Articole

Oradea, un miraculos athanor interetnic

De vorba cu Felix Koppelmann, presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea:

- Va multumim ca ati acceptat invitatia noastra. Cum definiti frumoasa urbe in care traiti ?

-  Este un oras cu un grad de intelectualitate si de cultura peste medie. Evreii au insemnat mult pentru Oradea. Si, in mare, acest lucru se stie...Eu sunt nascut la Târnaveni dar traiesc aici de peste 40 de ani si conduc comunitatea de 25 de ani. Oradea e un oras fericit, aparat de Dumnezeu, si cred ca aici antisemitismul e istorie.

- Ce relatii aveti cu liderii celorlalte confesiuni din oras? Cum va intelegeti cu episcopii Oradiei?

- Sunt toti oameni deosebiti, si fostii, si actualii episcopi. Avem relatii exceptionale, ne respectam reciproc, ba chiar am trecut la faza de prietenie. In Bihor sunt 17 confesiuni recunoscute, iar climatul este in favoarea apropierii acestora. Asa e si normal.

Invitat la dialog: Szabó Ödön, deputat in Parlamentul României, nascut la Simleul Silvaniei, oradean prin adoptie

-Recent s-a incheiat un important festival  al comunitatii maghiare din Oradea, un adevarat liant interetnic, o punte intre tari.

- Da, e vorba despre Festum Varadinum, festivalul cultural organizat de 27 de ani de comunitatea maghiara oradeana, un festival cultural al intregii comunitati, incepând de la teatru,  film maghiar, evenimente artistice, stiintifice, ecleziastice, concerte simfonice si concerte de jazz, practic un festival in care, pe de o parte, incercam sa prezentam cultura maghiara, valorile noastre majoritatii românesti, pe de alta parte incercam sa promovam acele valori interne ale comunitatii care sunt, in momentul de fata, institutionalizate in scoli, in institutiile de cultura din Oradea si asa mai departe. Si incercam sa realizam parteneriate cu Debrecen-ul si cu institutiile culturale din Debrecen având in vedere ca gândim intr-un context mai larg, regional, atractivitatea noastra. Oradea si Debrecen-ul in momentul de fata,  au câte 200 000 de locuitori, aceasta este o limita a unui potential de atractie dar daca vom reusi sa coagulam un coridor de dezvoltare pe axa Oradea-Debrecen atunci vom ajunge undeva la un potential de vreo 450 000 de locuitori ai celor doua orase si o microregiune sau o regiune de peste un milion de oameni, ceea ce, in acest context, deja devine o regiune competitiva cu regiuni din vestul Europei si ne pregatim deja, din acest moment, sa coordonam proiectele noastre culturale care pot, in perspectiva, sa sporeasca atractivitatea acestui spatiu. Nemaivorbind ca am considerat intotdeauna ca, daca reusim sa interconectam relatiile culturale, acest lucru ajuta si la o interconectare a societatii: la o dezvoltare a diversitatii, la o dezvoltare a dialogului intercultural in aceasta zona.

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook