Articole

Ada Shaulov Enghelberg

 

 

 

Literatura celei de-a doua sanse

de Irina Airinei

„Faptul ca aceste doua romane vorbesc despre posibilitatea ca dragostea sa apara oricand, ca nu e niciodata prea tarziu, ca exista intotdeauna prilejul celei de-a doua sanse, este un lucru care da speranta. ” Astfel rezuma esenta celor doua romane autobiografice ale scriitoarei Ada Shaulov Enghelberg,  Felicia Waldman, conferentiar universitar la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, importanta contributoare, prin opera ei, la istoria iudaismului din Romania.

Cele doua romane „Primul tangou, ultima iubire” si „Eu sunt omul tau”semnate de scriitoarea israeliana Ada Shaulov Enghelberg  si lansate pe 6 iunie 2017 la Biblioteca „Alexandru Safran” din Bucuresti în fata unei sali pline de impatimiti de carte, sunt pagini ale unei literaturi de confesiune marcate  de suferinte, de durere, dar si de o dragoste nestinsa, aproape ireala. O literatura care imbina realitatea cu imaginarul, proza realista cu evocarea lirica, istoria personala a povestitoarei cu fictiunea, cu legenda, cu metafora si mitul. Cartile Adei Shaulov Enghelberg au fost prezentate de conf. dr. Razvan Voncu si de jurnalistul Alexandru Marinescu, directorul Editurii Hasefer sub auspiciile careia cele doua volume au aparut in România,intr-o a doua editie, prima fiind cea de la Editura Familia din Israel. „O scriitoare talentata, un roman scris cu deplina maturitate si cu o remarcabila atentie la nuante. In acelasi timp, o naratiune plina de dramatism, pilduitoare pentru puterea omului de a razbate si de a-si gasi echilibrul si sensul vietii.” a spus Razvan Voncu.

  Cartile Adei Shaulov Enghelberg, doctor in psihologia educatiei, sunt scrise sub cerul instelat al credintei si au o viguroasa axa morala. Pentru ea, facerea de bine e un modus vivendi. De aici, harul si forta spirituala a Adei Shaulov. De aici, cartea care se citeste dintr-o suflare. Naratiunea are ritm alert iar stilul te captiveaza. Literatura Adei Shaulov este o scriere realista, naturalista pe alocuri, cu accente lirice, uneori,  diversa ca viata reala din care se inspira. O filozofie inalta, o filozofie a binelui, o credinta in Lumina si in bunul Dumnezeu, se simt in fiecare vocabula a creatiei ei. O carte care se confunda cu viata. Romania-Israel, doua capete de pod pe care trece, ca in proza lui Mateiu Caragiale, o caleasca de vise: literatura de confesiune semnata Ada Shaulov  Enghelberg. Calatoria spre noi insine, pentru a afla cine suntem. Este literatura celei de-a doua sanse, literatura sperantei.Credinta si iubirea evocate cu talent de o scriitoare care a stiut sa prefaca intotdeauna cenusa in lumina, violul si moartea lui Amnon si Tamar in dragoste pura, in samburele cunoasterii despre care vorbeste un imn din  Rigveda: „De intuneric era acoperita intreaga lume,/Un ocean fara lumina - pierdut in noapte;/Atunci, ceea ce era ascuns în coaja,/Unul s-a nascut prin puterea arsitei./Din acesta a Iuat nastere mai intai,/Ca sambure al cunoasterii, iubirea ...

Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook