Articole

Alexandru Safran

Lumina unui simbol: Alexandru Safran

Irina Airinei

Miercuri, 7 septembrie, in Aula Academiei Romane a avut loc o sesiune stiintifica omagiala dedicata teologului, filosofului, istoricului si scriitorului evreu, roman si elvetian Alexandru Șafran, sesiune al  carei distins moderator a fost prof. Jean Askenasy.

Manifestarea, la care a fost prezent ambasadorul Statului Israel in Romania, doamna Tamar Samash si subsecretarul de stat in Ministerul Culturii Irina Cajal, a fost deschisa de presedintele Academiei Romane, acad. Ionel-Valentin Vlad care a sustinut alocutiunea intitulata „Lumina si Marele Rabin Alexandru Șafran”.  Prof. Avinoam Șafran, de la Universitatile Geneva si Paris a prezentat comunicarea  ” L'unite de pensée et d'action d'Alexandre Safran”. Prof. Carol Iancu de la Universitatea „Paul Valery” din Montpellier  a prezentat prelegerea cu titlul ”Alexandre Safran, une vie de combat, un faisceau de lumière” precum si cartea ”Alexandre Safran et les Juifs de Roumanie durant l’instauration du communisme. Documents inedits des archives diplomatiques americaines et britanniques (1944-1948)”,  aparuta la Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in colectia Historica, seria Dagesh. in cadrul evenimentului, dr. Aurel Vainer (Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania) a sustinut comunicarea: „Dr. Alexandru Șafran — Rabin intelept, savant erudit, luptator pentru cauza evreilor din Romania”.

„Omenirea isi va da seama ca exista un singur regat: stiinta-etica”-spunea Șafran.  Prof. Jean Askenasy (Universitatea din Tel-Aviv) in  „Fizica quantica in filosofia Marelui Rabin Alexandru Șafran” a conchis:„Lumina safraniana  este unitatea armonica a doua componente: a unui corpuscul care reprezinta secretele naturii si a unei unde care reprezinta: m o r a l i t a t e a   n a t u r i i .”

 Prof. Moshe Idel de la Universitatea Ebraica Ierusalim a vorbit despre  „Kabala si Marele Rabin Alexandru Șafran”, despre aplicabilitatea Kabalei in stiintele actuale.

Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti, Aurel Vainer l-a laudat pe oratorul de exceptie Alexandru Șafran, care, ca senator, a pledat curajos pentru oprirea setului de legi anti-evreiesti din anii ’40, evocand legatura Marelui Rabin cu Casa Regala a Romaniei, cu Regina Elena si cu sefii ortodocsi si catolici ai vremii, in demersul de salvare a populatiei evreiesti din fata Holocaustului. Vainer a povestit ca a urmarit „din sala”, in urma cu aproape 20 de ani, discursul de receptie in Academia Romana rostit de Marele Rabin Șafran, declarandu-se „uluit” de personalitatea acestuia, „un excelent vorbitor de limba romana”. Anul acesta s-a implinit un deceniu de la disparitia fostului sef-rabin, iar in 12 septembrie vor fi 106 ani de la nasterea sa. Doctorul Alexandru Safran a fost liderul spiritual al evreilor din Romania intre 1940 si 1947 si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 1997.

Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook