Articole

APELUL LA MEMORIE interviu cu Dr. Alexandru Florian, directorul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel

Domnule director, la 1 noiembrie a avut loc  Conferinta internationala „Extremismul de dreapta si instigarea la ura. Abordari politice legale si administrative”, organizata de institutul pe care il conduceti. Care ar fi concluziile acestei importante dezbateri ?

Discursul nationalist xenofob cunoaste o revenire pretutindeni in Europa. S-a discutat despre felul in care autoritatile dar si societatea civila reactioneaza pentru a restrange impactul mesajelor si manifestarilor extremei drepte. A iesit in evidenta faptul ca Romania are o legislatie importanta care sa asigure restrangerea spatiului de comunicare si de actiune pentru diversele tentatii ale extremei drepte, ca in Romania, astazi, pana la ora actuala, in Parlament nu exista partide extremiste dar, ca dincolo de cadrul legislativ sunt o serie de manifestari in spatiul public, si una dintre concluzii a fost ca, desi avem o legislatie buna, mai sunt multe de facut in ceea ce priveste modalitatile de aplicare a acestei legislatii si se cere mai multa responsabilitate, mai mult curaj din partea institutiilor menite sa aplice legea, ma refer aici in special la Magistratura, la Ministerul de Interne.

 

Aveti o activitate sustinuta privind introducerea pe scara larga a acestui capitol din istoria Romaniei, in scoli.

 

O sa dau un raspuns la cald, in prime-time, chiar astazi voi merge la o comisie de lucru organizata de Ministerul Educatiei unde se discuta programele scolare pentru clasele 5-8, pentru gimnaziu, pentru disciplina „Istorie” iar Institutul „Elie Wiesel” va sustine acolo, cu argumente, necesitatea ca tematica Holocaustului, suferintele evreilor si romilor in perioada celui de-al doilea razboi mondial sa fie mult mai bine reprezentate in manualele de istorie de clasa a saptea si a opta, acolo unde se regasesc teme legate de pozitia si rolul Romaniei in cadrul celei de-a doua conflagratii mondiale.

Ce ne puteti spune Reuniunea de la Iasi a  Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului din al carei consiliu de conducere faceti parte, alianta  a carei presedintie apartine, in acest an, Romaniei prin persoana domnului ambasador Mihnea Constantinescu?

intr-adevar, luni debuteaza la Iasi cea de-a doua reuniune din acest an a Aliantei pentru Memoria Holocaustului, o organizatie care cuprinde peste 35 de state europene si nu numai si care isi desfasoara activitatea in cadrul unor sesiuni plenare si a unor  ateliere de lucru tematice: grupul academic, grupul educational, grupul pentru memoria Holocaustului etc. Institutul „Elie Wiesel” este membru in delegatia Romaniei la aceasta organizatie. Presedintia Romaniei din acest an a insemnat crearea unei agende proprii pentru tara noastra si anume concentrarea pe dezvoltarea educatiei despre Holocaust, programe de training pentru institutii chemate sa aplice legea in acest domeniu. in aceasta vara s-au organizat niste sesiuni de training la Institutul National al Magistraturii, dar si cu politisti care lucreaza direct in  teren. Ce se va intampla la Iasi ? Vor fi dezbateri pe grupuri de lucru si in adunarile generale ale Aliantei. Fiecare grup de lucru are tema si obiectivele lui, dar, dincolo de toate acestea, reprezentantii tarilor respective vor avea ocazia sa ia contact cu  acest oras unde au avut loc intamplari tragice in anii razboiului, sa ne amintim de pogromul din 1941.

Asadar reuniunea va fi o carte deschisa   a istoriei noastre.

Da, va fi o carte deschisa pentru peste 300 de persoane care vor fi prezente acolo, va mai fi prezentata o expozitie de fotodocumente in complexul muzeal „Moldova” despre pogromul de la Iasi si va exista aceasta  posibilitate a intalnirilor cu studentii  si initierea unui dialog al memoriei.

Un dialog al memoriei, un apel la neuitare, toate acestea duc catre crearea Muzeului Holocaustului in Romania a carui „piatra fundamentala” o veti pune dumneavoastra.

Guvernul Romaniei a emis o hotarare prin care responsabilizeaza Institutul „Elie Wiesel” cu pregatirea, in Bucuresti, ca institutie publica, a Muzeului National de Istorie a Evreilor din Romania, un muzeu in care subiectul Holocaustului va fi bine reprezentat. Va fi un muzeu de istorie si civilizatie a populatiei evreiesti din Romania, in care istoria evreilor se va citi prin istoria modernizarii Romaniei. Vom avea exemplificata prezenta populatiei evreiesti in diversele domenii ale societatii romanesti, economie, cultura sau alte spatii in contextuul diverselor evenimente istorice. Va fi o redare a istoriei unei minoritati etnice in cadrul unei istorii mai largi, istoria Romaniei. Proiectul este la inceput. De la asigurarea conceptiei muzeale, a logisticii necesare pana la inaugurare vor mai trece cativa ani. Un muzeu se naste greu pentru ca necesita activitatea simultana a mai multor echipe de specialisti si pentru ca, dincolo de continut, trebuie gasit si un cadru adecvat care sa poata adaposti un muzeu modern la standarde internationale.

Multumiri, succes si pace!

 

 

 

 

Dr. Irina Airinei

 

Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook