Articole

Ravensbruck-ET IN INFERNO EGO !

Am fost la Ravensbrűck ! Am cunoscut supravietuitoare ale infernului !

Am cunoscut-o pe doamna Dr. Bärbel Schindler-Saefkow, nascuta in 1943, inchisa, impreuna cu mama sa, Anne Saefkow, la Ravensbrück, al carei tata a fost lider al uneia dintre cele mai mari organizatii din Rezistenta germana antinazista. impreuna cu Bernhard Bästlein si Franz Jacob au format puternica organizatie Saefkow-Jacob-Bästlein la care au aderat numerosi si importanti membri ai intelectualitatii germane, facand posibile acte de sabotaj,  ziare si posturi de radio ilegale si chiar atentate la viata lui Hitler. Tradati, in 1944, peste 280 membri ai organizatiei au fost  arestati, 104 dintre ei fiind ucisi in lagare, inclusiv cei trei conducatori ai miscarii: Saefkow, Jacob si Bästlein.

 Fiica lui Anton Saefkow, Dr. Bärbel Schindler-Saefkow este unul dintre curatorii memorialului Saefkow-Jacob-Bästlein si secretar general al Comitetului International Ravensbrück. Berlinul are strazi care poarta numele lui  Bernhard Bästlein si Franz Jacob si o piata numita Anton Saefkow. Numele lor mai este perpetuat de strazi in Prenzlauer Berg si in Hamburg.

Am cunoscut-o si pe doamna Dr. Anette Chalut, o alta supravietuitoare a lagarului  de femei, arestata, cu intreaga ei familie, ca membri ai Rezistentei franceze, la 8 martie 1944, aproape de Toulouse.

Transferata la Bergen Belsen, a desfasurat actiuni de sabotare a productiei de razboi, fiind eliberata in 1945. Din 1990 a condus Comitetul International Ravensbrück indeplinindu-si datoria pentru generatiile urmatoare : pastrarea memoriei calvarului si terorii, pentru o lume mai buna care sa se apere astfel de proprii ei demoni. La 70 de ani de la eliberare, presedintia Comitetului International Ravensbrück a fost oferita distinsei juriste din Slovacia, Eva Bäckerova, cea care a publicat, in acest an, catalogul tuturor deportatilor slovaci la Ravensbrück, in majoritate femei, dar si copii si barbati. Nascuta intr-o familie de evrei la Kežmarku, activi in Rezistenta, in 1944, la varsta de patru ani, este deportata impreuna cu mama sa  in lagarul de concentrare Ravensbrück, infruntand multe greutati. Tatal sau este deportat la Sachsenhausen si la Mauthausen, apoi la Ebensee unde isi pierde viata. Astazi, amintirile sale vii si triste din acea perioada  doreste le impartaseasca mai departe, astfel incat oamenii sa nu uite. Ea locuieste in prezent in Kosice, dar ii place sa revina intotdeauna in orasul sau natal.

Selma van de Perre nascuta Velleman, la Amsterdam, intr-o familie de evrei liberali, a avut o tinerete zdrobita de ocupatia nazista. A luptat in Rezistenta, ajutand grupurile de  evrei sa evadeze  si sa supravietuiasca. A falsificat carti de identitate si a procurat bonuri de masa si bani. A fost deportata la Vught si dur interogata si apoi la  Ravensbrück unde a fost cazata in corturi in conditii inimaginabile. A fost maltratata si, dupa recuperare a lucrat in halele de productie ale Siemens & Halske AG. Dupa 8 luni de anxietate si munca grea a fost eliberata la 23 aprilie, in 1945, de catre Crucea Rosie suedeza si adusa in Danemarca. Selma a venit in cele din urma la Stockholm si a lucrat ca tranzlator in spitale. Pleaca la Londra unde se angajeaza la BBC urmand, in paralel, studii superioare de antropologie si sociologie, si, ulterior, si de matematica.

Italianca Mirella Stanzione a fost deportata la varsta de 17 ani impreuna cu mama ei care lupta in Rezistenta. A trecut prin mai multe lagare pana cand a fost trimisa la Ravensbrück in atelierele de munca fortata. Dupa eliberare, tarziu si-a completat studiile dar, din cauza nenorocirilor  traite si a socului suferit, de-abia dupa varsta de 50 de ani a acceptat sa vorbeasca despre suferintele indurate in lagar.

MESAJ CATRE VIITOR

2015 : 70 de ani au trecut de la eliberarea din lagarul sinistru de la Ravensbrűck. 70 de ani de cand aliatii deschideau portile infernului descoperind, pe masura ce avansau, orori teribile. Mii de fantome, fiinte descarnate, scheletice si livide, clatinandu-se intre gramezi de cadavre. Realitatea hidoasa si pestilentiala a unei ideologii neumane. 70 de ani! Care dintre voi si-ar fi putut imagina, atunci, ca va supravietui tuturor acestor suferinte? Ca va reveni la viata? Acum 70 de ani! Nu numai ca v-ati intors din acest iad, dar ati vrut sa traiti, „Sa inviati si sa construiti ziua de maine.” Fiecare dintre voi, prin marturiile sale, prin actiunile sale, prin gesturile sale de zi cu zi a facut Viitorul posibil. Acum 70 de ani!...Erati atat de tinere ...

 „Transmiterea memoriei, spunea doamna Chalut, are o mare importanta pentru fostele deportate de la Ravensbrűck, in institutiile scolare, in universitati, transmiterea memoriei noastre prin emisiuni de radio sau de televiziune. Totusi, randurile noastre se imputineaza din zi in zi. Iata, acum, fostele deportate au initiat un gest simbolic: plantarea a 1000 de trandafiri la Memorialul de la Ravensbrück, la cea de –a 70-a aniversare a eliberarii lagarului.”

Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook