Articole

Sarbatorind Anul Nou Evreiesc 5777 !

Sarbatorind Anul Nou Evreiesc 5777 !

 

​ Irina Airinei

​

​​

JCC Bucuresti a organizat sambata, 1 octombrie, la​ Universitate, in Parcul Coltea, la vioara, evenimentul „Recital muzical si traditii evreiesti” din cadrul seriei de programe nationale „Havdala in Oras”. Evenimentul  a fost oferit unui numeros public, de catre formatia Bucharest Klezmer Band condusa de neobositul Bogdan Lifsin. Un concert  extraordinar de muzica traditionala evreiasca de o diversitate cuceritoare, cantata in idis, ivrit,  ladino, romana de Carmen Iovitu si Geni Brenda acompaniate de Rodica Doija (vioara), Sergiu Marin (violoncel si chitara bas), Sorin Dobrota (clarinet), Cristian Dragomir (percutie), artisti profesionisti care au imbinat  armoniile clasice cu muzica traditional folclorica, jazz-ul si improvizatia. in partea a doua a programului li s-a alaturat si corul Hazamir care a adaugat un plus de stralucire intregului ansamblu. Formatiile conduse de Lifsin sunt coordonate de Silvian Horn care se ocupa de programele artistice si culturale ale Comunitatii. ​Maia Morgenstern si-a dovedit inca o data surprinzatoare resurse de virtuozitate vocala imbinate cu o mobilitate iesita din comun care au dinamizat publicul, atragandu-l intr-o mare hora. Maia a trecut cu usurinta de la cantecele Mariei Tanase la muzica klezmer interpretata in idis. A avut loc si ceremonialul ritual de Havdala, separarea  intre sacru si profan, cu aprinderea lumanarii traditionale, binecuvantarea vinului si condimentelor  cu miros dulce. „Cred ca am reusit sa transmitem publicului mesajul cel mai important - sa fie pace in lume, sa fie pace pe pamant, sa fie fericire, sa fie armonie. Armonia nu sta doar la baza muzicii, ci cred ca sta la baza intregii omenirii”, a spus artistul Bogdan Lifsin.

A fost o seara a armoniei daruite de minunata comunitate evreiasca tuturor celor care au venit cu bucuria de a primi acest dar. Asta si pentru ca, dupa cum se spune in invitatia facuta, JCC este locul care ofera posibilitatea tuturor evreilor (si nu numai acestora) de a invata despre cultura iudaica, traditii si obiceiuri, sarbatori, Israel, intr-un cadru nou, modern si relaxat. Va multumim, dragi prieteni de la JCC, Adi Gueron, Israel Sabagh, Sanda Wolf, tuturor, pentru omenia voastra, pentru bucuria de a fi oameni pentru oameni !

Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook