Articole

FORUMUL INTERNATIONAL AL JURNALISTILOR ROMÂNI editia a V-a

Congresul a inceput sambata, 14 iunie 2014, cu alocutiunea rectorului Universitatii „Alecu Russo” - Gheorghe Popa si a continuat cu prezentarea lucrarilor participantilor.
S viceprimarul din Balti a rostit un discurs in limba rusa, in care le-a sugerat jurnalistilor sa fie „mai responsabili”. Congresul s-a desfasurat cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul MAE din Romania.

Lucrarile congresului au inceput cu discursul emotionant al rectorului Universitatii „Alecu Russo” din Balti – prof. univ. dr. Gheorghe Popa care a vorbit despre istoria de aproape 7 decenii a universitatii moldovene, infiintata in 1945, despre onoarea deosebita de a fi gazda unui eveniment atat de important pentru mass-media de limba romana si despre ceea ce inseamna si a insemnat presa pentru istoria contemporana a Republicii Moldova. „in acest context al responsabilitatii gasesc extrem de actual genericul sub care se desfasoara congresul: NEW MEDIA – JURNALISM - COMUNITATE”.

Cuvantul viceprimarului municipiului Balti – Alexander Usatii, a fost rostit in limba rusa, iar din traducerea si adaptarea cuvantarii am retinut doar ca oficialul local a fost bucuros de prezenta unui astfel de eveniment la Balti si ca presa trebuie sa dea dovada, in opinia sa, de o mai mare responsabilitate in ceea ce priveste raspandirea unei informatii de cea mai buna calitate. Totusi, oficialul local nu a pierdut din vedere sa atraga atentia jurnalistilor ca trebuie sa raspandeasca informatii de calitate cu responsabilitate, pentru ca efectele acestora sa nu fie unele agresive.

S premierul roman – Victor Ponta a salutat lucrarile Congresului al V-lea al FIJR de la Balti: „E laudabila ideea organizarii editiei aniversare a Congresului, la Universitatea Alecu Russo din Balti, fapt ce arata ca Forumul International al Jurnalistilor Romani militeaza intens si constant pentru promovarea culturii, a limbii romane si a identitatii nationale din aceasta tara. in acest moment, aderarea Moldovei la UE este un obiectiv important iar presa va avea un rol major in acest proces”.

Un alt mesaj a fost transmis din partea premierului Republicii Moldova, Iurie Leanca, de catre consilierul sau – Leonid Bujor. „in Moldova, incepand cu sfarsitul anilor Ì› 90 ai secolului trecut, presa a fost mereu pe post de formator de opinie, a impulsionat schimbarile democratice si a influentat transformarile calitative la toate nivelurile societatii si ale institutiilor statului. Astazi constat cu mandrie ca mass-media au devenit o componenta indispensabila a vietii publice, castigandu-si prezenta zilnica si pozitie civica. Fluxul informational nu sta pe loc, iar nevoia oamenilor de a fi informati creste. Este si aceasta o dovada a rolului pe care il are presa si ma bucur ca, in topurile increderii din Republica Moldova, mass-media se afla constant pe primele locuri. Este un fapt care va onoreaza, dar si va responsabilizeaza, dragi jurnalisti", precizeaza premierul Iurie Leanca in mesajul transmis congresului FIJR.

Prezent la deschiderea lucrarilor, secretarul de stat din MAE Stejarel Olaru a spus:„Am incercat in ultima perioada sa consolidam proiectele pe mass-media si cred eu ca am si reusit daca punem in balanta datele statistice in aceasta privinta comparand anul 2014 cu anul 2013. Astfel, daca in anul 2013, volumul finantarilor dedicate proiectelor de mass-media s-a ridicat la suma de 1.130.000 de lei, in anul 2014 volumul acestui tip de finantari s-a ridicat la suma de 1.900.000 de lei., adica o crestere evidenta de 41,5%. Avem satisfactia ca o buna parte din proiectele sustinute de noi se mentin la un nivel inalt si apreciem eforturile jurnalistilor dedicati problemelor romanilor de pretutindeni. Vom consolida presa din mediul on-line si in anii urmatori”, a declarat, in a doua parte a lucrarilor Congresului al V-lea al FIJR, desfasurat la sediul Universitatii „Alecu Russo, din Balti, secretarul de stat MAE, seful Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni – Stejarel Olaru.

O serie de lucrari prezentate de participantii la congres au evidentiat o mare parte dintre problemele presei de limba romana din comunitatile romanesti istorice. Jurnalul Romanesc a fost prezentat ca un proiect de succes al conceptului New Media, chiar in deschiderea sectiunii de lucrari. Au mai fost prezentate: „Rolul tehnologiei in noile media” – Constantin Morosanu; „New Media in ajutorul presei traditionale si contributia ei la mentinerea identitatii romanilor din nordul Bucovinei” - Diana Toma; „Noile Media - Jurnalism – Comunitate” – Nicolae Hauca; „Diaspora romaneasca in presa locala din Romania” – Cosmin Puris; „Migratia televiziunii spre internet” – Andrei Biro; „Enclavizare sau deschidere a comunitatii in mass-media interculturala” - Sebesi Karen. Jurnalistii romani veniti din Serbia si Ucraina au adus in dezbatere teme impresionante care au starnit vii discutii. Dusan Pirvulovici, directorul singurului ziar on-line de limba romana din Valea Timocului – Serbia a vorbit despre „Presa romaneasca din Serbia”.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a transmis un mesaj de suflet jurnalistilor prezenti: „in orice democratie sanatoasa, presa are o functie importanta si, in egala masura, o foarte mare responsabilitate: aceea de a informa si de a reflecta, intr-o maniera corecta, neutra si completa, realitatea care ne inconjoara. Rolul presei din diaspora este cu atat mai important cu cat aceasta reprezinta un liant intre comunitatile de romani din tara noastra si ale celor de pretutindeni, care s-au marit considerabil in ultimii ani. Presa de limba romana poate fi intr-adevar un catalizator pentru conservarea identitara a romanilor, a limbii, valorilor, mostenirii culturale si spirituale care ne identifica in randul altor popoare”.

Alti doi europarlamentari romani, Norica Nicolai si Daciana Sarbu, au avut mesaje de transmis pentru congresul jurnalistilor romtni, desfasurat la Balti. „Media audiovizuala, presa scrisa si online, reprezinta pentru diaspora romaneasca cea mai intensa legatura cu cei de acasa. Libertatea jurnalistilor de a profesa in limba lor materna si, in cazul nostru, de promova problematicile din patria mama, fie ca vorbim de Serbia, Ucraina sau Moldova, reprezinta unul dintre drepturile de baza ale Uniunii Europene. Din pacate, acest drept nu este inca suficient inteles de legiuitorii unor tari care nu sunt, inca, state membre UE”, se arata in mesajul europarlamentarului Norica Nicolai.

„Faptul ca acest Congres, ajuns deja la a cincea editie, starneste atata interes, dovedeste ca raspunde unei nevoi a producatorilor si consumatorilor de presa de limba romana. Este o nevoie care exprima, printre altele, vitalitatea limbii romane. Am considerat si consideram diversitatea, respectul ei, drept valori esentiale, intr-o lume care isi cauta un nou drum, in care culturi si civilizatii se afirma, cu vitalitate si determinare”, a transmis europarlamentarul Daciana Sarbu.

Traditionalul premiu anual al Forumului International al Jurnalistilor Romani (Diploma de Excelenta), a fost oferit in acest an scriitorului si jurnalistului Vadim Bacinschi, pentru aportul substantial la sustinerea presei de limba romana din Regiunea Odessa – Ucraina.

S-a constatat absenta la lucrarile Congresului a jurnalistilor de limba rusa invitati din Republica Moldova, in principal din Balti, desi au confirmat participarea. Nu a participat nici un jurnalist roman din Ungaria, desi fusesera invitati, iar la Bruxelles participase, de pilda, Julia Kaupert.

Lucrarile celui de-al V-lea Congres al Forumului International al Jurnalistilor Romani au continuat si duminica, 15 iunie 2014, cu prezentarea unor lucrari care au evocat situatia trista a presei de limba romana din Serbia, Ucraina sau Transnistria. Vadim Bacinschi a vorbit despre „Lipsa presei in limba romana in regiunea Odessa si consecintele ei actuale pentru comunitatea etnica romaneasca din aceasta zona". Dusan Pirvulovici, directorul Timoc Press din Serbia a prezentat „Presa romana din Serbia". Vitalia Zagrea de la Radio Ucraina International a vorbit despre „Radio Ucraina International (redactia romana) – probleme, solutii si perspective pentru comunitate". Laura Jitariuc, eleva a Liceului „Ștefan cel Mare si Sfant" din Grigoriopol a marturisit ce inseamna sa incerci macar a face presa de limba romana intr-un teritoriu cum este Transnistria. Ea si colegii ei au infiintat un ziar al liceului, care se numeste licEU.ro si care se bate pentru o presa libera si de calitate. „Presa aici in Transnistria nu exista, este o presa in care se promoveaza ideile proruse, se face propaganda si nu exista informatie adevarata, este un fel de spalare de creiere!".

FIJR consacra un principiu statutar privind crearea unor platforme comune de dialog menite a pune in contact jurnalisti cu interese comune in conservarea si dezvoltarea identitara a romanilor de pretutindeni si elaborarea unui proiect care sa genereze un sistem de monitorizare a autoritatilor din tarile unde exista suspiciuni sau semnale ca asupra presei de limba romana se fac presiuni si actiuni de intimidare.

 

Ultimele noutati
Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti
05.11.2018
Asociatia interetnica „ANIMA FORI” organizeaza, in data de 13.11.2018, la ora 13, in sala „N. Balcescu” a Palatului Parlamentului, conferinta „Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti”. Evenimentul, organizat cu sprijinul Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, se bucura de participarea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor si vizeaza promovarea culturii si valorilor identitare prin care acestea au contribuit la dezvoltarea statului roman modern.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook