Articole

Ziua Limbii Romane sub semnul incertitudinii de Irina Airinei

Ziua Limbii Romane – sub semnul incertitudinii

Irina Airinei

in cel de-al doisprezecelea ceas, manifestarii de interes national pentru romani, anuntate ca se va desfasura „la Castel”, i s-a refuzat de catre primaria Vidinului acest spatiu propice promis de o luna, ramas neocupat, organizatorii de la Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria fiind nevoiti sa modifice anuntul si sa sustina programul intr-un amplasament impropriu, fara locuri suficiente, fara o climatizare adecvata, fara sonorizare. Ba mai era cat pe ce sa fie blocat accesul publicului din „propria” initiativa a celui de la poarta.

Ziua Limbii Romane a fost, totusi, sarbatorita in Vidin, Bulgaria in data de 31 august 2016, printr-un eveniment cultural organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, Institutul Cultural Roman si Asociatia Ave- Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria. Reprezentatia de muzica si dansuri populare romanesti si recitalul de poezie sustinute de copiii din clasele pilot din Vidin satul Gamzova si satul Kosova  coordonate de Lucica Gheorghiev, Olga Nicova, Valentina Slavcheva si Milena Petrova au adus lacrimi in ochii multora. Cu voci tremurate, Ivan, Tania, Vanesa, Maria, Stelian, Alex, Ioana, Filip si altii ca ei au recitat versuri din literatura romana clasica dedicate limbii romane. Sunt copiii si tinerii din Kosova, Gamzova, Bregova si orasul Vidin, care participa la cursurile limba, cultura si civilizatie romaneasca organizate de Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni si Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi".

Mandru ca sunt roman – dar numai in dreapta Dunarii !

Acesti copii invata benevol limba romana. Dar in ce conditii... La Vidin, statul roman nu are bani pentru o minima igienizare a sediului lor chinuit. Nicolay  Marinov Patchev din Kozloduy preda copiilor istoria romanilor la el acasa. Dincolo, la Kosova, orele se desfasoara tot acasa la invatatori. Copiii sunt indragostiti de profesoara lor si incep sa bata la poarta cu o ora mai devreme. Cea mai mica eleva la orele de citire si scriere are cinci ani. Dincoace, la Vidin, copiii din grupa Lucicai si Valentinei se intrec sa citeasca cat mai mult. Ba chiar, in taberele oferite de statul roman, iau si premii : la jurnalism, la concursurile de cultura generala. Iar unii dintre ei sunt admisi la Universitatile din Romania : Ivan la Arte la Cluj, Tania la Medicina la Craiova. Ochii lor tradeaza griji, tristeti, suferinte. Ivan este singur, fara parinti, fara familie. Prin Asociatie a putut sa invete limba romana, Romania a vazut-o in tabara organizata cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. in anii urmatori va trebui sa munceasca pentru a supravietui. Bursa este atata cat este. Dar lucrarile lui tradeaza un talent  „despre care se va mai auzi”. Recita cu aplomb „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie”. Recita asa, pentru ca „asa simte”.  Ion deschide gura si, cu o voce sufocata, sopteste ceva despre limba noastra. Nu stiu daca are sase ani impliniti dar vorbele il ineaca iar el se arunca in bratele „doamnei” si plange. Lumea aplauda.  Ioana canta pe o vioara de pe la 1600 ( mostenire de  familie) „Noi suntem romani” si publicul o incurajeaza. Poarta un brau tricolor. Fratele ei, Filip, s-a ocupat de acompaniament, de tehnica, de tot ce mai era nevoie. E numai suflet.

 

Bulgaria sfideaza in continuare cererea Consiliului Europei, de adoptare a unui amendament constitutional „pentru o mai buna garantare a dreptului minoritatilor la asociere si pentru deplina aliniere a practicilor la standardele Consiliului Europei.”

Datele neoficiale spun ca romanii din Bulgaria sunt mult mai numerosi decat spun recensamintele oficiale.Depasesc bine 150.000. Pe cand un liceu romanesc la Vidin, acolo unde exista o comunitate romaneasca compacta ? Oamenii sunt tristi,  dar simti ca inca mai spera intr-o minune. Iar biserica romaneasca, Patriarhia Romana poate contribui si ea la realizarea acestei minuni. Pe drumul de-a lungul Dunarii, presarat cu asezaminte tracice, dar si cu oasele soldatilor romani eliberatori...

 

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook