Articole

PRIMUL PAS AL PRESEDINTELUI

„PRIMUL PAS” AL PRESEDINTELUI

Klaus Iohannis, lansare la Bookfest

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si-a lansat sambata, 23 mai a.c., volumul autobiografic „Primul pas” in cadrul Salonului International de Carte Bookfest 2015. in  alocutiunea sustinuta cu acest prilej, presedintele a subliniat demersul principal al acestui gest 

„Cartea are o valoare deosebita, cel putin pentru cei de fata si recunosc ca pentru mine, care sunt din generatia care a crescut cu cartile in mana, are o insemnatate speciala. Chiar la inceputul campaniei, daca va amintiti, am decis sa scriu o carte pe care am considerat-o un instrument foarte potrivit pentru a face cunoscute cateva lucruri despre mine, despre cum am ajuns in politica si cum vad mersul in spatiul public. Acum am scris o carte din cu totul alte motive. Primul, sigur, am promis cititorilor mei la ultima lansare aici la Expo ca voi adauga un capitol care descrie campania electorala. Si asta am vrut sa fac. ”

Cum a fost aceasta perioada de foc pentru presedinte ?

„Campania electorala a fost o perioada complicata, intensa, dificila, energizanta, paralizanta si totusi cred ca pentru cei care au fost cat de cat conectati la ea a fost o perioada interesanta. (...) Aceasta campanie electorala nu a fost o experienta placuta. Asta nu inseamna ca nu a fost extrem de intensa, nu inseamna ca nu a avut foarte multa energie. A avut toate aceste lucruri, dar pe langa faptul ca am vrut sa relatez cum am vazut eu din interior, cel mai din interior, campania electorala, am vrut sa presar in carte si cateva consideratiuni mai generale despre ce cred eu ca se face in politica, sau, mai degraba, ceea ce cred eu ca nu se face in politica. (...) A fost o companie care, prin felul in care s-au manifestat majoritatea candidatilor, isi avea loc mai de degraba la inceputul anilor 90, o campanie brutala, bruta, necizelata, cu atacuri directe la persoana, cu galeti de laturi turnate peste capul unor candidati, mai ales al acestui candidat. (...) Aceasta campanie, cu toate partile negre, negative pe care le-a avut, pentru mine a fost extrem de energizanta. Partea foarte frumoasa a acestei campanii au fost oamenii. Oamenii cu care m-am intalnit, zeci de mii de oameni cu care m-am intalnit direct in campanie, contactul cu toti acesti oameni mi-a dat foarte multa incredere, mi-a dat foarte multa energie. Niciodata in toata campania nu am intalnit un alegator sau un participant la o manifestatie electorala care sa-mi fi spus ceva negativ, niciunul. Tot ce a fost negativ a venit via media, via material electoral din partea celorlalti competitori. Si atunci, paradoxal, campania a fost si urata si frumoasa. Si la final am avut o energie deosebita pe care am primit-o, in definitiv, de la alegatorii care au fost de partea mea, si nu au fost putini.”

Dorinta de schimbare a invins

„Va amintiti ca primul tur nu s-a terminat extraordinar de bine pentru mine, pierdusem primul tur, dar atunci a aparut ceva ce nu a fost prevazut de nimeni, acel val de simpatie pentru mine si acea dorinta de schimbare initiata de inabilitatea sau dispretul Guvernului, cum doriti, fata de romanii din diaspora. A aparut un val in diaspora si, in mod paradoxal, daca un val de obicei, porneste din centru si se duce mai departe, acest val a venit de departe si a ajuns in centru, aici si a contribuit la acea rasturnare de situatie spectaculoasa care a dus in final la un vot care a fost incredibil, un rezultat care nu a fost prevazut de nimeni si care mi-a adus mie peste sase milioane de voturi. Acestor peste sase milioane de romani care m-au votat le-am dedicat cartea. Nu numai lor le multumesc, le-am multumit si le multumesc si celor care nu m-au votat, le multumesc fiindca au mers la vot. Participarea la vot s-a situat la o cota enorma, aproape 65% dintre alegatori au fost la vot. Este un lucru extraordinar de important sa se voteze cand sunt alegeri.(...)

Presedintele a multumit celor mai incercati parteneri de campanie 

„Imaginati-va o persoana care sta acasa sau la scoala si nu poate sa faca nimic, dar trebuie sa suporte toata campania - asta a facut sotia mea Carmen si de multe ori am avut impresia ca daca spre mine au venit energiile, ea a trebuit sa blocheze partea negativa a campaniei, un lucru foarte greu de facut. (...) Si ce ar fi un candidat la presedintie fara partidul lui, nu cred ca se poate asa ceva la noi. Partidul meu, PNL, partidul al carui presedinte am fost cand am intrat in campanie a fost 100% de partea mea. (...) Le multumesc!” (a consemnat Irina Airinei)

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook