Articole

TEL AVIV ZIUA LIMBII ROMANE


Denumit „Limba romana este patria mea” evenimentul a constat într-un festival international de poezie avandu-l ca invitat de onoare pe poetul Mircea Dinescu.

Cuvantul de deschidere l-a avut reprezentanta ICR Tel Aviv, referent Andreea Soare, care a multumit participantilor pentru prezenta numeroasa si entuziasmul în celebrarea Zilei Limbii Romane.

Noa Nelersa, o fetita în varsta de numai 11 ani, a deschis seria maratonului de poezie prin recitarea poeziei „Limba noasta” de Alexei Mateevici.

Au urmat poetii israelieni de origine romana Maria Gaitan Mozes, Etgard Bitel, Ada Shaulov Enghelberg, Magdalena Bratescu, Bianca Marcovici, Mioara Iarchi Leon, Andy Ceausu, Simon Glasberg, Rodica Grindea, Adina Rosenkranz-Herscovici, Alexandru Andy, Livia Abba, Rely Schwartzberg si Tesu Solomovici

Momentele de poezie au fost intercalate cu intermezzo muzicale asigurate la vioara, pian si saxofon de elevi ai scolii de muzica „Akadma” din Asdod.

Poetul Mircea Dinescu a fost placut surprins de faptul ca editura Familia i-a pregatit o surpriza: un volum de poezii „11 pentru Dinescu” în care 11 poezii ale maestrului au fost traduse în ebraica de un fiu al comunitatii, Mati Nelersa, în varsta de numai 13 ani. Cot la cot, Mati si Mircea au încantat publicul recitand poeziile în romana si ebraica.

Tot din Romania a mai fost invitat si poetul Alexandru Cristian care si-a lansat volumul „Sacralitate” si care a fost prezentat de criticul literar Magdalena Bratescu.

La final, editura Familia a acordat tuturor participantilor „Diplome de strajeri ai limbii romane”.

În holul ICR Tel Aviv, au fost expuse lucrari ale poetilor participanti iar la sfarsitul întalnirii, autorii au dat autografe si au oferit carti gratuite iubitorilor de limba romana.

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook