Articole

Alexandru Mocioni : Omul si muzica lui – Radu Sinaci

Dr. Irina Airinei

Presedintele ASOCIATIEI ANIMA FORI

Volumul „Alexandru Mocioni/Omul si muzica lui” de Radu Sinaci, aparut in urma straduintelor conjugate ale Editurii ProUniversitaria si Asociatiei interetnice ANIMA FORI, ne vorbeste despre idealul convietuirii interetnice firesti in urbea simbolica a inimii marelui om a carui viata destainuie povesti uluitoare, pe nedrept, uitate, despre profesiunea sa de credinta : apararea fiintei identitare.

Lucrarea de fata e un simbol al pacii, deziderat al Romaniei si al Ungariei in egala masura. Dedicata cunoasterii unei fatete necunoscute a uriasei personalitati politice si culturale a lui Alexandru Mocioni,  lucrarea muzicologului Radu Sinaci scoate la lumina o parte din opera sa componistica, deschizand noi rute de cercetare in istoria muzicii. Sunt fatete luminoase, redescoperite, ale personalitatii celui care a fost militant politic pentru drepturile popoarelor, ferment si sol fertil pentru intelectualitatea romaneasca din Transilvania premergatoare actului Unirii de la 1918.

Deputat in mai multe legislaturi in Camera Ungara a Parlamentului de la Budapesta, Mocioni a dat expresie spiritului sau armonizator in articolele, discursurile si creatiile sale de muzica de camera. Creatia sa componistica, relevata si analizata in acest volum, de Radu Sinaci, a cautat sa respecte o estetica a proportiilor discrete, rafinate, comune artei si naturii fenomenale. Aceleasi proportii discrete sunt respectate in alura clasica a castelelor de la Foeni, Birchis, Bulci, Vlaicovat si Capalnas, castele care, ca si impunatorul edificiu de la numarul 2, din coltul pietei cu strada Vaci din Budapesta, au rezonat  în multe randuri in acordurile recitalurilor de pian, vioara si violoncel organizate de Alexandru si Eugen Mocioni. În palatul din Piata Vorosmarty de astazi, colt cu strada Vaci, la matineele si seratele muzicale organizate de familia Mocioni lua parte adeseori Franz Liszt, prieten cu Alexandru Mocioni. Marele Liszt, autor al unei cunoscute Rapsodii Romane, a fost oaspetele lui Mocioni (caruia i-a dedicat Romanta uitata), ca si regele Carol I, Vicentiu Babes, Andrei Saguna.

Fie ca vibratia memoriei scaldate în Lumina a lui Alexandru Mocioni  sa ne arate, in continuare, Calea!

Ultimele noutati
Attila Jozsef
10.04.2019
Eu am trait – si altii au murit de boala aceasta! Eltem - es ebbe mas is belehalt mar!
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook