Articole

Sarbatorind Anul Nou Evreiesc 5777 !

Sarbatorind Anul Nou Evreiesc 5777 !

 

​ Irina Airinei

​

​​

JCC Bucuresti a organizat sambata, 1 octombrie, la​ Universitate, in Parcul Coltea, la vioara, evenimentul „Recital muzical si traditii evreiesti” din cadrul seriei de programe nationale „Havdala in Oras”. Evenimentul  a fost oferit unui numeros public, de catre formatia Bucharest Klezmer Band condusa de neobositul Bogdan Lifsin. Un concert  extraordinar de muzica traditionala evreiasca de o diversitate cuceritoare, cantata in idis, ivrit,  ladino, romana de Carmen Iovitu si Geni Brenda acompaniate de Rodica Doija (vioara), Sergiu Marin (violoncel si chitara bas), Sorin Dobrota (clarinet), Cristian Dragomir (percutie), artisti profesionisti care au imbinat  armoniile clasice cu muzica traditional folclorica, jazz-ul si improvizatia. in partea a doua a programului li s-a alaturat si corul Hazamir care a adaugat un plus de stralucire intregului ansamblu. Formatiile conduse de Lifsin sunt coordonate de Silvian Horn care se ocupa de programele artistice si culturale ale Comunitatii. ​Maia Morgenstern si-a dovedit inca o data surprinzatoare resurse de virtuozitate vocala imbinate cu o mobilitate iesita din comun care au dinamizat publicul, atragandu-l intr-o mare hora. Maia a trecut cu usurinta de la cantecele Mariei Tanase la muzica klezmer interpretata in idis. A avut loc si ceremonialul ritual de Havdala, separarea  intre sacru si profan, cu aprinderea lumanarii traditionale, binecuvantarea vinului si condimentelor  cu miros dulce. „Cred ca am reusit sa transmitem publicului mesajul cel mai important - sa fie pace in lume, sa fie pace pe pamant, sa fie fericire, sa fie armonie. Armonia nu sta doar la baza muzicii, ci cred ca sta la baza intregii omenirii”, a spus artistul Bogdan Lifsin.

A fost o seara a armoniei daruite de minunata comunitate evreiasca tuturor celor care au venit cu bucuria de a primi acest dar. Asta si pentru ca, dupa cum se spune in invitatia facuta, JCC este locul care ofera posibilitatea tuturor evreilor (si nu numai acestora) de a invata despre cultura iudaica, traditii si obiceiuri, sarbatori, Israel, intr-un cadru nou, modern si relaxat. Va multumim, dragi prieteni de la JCC, Adi Gueron, Israel Sabagh, Sanda Wolf, tuturor, pentru omenia voastra, pentru bucuria de a fi oameni pentru oameni !

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook