Articole

ASOCIATIA ANIMA FORI saluta comunicatul directorului Institutului Elie Wiesel, dr. Alexandru Florian exprimat in spiritul valorilor umaniste europene

ASOCIATIA ANIMA FORI saluta comunicatul directorului Institutului Elie Wiesel, dr. Alexandru Florian exprimat in spiritul valorilor umaniste europene

In spiritul solidaritatii umane si al relatiilor interetnice, ASOCIATIA ANIMA FORI condamna orice derapaj privind promovarea unor figuri antisemite, sovine, naziste, de trista amintire. Condamnam orice actiune institutionala sau privata care poate leza drepturile vreunei minoritati etnice, religioase sau de alta natura . ANIMA FORI este o organizatie non-profit internationala infiintata in 2012, promovand toate religiile, culturile si mediile sociale pentru a promova o Europa diversa si incluziva. ANIMA FORI actioneaza pentru a combate prejudecatile si discriminarea si pentru a promova coeziunea sociala prin formare, educatie, dialog si receptare publica.

 Comunicat de presa al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel

Sa ne cinstim inaintasii cu responsabilitate!

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel urmareste cu maxima ingrijorare initiativa Consiliului Local Odorheiul Secuiesc privind atribuirea numelui Nyiro Jozsef bibliotecii municipale din localitate. In data de 15 martie 2018, hotararea Consiliului Local nr. 84/2018 a stabilit inceperea procedurilor legale privind schimbarea denumirii bibliotecii. Nyiro Jozsef a fost un influent intelectual maghiar din Transilvania din prima jumatate a secolului XX, membru al Parlamentului de la Budapesta in anii 40. Acesta si-a expus ideile extremiste in revista Magyar Ero, infiintata chiar de el, un instrument central al propagandei regimurilor Horthy si Szalasi, care abunda in articole ultranationaliste, sovine si antisemite. Nyiro Jozsef se numara printre fascistii maghiari cu puternice vederi pro-naziste.

INSHR-EW considera ca anul Centenarului Marii Uniri trebuie sa fie un prilej in care autoritatile publice centrale sau locale, precum si toti ceilalti actori implicati in spatiul public, sa actioneze cu mai multa responsabilitate atunci cand propun memorializarea sau sarbatorirea unor evenimente sau personalitati din istoria statului roman modern. Reamintim ca la inceputul anului la Oradea a fost organizat un eveniment public dedicat memoriei unui criminal de razboi (Albert Wass), iar acum cateva saptamani Romfilatelia a emis un timbru dedicat Patriarhului Miron Cristea (a carui contributie la legislatia antisemita de la sfarsitul anilor 30 este de notorietate).

Meritele pe care unele personalitati vremelnice ale istoriei noastre le-au avut la un moment dat nu pot sterge responsabilitatea pe care au avut-o in perioadele negre ale istoriei.

Director general

Alexandru Florian

03.04.2018

Ultimele noutati
Attila Jozsef
10.04.2019
Eu am trait – si altii au murit de boala aceasta! Eltem - es ebbe mas is belehalt mar!
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook