Articole

Alexandru Mocioni : Omul si muzica lui – Radu Sinaci

Dr. Irina Airinei

Presedintele ASOCIATIEI ANIMA FORI

Volumul „Alexandru Mocioni/Omul si muzica lui” de Radu Sinaci, aparut in urma straduintelor conjugate ale Editurii ProUniversitaria si Asociatiei interetnice ANIMA FORI, ne vorbeste despre idealul convietuirii interetnice firesti in urbea simbolica a inimii marelui om a carui viata destainuie povesti uluitoare, pe nedrept, uitate, despre profesiunea sa de credinta : apararea fiintei identitare.

Lucrarea de fata e un simbol al pacii, deziderat al Romaniei si al Ungariei in egala masura. Dedicata cunoasterii unei fatete necunoscute a uriasei personalitati politice si culturale a lui Alexandru Mocioni,  lucrarea muzicologului Radu Sinaci scoate la lumina o parte din opera sa componistica, deschizand noi rute de cercetare in istoria muzicii. Sunt fatete luminoase, redescoperite, ale personalitatii celui care a fost militant politic pentru drepturile popoarelor, ferment si sol fertil pentru intelectualitatea romaneasca din Transilvania premergatoare actului Unirii de la 1918.

Deputat in mai multe legislaturi in Camera Ungara a Parlamentului de la Budapesta, Mocioni a dat expresie spiritului sau armonizator in articolele, discursurile si creatiile sale de muzica de camera. Creatia sa componistica, relevata si analizata in acest volum, de Radu Sinaci, a cautat sa respecte o estetica a proportiilor discrete, rafinate, comune artei si naturii fenomenale. Aceleasi proportii discrete sunt respectate in alura clasica a castelelor de la Foeni, Birchis, Bulci, Vlaicovat si Capalnas, castele care, ca si impunatorul edificiu de la numarul 2, din coltul pietei cu strada Vaci din Budapesta, au rezonat  în multe randuri in acordurile recitalurilor de pian, vioara si violoncel organizate de Alexandru si Eugen Mocioni. În palatul din Piata Vorosmarty de astazi, colt cu strada Vaci, la matineele si seratele muzicale organizate de familia Mocioni lua parte adeseori Franz Liszt, prieten cu Alexandru Mocioni. Marele Liszt, autor al unei cunoscute Rapsodii Romane, a fost oaspetele lui Mocioni (caruia i-a dedicat Romanta uitata), ca si regele Carol I, Vicentiu Babes, Andrei Saguna.

Fie ca vibratia memoriei scaldate în Lumina a lui Alexandru Mocioni  sa ne arate, in continuare, Calea!

Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook