Articole

O CONTRIBUTIE EVREIASCA LA O EUROPA FAVORABILA INCLUZIUNII - CEJI

 

O CONTRIBUÈšIE EVREIASCA LA O EUROPA FAVORABILA INCLUZIUNII

Dr. Irina Airinei

 

Luni, 5 decembrie, la sediul Google din Bruxelles, organizatia evreiasca CEJI-O CONTRIBUÈšIE EVREIASCA LA O EUROPA FAVORABILA INCLUZIUNII care a implinit 25 de ani de activitate,  a lansat un nou proiect de combatere a criminalitatii motivate de ura, proiect in care colaboreaza cu Comisia Europeana,cu gigantii social media Twitter si Facebook. Evenimentul a marcat inceputul unui proiect numit \"FACING ALL FACTS\", finantat prin programul Comisiei Europene privind drepturile, egalitatea si cetatenia si coordonat de CEJI. Subliniind o corelatie intre discursul urii on-line si manifestarea reala a urii - hartuire, vandalism si violenta - initiativa urmareste sa ajute profesionistii in aplicarea legii si organizatiile societatii civile sa monitorizeze si mai bine discursurile care incita la ura si crima. \" Pe parcursul ultimilor 25 de ani de activitate,  CEJI a lucrat cu o gama larga de parteneri pentru a preveni escaladarea urii, prin programe educationale. Am initiat acest proiect impreuna cu Comisia Europeana pentru a instrui organizatiile societatii civile cum sa monitorizeze infractiunile motivate de ura. Era nevoie de dovezi pentru a convinge guvernele sa-si indeplineasca obligatiile care le revin \", a explicat Robin Sclafani, directorul CEJI. Acum, noi intelegem cu totii ca trebuie sa lucram impreuna, politia, procurorii si ONG-urile, pentru a combate crima, ura si instigarea la ura in functie de nationalitate, etnie, religie, privind comunitatea LGBT, persoanele cu handicap si toate celelalte victime ale incidentelor provocate de ura.\"

intr-o declaratie emisa inaintea evenimentului, Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene a declarat: \"Ura corodeaza bazele pe care sunt construite societatile noastre democratice. Avem nevoie sa ne asiguram ca vom putea dezbate reciproc si trai impreuna chiar si atunci cand nu suntem de acord cu unele lucruri, in loc de a ne trata reciproc ca dusmani. \"

 Organizatie internationala non-profit, infiintata in 1991, A JEWISH CONTRIBUTION TO AN INCLUSIVE EUROPE, CEJI colaboreaza cu persoane fizice si organizatii ale tuturor religiilor, culturilor si mediilor pentru a promova o Europa diversa si favorabila incluziunii.CEJI lucreaza pentru a combate prejudecatile si discriminarea si a promova coeziunii sociale, prin formare, educatie, dialog si aparare. Important factor de educatie a diversitatii si formarii in Europa, CEJI lucreaza prin intermediul unor retele tot mai mari de colaboratori, pentru a oferi un raspuns constructiv prejudecatilor si discriminarii. Voce evreiasca la nivel european, CEJI faciliteaza participarea evreilor in afacerile europene, castigand recunoastere pentru experientele si preocuparile evreiesti si abilitarea organizatiilor evreiesti sa devina mai active pe plan international si intercultural.Contribuind cu idei inovatoare la procesele de elaborare a politicilor care se ocupa de combaterea discriminarii si incluziunea sociala, CEJI pledeaza in mod activ pentru politicile de promovare a unei Europe diverse si favorabile incluziunii.Angajata in consolidarea intelegerii interculturale si interconfesionale, CEJI se afla in fruntea unei noi initiative de dialog musulman si evreiesc.

 

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook