Articole

Un film de CLEOPATRA LORINTIU Bucurestiul strazilor.Cu Irina Airinei si Sorin Bordusanu( emisiunea Identitati, Cultura minoritatilor pentru TV

iUn fil de CLEOPATRA LORINTIU. Invitati:dr.Irina Airinei si Sorin Bordusanu.“Strazile bucurestene au fost vreme de secole intr-un fel pitoresc, poate chiar pestrit, oglinda spiritului multietnic al orasului.Lumea bucuresteana era amestecata, plina de nuante, un calator al vremii, Raoul Perrin descria acest mozaic uman de pe strazile negustoresti .”

afis icr ziua culturii nationale Tel Aviv. proiectia documentarului “Bucurestiul strazilor” ,in prezenta Irinei Airinei si Cleopatrei Lorintiu,17 ianuarie 2016.(Israel)Asociatia Scriitorilor israelieni de limba romana.

Sunt de toate neamurile,valahi,moldoveni,turci,rumelieni,bulgari, sarbi,bosnicaci, greci, armeni,rusi,oameni veiniti din Crimeea,Basarabia, transilvania, unguri, italieni, germani si mai ales evrei.”Un alt calator, De Giers zicea ca la Bucuresti a intilnit toate neamurile din Occident si din orient in vestimintele cele mai pestrite fiind uluit de varietatea costumelor. Astazi, o carte semnata de Irina Airinei si Sorin Bordusanu si prefatata de Adrian Majuru are aceasta frumoasa ambitie de-a descrie, de-a decripta si de-a ne purta prin patrimoniul toponimic bucuresean.” “emisiune proiectata la Tel Aviv , 17 ianuarie 2016 , la Asociatia Scriitorilor Israelieni de limba romana, presedinte G.Mosari, directorul Editurii Familia, Dragos Nelersa).TVR si ANIMA FORI

Ultimele noutati
Ziaristi si oameni de stat, fauritori ai Marii Uniri in patrimoniul toponimic al Bucurestilor
25.04.2018
Irina Airinei Vasile, lector dr. la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti Sorin Bordusanu, vicepresedintele Comisiei de Atribuiri de Denumiri a Municipiului Bucuresti   Deceniul 2 al secolului al XX-lea a fost marcat de una dintre cele mai mari conflagratii mondiale care a dus la reasezarea ordinii mondiale, incetarea absolutismului monarhic din Europa si aparitia de state nationale prin dezmembrarea vechilor imperii. Sfarsitul razboiului a reprezentat momentul propice prin care populatia romaneasca a reusit sa se readune intr-un singur stat unitar prin unirea provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crisana , Maramures cu provinciile romanesti unite in anul 1859. Multe din personalitatile vietii politice si culturale, atat din vechiul Regat al Romaniei cat si din provinciile romanesti limitrofe si-au adus contributia la definitivarea dorintei milenare a romanilor de a trai intr-un singur stat unitar. Recunoasterea contributiilor acestor personalitati a avut loc si prin decizia municipalitatilor, indiferent de perioadele social-politice care s-au succedat, de a le omagia prin atribuirea  numelor lor ca denumiri pentru artere de circulatie mai mari sau mai mici. Acesta este unul din modurile prin care se transmit tinerei generatii informatii esentiale privindu-i pe fauritorii marii Uniri.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook