Articole

ADA SHAULOV : CARTE PENTRU MINTE, INIMA SI LITERATURA

in cadrul comunitatii romane din Tel Aviv, miercuri, 19 octombrie a avut loc, la Institutul Cultural Roman, lansarea romanului autobiografic „Primul tangou, ultima iubire” al scriitoarei si jurnalistei Ada Shaulov, doctor in psihologia educatiei,  roman aparut la Editura FAMILIA din Tel Aviv si care, in decembrie va aparea si in Romania, la Editura HASEFER.

 

Reporter : Ai avut un motiv foarte intemeiat sa ai asemenea emotii vorbind despre propria-ti carte,  deoarece ea nu este o fictiune, ci o parte importanta din viata ta, pe care o  daruiesti cu mult talent literar cititorilor din Romania si din Israel.

 

Ada Shaulov : Noi am avut o foarte mare poeta care a murit tanara si care a fost destul de singura toata viata ei: Rahel. Ea a spus odata: numai despre mine am stiut sa povestesc. Mi se potriveste si mie aceasta asertiune. Mai toate lucrurile pe care le-am spus pana acum, sunt inspirate din propria mea viata, au o baza autobiografica si devin componente ale literaturii mele. Dar aici am si un element nou. Este prima carte in care unul dintre capitole este o fictiune. Am reusit sa creionez o eroina fictiva, cu o viata imaginara  care face parte din vis. Cartea mea descrie, de fapt, o poveste de iubire dintre o fata, Tamar si un barbat, Amnon. Numele nu sunt intamplatoare, pentru ca dragostea lor  reprezinta unirea numelor lor, Amnon si Tamar. Exista o floare care se cheama „Amnon si Tamar” :  o floare violeta care are la mijloc o pata de culoare galbuie. in spatele ei sunt cateva legende. Una din ele spune ca Amnon a siluit-o pe Tamar pentru ca a iubit-o si altfel nu putea sa inceapa o relatie cu ea. Semnificatia legendei este ca aceasta floare este floarea pacatului. Pentru ca  dragostea dintre Amnon si Tamar este o floare nascuta din pacat. Amnon era insurat, cu doi copii ajunsi la varsta majoratului, Tamar nu era casatorita dar traia, de foarte multi ani, cu un barbat. Relatia ei cu Amnon, barbatul care a ales-o pe ea, de fapt, a fost una de dragoste adevarata pana in ultima clipa a vietii lui. Amnon si-a parasit familia, locul de munca, tara si a venit in Israel. Amnon a fost tradat de cand s-a nascut de toti cei apropiati si, de aceea, s-a hotarat sa vina in Israel. El se considera evreu. Chiar daca o  vedea pe Tamar doar o data pe saptamana, au fost unul pentru celalalt oaza din pustiu. Dar sa lasam cititorilor ocazia sa insoteasca eroii parcurgand paginile cartii.

 

Reporter : Povestea este lunga, marcata de suferinte, de durere, dar si de o dragoste nestinsa pana la sfarsit. O carte care se confunda cu viata. O scriitura realista, uneori naturalista, alternand cu pasaje de un lirism seducator.  Scrisul Adei Shaulov este o confesiune autentica intuind adevarul conditiei umane intr-o galerie vie de portrete, uneori grotesti, realizate in cele doua spatii: aici si acolo. Aici si acolo: Romania-Israel, doua aripi ale aceleiasi pasari care se inalta spre viata. Prin dragoste. O invitatie la lectura.

 

Irina Airinei
Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook