Articole

ADA SHAULOV : CARTE PENTRU MINTE, INIMA SI LITERATURA

in cadrul comunitatii romane din Tel Aviv, miercuri, 19 octombrie a avut loc, la Institutul Cultural Roman, lansarea romanului autobiografic „Primul tangou, ultima iubire” al scriitoarei si jurnalistei Ada Shaulov, doctor in psihologia educatiei,  roman aparut la Editura FAMILIA din Tel Aviv si care, in decembrie va aparea si in Romania, la Editura HASEFER.

 

Reporter : Ai avut un motiv foarte intemeiat sa ai asemenea emotii vorbind despre propria-ti carte,  deoarece ea nu este o fictiune, ci o parte importanta din viata ta, pe care o  daruiesti cu mult talent literar cititorilor din Romania si din Israel.

 

Ada Shaulov : Noi am avut o foarte mare poeta care a murit tanara si care a fost destul de singura toata viata ei: Rahel. Ea a spus odata: numai despre mine am stiut sa povestesc. Mi se potriveste si mie aceasta asertiune. Mai toate lucrurile pe care le-am spus pana acum, sunt inspirate din propria mea viata, au o baza autobiografica si devin componente ale literaturii mele. Dar aici am si un element nou. Este prima carte in care unul dintre capitole este o fictiune. Am reusit sa creionez o eroina fictiva, cu o viata imaginara  care face parte din vis. Cartea mea descrie, de fapt, o poveste de iubire dintre o fata, Tamar si un barbat, Amnon. Numele nu sunt intamplatoare, pentru ca dragostea lor  reprezinta unirea numelor lor, Amnon si Tamar. Exista o floare care se cheama „Amnon si Tamar” :  o floare violeta care are la mijloc o pata de culoare galbuie. in spatele ei sunt cateva legende. Una din ele spune ca Amnon a siluit-o pe Tamar pentru ca a iubit-o si altfel nu putea sa inceapa o relatie cu ea. Semnificatia legendei este ca aceasta floare este floarea pacatului. Pentru ca  dragostea dintre Amnon si Tamar este o floare nascuta din pacat. Amnon era insurat, cu doi copii ajunsi la varsta majoratului, Tamar nu era casatorita dar traia, de foarte multi ani, cu un barbat. Relatia ei cu Amnon, barbatul care a ales-o pe ea, de fapt, a fost una de dragoste adevarata pana in ultima clipa a vietii lui. Amnon si-a parasit familia, locul de munca, tara si a venit in Israel. Amnon a fost tradat de cand s-a nascut de toti cei apropiati si, de aceea, s-a hotarat sa vina in Israel. El se considera evreu. Chiar daca o  vedea pe Tamar doar o data pe saptamana, au fost unul pentru celalalt oaza din pustiu. Dar sa lasam cititorilor ocazia sa insoteasca eroii parcurgand paginile cartii.

 

Reporter : Povestea este lunga, marcata de suferinte, de durere, dar si de o dragoste nestinsa pana la sfarsit. O carte care se confunda cu viata. O scriitura realista, uneori naturalista, alternand cu pasaje de un lirism seducator.  Scrisul Adei Shaulov este o confesiune autentica intuind adevarul conditiei umane intr-o galerie vie de portrete, uneori grotesti, realizate in cele doua spatii: aici si acolo. Aici si acolo: Romania-Israel, doua aripi ale aceleiasi pasari care se inalta spre viata. Prin dragoste. O invitatie la lectura.

 

Irina Airinei
Ultimele noutati
Attila Jozsef
10.04.2019
Eu am trait – si altii au murit de boala aceasta! Eltem - es ebbe mas is belehalt mar!
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook