Articole

TEL AVIV ZIUA LIMBII ROMANE


Denumit „Limba romana este patria mea” evenimentul a constat într-un festival international de poezie avandu-l ca invitat de onoare pe poetul Mircea Dinescu.

Cuvantul de deschidere l-a avut reprezentanta ICR Tel Aviv, referent Andreea Soare, care a multumit participantilor pentru prezenta numeroasa si entuziasmul în celebrarea Zilei Limbii Romane.

Noa Nelersa, o fetita în varsta de numai 11 ani, a deschis seria maratonului de poezie prin recitarea poeziei „Limba noasta” de Alexei Mateevici.

Au urmat poetii israelieni de origine romana Maria Gaitan Mozes, Etgard Bitel, Ada Shaulov Enghelberg, Magdalena Bratescu, Bianca Marcovici, Mioara Iarchi Leon, Andy Ceausu, Simon Glasberg, Rodica Grindea, Adina Rosenkranz-Herscovici, Alexandru Andy, Livia Abba, Rely Schwartzberg si Tesu Solomovici

Momentele de poezie au fost intercalate cu intermezzo muzicale asigurate la vioara, pian si saxofon de elevi ai scolii de muzica „Akadma” din Asdod.

Poetul Mircea Dinescu a fost placut surprins de faptul ca editura Familia i-a pregatit o surpriza: un volum de poezii „11 pentru Dinescu” în care 11 poezii ale maestrului au fost traduse în ebraica de un fiu al comunitatii, Mati Nelersa, în varsta de numai 13 ani. Cot la cot, Mati si Mircea au încantat publicul recitand poeziile în romana si ebraica.

Tot din Romania a mai fost invitat si poetul Alexandru Cristian care si-a lansat volumul „Sacralitate” si care a fost prezentat de criticul literar Magdalena Bratescu.

La final, editura Familia a acordat tuturor participantilor „Diplome de strajeri ai limbii romane”.

În holul ICR Tel Aviv, au fost expuse lucrari ale poetilor participanti iar la sfarsitul întalnirii, autorii au dat autografe si au oferit carti gratuite iubitorilor de limba romana.

Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook