Articole

ADA SHAULOV ENGHELBERG

EVENIMENT LITERAR la Libraria Mihail Sadoveanu

ADA SHAULOV ENGHELBERG :    „ Daca nu erau cartile si literatura, n-as fi putut trai.

 

Joi, 21 mai la ora 13, la LIBRARIA „MIHAIL SADOVEANU” din Bucuresti, scriitoarea israeliana ADA SHAULOV ENGHELBERG a lansat trilogia alcatuita din romanele „AICI SI ACOLO”, „ MARUL DULCE AMAR” si „TOVARASI DE DRUM”, aparuta la Editura TRACUS ARTE. Toate cele trei volume au vazut, initial, lumina tiparului la Editura Familia din Israel.  Dr. Irina Cajal, subsecretar de stat in Ministerul Culturii, a dat citire mesajului de felicitare al ministrului cuturii, Ionut Vulpescu. Despre personalitatea autoarei si despre volumele prezentate au vorbit cercetatorul George Neagoe, critic literar al revistei CULTURA si Razvan Voncu, redactor sef al revistei ROMaNIA LITERARA.  Au fost prezenti oameni de cultura dedicati literaturii romane din Israel si relatiilor culturale Romania-Israel precum si studenti de la SNSPA, Universitatea Bucuresti, Universitatile „Hyperion” si „Titu Maiorescu”.

,,Aici si acolo" este portretul unei femei puternice care s-a luptat sa razbeasca, sa reuseasca in viata si sa isi atinga telurile: sa traiasca o dragoste adevarata, sa simta glia stramoseasca precum patria sa si sa primeasca recunostinta meritelor sale.

,, Eu sunt cea care se catara de o viata, de pe un pisc pe altul, platind scump urcusul, dar respirand din cand in cand aerul curat, inegalabil al inaltimilor... " („Tovarasi de drum”).

,,Cine dintre noi nu a visat macar o data la o dragoste interzisa? Dar care ar fi pretul pentru indeplinirea unui asemenea vis? Personajele din ,,Marul dulce amar" pasesc pe linia subtire ce desparte moralul de imoral si uneori se dezechilibreaza cazand de pe aceasta linie. intre lupta dintre pasiune si decenta, deseori pasiunea isi spune ultimul cuvant..."

Ce inseamna pentru Ada Shaulov literatura romana ? Iata ce ne-a marturisit :

„Cand am plecat in Romania sa-i arat iubitului meu radacinile mele, am ajuns in orasul Bacau, orasul meu natal, mi-am intalnit acolo diriginta si cativa profesori, toti ma tineau minte pentru ca am fost cea mai buna eleva din clasa mea si din celelalte clase paralele. Si pentru ca tatal meu a fost un profesor de istorie foarte cunoscut si foarte temut, m-au tinut minte. (...). Si, la masa de pranz, el a tacut tot timpul si l-am intrebat : De ce taci ? Ce impresie ti-a facut ce ai vazut ? I-am aratat biblioteca unde mergeam in fiecare zi de doua ori pentru ca nu aveam voie sa imprumut mai mult de doua carti. Si de doua ori mergeam trei km dus, 3 km intors, ca sa pot sa iau carti. Atatea lucruri care pentru mine au fost atat de importante. Si, la masa, dupa toata aceasta excursie, intalnire cu trecutul meu, l-am intrebat : De ce taci ? S-a gandit si pe urma mi-a spus : Eu imi sparg capul si nu pot intelege cum o fata cu atata imaginatie si atata vitalitate, a putut sa se nasca si sa creasca in cel mai plictisitor oras pe care l-am vazut vreodata in viata mea. Si raspunsul la remarca lui este ca daca nu erau cartile si literatura, n-as fi putut trai.” (Irina Airinei)

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook