Articole

DOREL SCHOR

       SUPERSTITII SI PREJUDECATI

 

          O EXPOZITIE LA EIN HOD

 

   O idee originala sta la baza unei expozitii colective deschisa in sala mare a galeriei centrale din satul artistilor de la Ein Hod. Tematica: Superstitiile si prejudecatile, asa cum le vad si le interpreteaza artistii plastici. Mai toti suntem de acord ca superstitiile sunt o credinta primitiva, bazata pe vechi ramasite ale animismului si magiei. Noi nu mai credem in "prostiile astea".

Si totusi, mai toti dorim si uram noroc la un pahar de bautura sau cand cineva stranuta, vrem sa evitam ghinionul, pasim discret cu dreptul cand ne ducem la un examen sau o intalnire importanta, ocolim pisica neagra daca ne taie calea. 

   Bunicile mai cred in deochi si pun un fir rosu la mana sugarului, unii evita sa ia hotarari vinerea sau martea daca e in 13 ale lunii si nu putini sunt cei care cred in ghicitul in cafea, in carti sau in palma... Si destui mai apeleaza la amulete si talismane.

   Numerosii pictori si sculptori care participa la expozitie trateaza tema cu intelegere si umor, dar nu putini gasesc elemente critice, cu interpretari filozofice,  sau cu explicatii istorice, invitand chiar la un posibil dialog. Superstitia se naste evident din ignoranta si pictorii gasesc loc de interpretari interesante si de parafraze pentru spiritele bune si rele, despre semnele  prevestitoare, numerele fatidice sau miracole...

   Dar unele exponate ne amintesc de traditii si obiceiuri intrate in folclor. Asa de pilda sunt cele doua tablouri deosebit de expresive ale Lianei Saxone - Horodi, infatisand unul un cosar (aducator de noroc in acceptia populara) si celalalt o tiganca care ghiceste in carti. Un tablou semnat de Benjamin Levy face aluzie la credinte si farmece legate de nunta. Leon Bronstein expune o frumoasa sculptura, sugerand "altfel" o hamsa (palma cu cinci degete) . Olga Oreshnikov picteaza un cocos, care in contextul descris ne aminteste de magia populara si de farmece. Yohanan Lakicevic da o interpretare adecvata controversatului personaj care a fost reformatorul religios Luther. 

   Evident, sunt numeroase exponatele originale, personajele disproportionate, fetele grotesti sau enigmatice, reprezentarile onirice sau comportamentele dificil de inteles astazi. Vazute totusi cu intelegere si umor.

 

                                                     Dr. DOREL SCHOR

Ultimele noutati
Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti
05.11.2018
Asociatia interetnica „ANIMA FORI” organizeaza, in data de 13.11.2018, la ora 13, in sala „N. Balcescu” a Palatului Parlamentului, conferinta „Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti”. Evenimentul, organizat cu sprijinul Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, se bucura de participarea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor si vizeaza promovarea culturii si valorilor identitare prin care acestea au contribuit la dezvoltarea statului roman modern.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook