Articole

Aferim! si Aliyah Dada la cinema cu istoria maturata sub pres

SERGIU V. VASILE

UTOPIA BALCANICA

Aferim! si Aliyah Dada – la cinema cu istoria maturata sub pres

Ma stiti, daca vad un film pe luna ma doare capul, si totusi luna trecuta am vazut doua. O sa las aici trei cuvinte despre ele – la spartul targului, ca de obicei.

Le puteti lua chiar si drept recomandari desi nu-s nici pe departe un guru al cinefiliei sau o instanta obiectiva.

Aferim!

Desi nu m-am dus acolo cu sacul, am fost foarte incantat de pomul laudat al lui Radu Jude, noul val al noului val, poate primul polenta western ne-penibil din istoria genului. (L-am vazut la cinema Europa, ca mi-era in drum. Se vad pixelii, e frig si de vreo doua ori a inghetat imaginea si a intrat logo-ul Blu-ray.)

Trebuie sa mentionez cat de misto sunt desenate cadrele si cat de credibila e atmosfera (nimic nu e cheesy, poate doar replica aia lupmoralista cu “ce-au sa creada aia peste 100 de ani despre noi”). Dar mai important e ca-i un film coios. Scoate din dulap un subiect atat de sensibil fara sa se teama de bombaneala inevitabila a cercurilor mai dubioase de conservatori.

Pentru cine are urechi, exista o caruta de izvoare care ne explica exact cat de robi erau tiganii in tarile romane. Tarasenia asta a fost insa ocolita cu consecventa in discursul public (sclavie? pfft, poate in Huckleberry Finn!) fiindca nu se cade sa le povestim copiilor ca stramosii lor nu erau nici pe departe niste strumfi pasnici. Tre’ sa cultivam in ei complexe de superioritate, nu?

Aferim! te baga in mijlocul acestei povesti si te invarte in ea ca intr-o palnie. Petreci tot filmul admirand peisajul si hlizindu-te de replicile desucheate si de “arza-l focu’ dascal, cum ma necajeste” si gandindu-te ca hei, era destul de lejera viata la 1800, parca nu-i dracul atat de negru, si zapciii erau oameni etc. etc. si pe urma hirst! sfarsitul.

il simti in stomac.

 

Aliyah Dada

Tot luna trecuta am fost la premiera filmului Oanei Giurgiu, cu care regizoarea itinereaza prin tara chiar in acest moment.

Bref, e un documentar tip tot-ce-ar-fi-bine-sa-stii despre soarta evreilor din Romania, pe care s-au montat niste colaje de sorginte dadaista. (Hehe, pentru ca Tristan Tzara si Marcel Iancu erau evrei romani si dada prinde bine la tineri. Lasand la o parte jucariile astea care nu ma pasioneaza, e un film super informativ, de cultura generala.)

Expunerea incepe in anii 1880, cand primii sionisti din Focsani si Galati isi incarcau acareturile pe vapoare si plecau in Eretz sa-si faca utopia lor agrara, si se termina in comunism, cand Dej si Ceausescu ii permiteau cu generozitate Israelului sa-i rascumpere pe evrei ca sa injecteze niste $$$ in zombiul economic socialist cu picioare de lut.

intre secolul al 19-lea si 23 august ‘44 ar trebui sa stii deja ce s-a petrecut, ca n-ai trait in padure. Daca intri in el complet necitit, filmul are totusi grija sa-ti faca parul maciuca. Muzica e buna de tot (serios) si marturiile sunt emotionante.

 

Pe cai complet diferite, ambele filme te aduc in acelasi loc nu foarte comod: ala unde afli ca era chiar nasol sa locuiesti pe meleagurile astea si sa vorbesti alta limba (sau sa crezi in alte nazbatii) decat romanul verde. Dap, a fost si aici sclavie, a fost si aici holocaust; nu-ti cere nimeni sa te simti vinovat pentru astea dar putina jena n-ar strica atunci cand iti mai vine sa-ti glorifici strabunicii.

Dupa un secol de Bollywood patriotard, era si timpul sa vina cineva sa-i demistifice pe afurisiti.

Ultimele noutati
Attila Jozsef
10.04.2019
Eu am trait – si altii au murit de boala aceasta! Eltem - es ebbe mas is belehalt mar!
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook