncea nu-l stiu / Si nu-mi fac nici cruce. / Va treziti, stropiti cu sange / Sfanta libertate. / Si-n tirani loviti si rupeti / Lanturile toate. / Iar in noua voastra casa / Cand veti sta-mpreuna, / Sa va amintiti de mine / Cu o vorba buna”. - Testament (25 decembrie 1845).

Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook