Articole

Lansare Calatori prin Bucuresti

Bucuresti, 30 iun /Agerpres/ - Volumul bilingv "Calatori prin Bucuresti", de Irina Airinei si Sorin Bordusanu, unul dintre cele mai complexe ghiduri ale Capitalei, a fost lansat marti la Palatul Sutu - Muzeul Municipiului Bucuresti.

"Este prima lucrare dintr-un proiect care abia incepe, reunind conferinte sustinute la evenimente internationale", a spus autoarea. Airinei a indemnat la pastrarea "memoriei culturale pentru a nu uita cine suntem, de unde venim si unde ne ducem".

Prof. dr. Otilia Sarbu a afirmat ca volumul este o lucrarea fastuoasa, care propune o reintoarcere intr-un timp mitic. "Bucurestiul autoarei este tot cel de astazi, dar viu, asumat in tot ce tine de o traire unica", a adaugat ea.

Cristian Tiberiu Popescu, conf. dr. la Universitatea Hyperion, a apreciat cartea drept una "remarcabila atat prin evidentierea personalitatii orasului, cat si prin atentia acordata detaliilor". "Sunt sigur ca aceasta carte va fi una la care omul revine, care va fi cautata. Sper si cred ca ea va avea un destin", a spus Cristian Tiberiu Popescu.

Sorin Bordusanu, coautor al volumului, a aratat ca si-a dorit sa prezinte o alta fata a Bucurestiului, prin intermediul unor oameni care si-au gasit destinul in orasul lui Bucur.

Printre invitati s-a numarat si Gabriela Mihaela Nastac, director executiv al Asociatiei Interetnice Anima Fori.

Aparut la Editura Pro Universitaria, volumul, cu o prefata de prof. univ. dr. Adrian Majuru, face parte din grantul "Analiza interdisciplinara a patrimoniului toponimic al Bucurestilor" initiat in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, director de proiect: dr. Irina Airinei.

Cartea "spune ca sufletul cetatii - Anima Fori - inseamna convietuirea interetnica fireasca in urbea cu strazi ale caror denumiri destainuie povesti, uneori, pe nedrept, uitate'. 'Volumul este un simbol al pacii, deziderat al Romaniei si al Israelului in egala masura", noteaza scriitorul G. Mosari, presedintele Asociatiei Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, Tel Aviv.

"Sorin Bordusanu si Irina Airinei cartografiaza una dintre cele mai sensibile harti urbane, aceea a numelor aparent tainuite sau foarte des schimbate, cu trecerea generatiilor consumatoare de simboluri. Pana la prezenta lucrare, zona denumirilor, de locuri si strazi, ramasese, pentru Bucuresti, un spatiu cartografiat doar sporadic. Autorii dovedesc, prin monografia de fata, forta multiculturalitatii in modelarea hartilor simbolice ale unui mare oras, desi de varsta destul de tanara, cum este Bucurestiul. Cu aceasta lucrare, harta simbolurilor incepe sa capete primele contururi, oferind cateva directii de cercetare urbana. Irina Airinei si Sorin Bordusanu mai deschid, insa, un camp de studiu foarte amplu, si anume acela al orasului multietnic, hranit, timp de sute de ani, de o puternica emigratie balcanica si apropiat orientala", apreciaza dr. Adrian Majuru, in prefata lucrarii.

Cartea a vazut lumina tiparului pentru prima data la Editura Familia din Tel Aviv condusa de Dragos Nelersa, sub forma proiectului editorial "Calatori prin Bucuresti", si a fost lansata pe 14 mai, la Tel Aviv, de Asociatia "Anima Fori".

Lansarea de marti a fost deschisa printr-un recital de vioara sustinut de Mircea Dumitrescu, elev la Liceul "G. Enescu", acompaniat la pian de prof. Olga Babagean.
Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook