Articole

Ravensbruck 70 de ani

ASOCIATIA INTERETNICA „ANIMA FORI” OMAGIAZA MEMORIA VICTIMELOR LAGARELOR DE CONCENTRARE NAZISTE...

 

ASUMAREA GRESELILOR ISTORIEI DUCE LA EVITAREA REPETARII LOR!

 

Dr. Irina Airinei Vasile

Presedintele Asociatiei ANIMA FORI, BUCURESTI

Corespondent al GAZETEI ROMaNESTI din TEL AVIV

 

70 DE ANI DE LA ELIBERAREA PRIZONIERILOR LAGARULUI DE FEMEI RAVENSBRÜCK                                         

 

in perioada 14 - 19 aprilie 2015 vor avea loc, in Landul Brandenburg, manifestari comemorative dedicate implinirii a 70 de ani de la eliberarea detinutilor Lagarului de femei de la Ravensbrück.

 

Reuniunea Comitetului International Ravensbrück va fi deschisa printr-un cuvant rostit de prof. dr. Sabine Kunst, ministrul Știintei, Cercetarii si Culturii din Brandenburg. Printre punctele inscrise in program se numara dezvelirea monumentului comemorativ „Cei care au plans", cu un cuvant al Sylviei Bretschneider, presedintele Parlamentului Landului  Mecklenburg-Vorpommern. Vor avea loc mese rotunde, concerte, intalniri cu foste detinute si  cu descendenti ai acestora, prelegeri despre lagarul de fete de la Uckermark, vizionari de filme documentare, prezentarea peliculei „Asumarea mostenirii - Femeile din Ravensbrück" - cu o conferinta de Loretta Walz, depuneri de coroane, Drumul rememorarii Fűrstenberg – Ravensbrück, vernisajul expozitiilor  „ Femei, barbati si copii slovaci din lagarul de concentrare Ravensbrück” si „Ravensbrück 1945: Drumul lung inapoi la viata”, lectura cu martorii oculari dr. Eva Bäckerova, Slovacia si prof. dr. Ivan Levkovic, Elvetia, prezentarea multimedia a proiectului „Nu trebuie sa uitam" realizata de studenti polonezi. Momentul muzical va fi sustinut de Corul de Camera „Cantaretii  din Varsovia”, dirijor: Sebastian Gunerka, Varsovia/soprana: Mimi Sheffer, Berlin si de Quintetul de coarde Berlin Symphony Orchestra. Duminica, vor mai avea loc Sfanta Liturghie si o comemorare la Memorialul soldatului sovietic eliberator, „Te Deum”, (interpreta Krystyna ZajÄ…c, Polonia), un Kaddish, (Cantor Mimi Sheffer), o comemorare inter-religioasa si interconfesionala, in colaborare cu Arhiepiscopia Berlinului, prelat Dr. Stefan Dybowski, Biserica Evanghelica din Berlin-Brandenburg, intendent general Heilgard Asmus; Rabinul Tovia Ben-Chorin, Berlin. Se vor mai desfasura momente comemorative organizate de guvernul ungar, de Asociatia ceha Ravensbrück, de Operatoarele radio ale Serviciilor Speciale ale Apararii Nationale, Franta, A. N. E. D.  Italia, de Asociatia internationala a prietenilor Memorialului de la Ravensbrück Mecklenburg-Vorpommern s.a.Vor lua cuvantul dr. Insa Eschebach, sefa Memorialului de  la Ravensbrück, dr. Annette Chalut, presedintele Comitetului International Ravensbrück, Dietmar Woidke, prim-ministrul statului federal Brandenburg, prof. dr. Johanna Wanka, ministrul federal al Educatiei si Cercetarii prof. dr. Malgorzata Omilanowska, ministrul culturii din Polonia, Sarah Helm din Londra s.a.

 

Ultimele noutati
Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti
05.11.2018
Asociatia interetnica „ANIMA FORI” organizeaza, in data de 13.11.2018, la ora 13, in sala „N. Balcescu” a Palatului Parlamentului, conferinta „Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti”. Evenimentul, organizat cu sprijinul Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, se bucura de participarea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor si vizeaza promovarea culturii si valorilor identitare prin care acestea au contribuit la dezvoltarea statului roman modern.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook