Articole

FESTIVALUL HAFERLAND

Dan Mihalache la Festivalul Haferland: in Romania se pot reconstrui si solidaritati comunitare, nu doar monumente

sambata, 8 Aug 2015, 17:39  
 
 

Consilierul prezidential Dan Mihalache, seful Cancelariei Presedintelui Romaniei, a afirmat sambata, la Festivalul Saptamana Haferland de la Crit (judetul Brasov), ca in Romania se pot "reconstrui nu doar monumente, ci si solidaritati, spiritul comunitar, chiar o societate".

 

El s-a aratat impresionat de buna intelegere intre cei 1.500 de participanti la eveniment — turisti, romani, straini, sasi emigrati si intorsi acasa, svabi, unguri, toti reuniti cu bucuria de a se revedea in regiunea denumita candva Èšara Ovazului (Haferland).

"Exista si in Romania motive de optimism. S faptul ca noi suntem astazi aici, oameni atat de diversi, (...) arata ca in Romania se poate reconstrui (...) si ca exista dorinta de a reconstrui nu doar biserici, nu doar monumente, ceea ce e foarte important, ci de a reconstrui solidaritati, de a reconstrui spirit comunitar, de a reconstrui relatii dintre oameni care trec dincolo de un beneficiu, de un profit. Faptul ca exista fundatii precum Fundatia Michael Schmidt, Fundatia Peter Maffay, Fundatia Tabaluga, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Fundatia ADEPT si altele arata ca exista totusi o unitate de a recladi, de a reconstrui o societate", a spus Dan Mihalache.

Acesta a mai spus ca reducerea numarului de etnici germani din Romania din ultimii ani inseamna si "scaderea aportului comunitatii sasesti in ceea ce inseamna diversitatea culturala" a tarii noastre.

Acelasi optimism privind insemnatatea organizarii acestui festival a fost impartasit si de ministrul Educatiei Nationale, Sorin Cimpeanu, si de deputatul Bernd Fabritius, primul sas din Transilvania ales in Bundestag.

Ministrul Educatiei Nationale si senatorul Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei de Educatie a Senatului Romaniei, au subliniat importanta invatamantului in limba germana din tara noastra. "Sustinerea invatamantului in limba germana se va face pe singurele trei cai posibile si legale: posturi didactice si didactic auxiliare finantabile (eventual si nedidactic, daca va fi nevoie), sprijin pentru infrastructura scoli si gradinite si sprijin pentru Centrul de formare continua in limba germana din municipiul Medias (judetul Sibiu). in functie de necesitati si solicitari, acest sprijin va putea fi cuantificat", a explicat ministrul Sorin Cimpeanu.

Ecaterina Andronescu a tinut sa-i decerneze o diploma lui Michael Schmidt, in semn de apreciere pentru organizarea festivalului Saptamana Haferland.

Deputatul Bernd Fabritius, primul sas din Transilvania ales in Bundestag, si-a manifestat dorinta ca ecumenismul sa fie prezent tot mai mult in Romania, apreciind ca fiind un exemplu pozitiv slujba oficiata sambata, in biserica fortificata din Crit, de catre doi preoti ortodocsi si episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Reinhardt Guib.

Printre participantii la "Saptamana Haferland" s-au mai numarat Paul Porr, presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti, Werner Hans Lauk, si senatorul Ilie Nastase cu sotia sa, Brigitte Sfat.

La Crit au fost prezenti sambata aproximativ 1.500 de participanti — turisti, dar mai ales sasi ardeleni, multi veniti in vacanta din Germania, unde au emigrat.

(A — autor: Isabela Paulescu, editor: Marius Fratila)

Ultimele noutati
Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti
05.11.2018
Asociatia interetnica „ANIMA FORI” organizeaza, in data de 13.11.2018, la ora 13, in sala „N. Balcescu” a Palatului Parlamentului, conferinta „Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti”. Evenimentul, organizat cu sprijinul Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, se bucura de participarea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor si vizeaza promovarea culturii si valorilor identitare prin care acestea au contribuit la dezvoltarea statului roman modern.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook