Articole

DOREL SCHOR

       SUPERSTITII SI PREJUDECATI

 

          O EXPOZITIE LA EIN HOD

 

   O idee originala sta la baza unei expozitii colective deschisa in sala mare a galeriei centrale din satul artistilor de la Ein Hod. Tematica: Superstitiile si prejudecatile, asa cum le vad si le interpreteaza artistii plastici. Mai toti suntem de acord ca superstitiile sunt o credinta primitiva, bazata pe vechi ramasite ale animismului si magiei. Noi nu mai credem in "prostiile astea".

Si totusi, mai toti dorim si uram noroc la un pahar de bautura sau cand cineva stranuta, vrem sa evitam ghinionul, pasim discret cu dreptul cand ne ducem la un examen sau o intalnire importanta, ocolim pisica neagra daca ne taie calea. 

   Bunicile mai cred in deochi si pun un fir rosu la mana sugarului, unii evita sa ia hotarari vinerea sau martea daca e in 13 ale lunii si nu putini sunt cei care cred in ghicitul in cafea, in carti sau in palma... Si destui mai apeleaza la amulete si talismane.

   Numerosii pictori si sculptori care participa la expozitie trateaza tema cu intelegere si umor, dar nu putini gasesc elemente critice, cu interpretari filozofice,  sau cu explicatii istorice, invitand chiar la un posibil dialog. Superstitia se naste evident din ignoranta si pictorii gasesc loc de interpretari interesante si de parafraze pentru spiritele bune si rele, despre semnele  prevestitoare, numerele fatidice sau miracole...

   Dar unele exponate ne amintesc de traditii si obiceiuri intrate in folclor. Asa de pilda sunt cele doua tablouri deosebit de expresive ale Lianei Saxone - Horodi, infatisand unul un cosar (aducator de noroc in acceptia populara) si celalalt o tiganca care ghiceste in carti. Un tablou semnat de Benjamin Levy face aluzie la credinte si farmece legate de nunta. Leon Bronstein expune o frumoasa sculptura, sugerand "altfel" o hamsa (palma cu cinci degete) . Olga Oreshnikov picteaza un cocos, care in contextul descris ne aminteste de magia populara si de farmece. Yohanan Lakicevic da o interpretare adecvata controversatului personaj care a fost reformatorul religios Luther. 

   Evident, sunt numeroase exponatele originale, personajele disproportionate, fetele grotesti sau enigmatice, reprezentarile onirice sau comportamentele dificil de inteles astazi. Vazute totusi cu intelegere si umor.

 

                                                     Dr. DOREL SCHOR

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook