Articole

Oradea, un miraculos athanor interetnic

De vorba cu Felix Koppelmann, presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea:

- Va multumim ca ati acceptat invitatia noastra. Cum definiti frumoasa urbe in care traiti ?

-  Este un oras cu un grad de intelectualitate si de cultura peste medie. Evreii au insemnat mult pentru Oradea. Si, in mare, acest lucru se stie...Eu sunt nascut la Târnaveni dar traiesc aici de peste 40 de ani si conduc comunitatea de 25 de ani. Oradea e un oras fericit, aparat de Dumnezeu, si cred ca aici antisemitismul e istorie.

- Ce relatii aveti cu liderii celorlalte confesiuni din oras? Cum va intelegeti cu episcopii Oradiei?

- Sunt toti oameni deosebiti, si fostii, si actualii episcopi. Avem relatii exceptionale, ne respectam reciproc, ba chiar am trecut la faza de prietenie. In Bihor sunt 17 confesiuni recunoscute, iar climatul este in favoarea apropierii acestora. Asa e si normal.

Invitat la dialog: Szabó Ödön, deputat in Parlamentul României, nascut la Simleul Silvaniei, oradean prin adoptie

-Recent s-a incheiat un important festival  al comunitatii maghiare din Oradea, un adevarat liant interetnic, o punte intre tari.

- Da, e vorba despre Festum Varadinum, festivalul cultural organizat de 27 de ani de comunitatea maghiara oradeana, un festival cultural al intregii comunitati, incepând de la teatru,  film maghiar, evenimente artistice, stiintifice, ecleziastice, concerte simfonice si concerte de jazz, practic un festival in care, pe de o parte, incercam sa prezentam cultura maghiara, valorile noastre majoritatii românesti, pe de alta parte incercam sa promovam acele valori interne ale comunitatii care sunt, in momentul de fata, institutionalizate in scoli, in institutiile de cultura din Oradea si asa mai departe. Si incercam sa realizam parteneriate cu Debrecen-ul si cu institutiile culturale din Debrecen având in vedere ca gândim intr-un context mai larg, regional, atractivitatea noastra. Oradea si Debrecen-ul in momentul de fata,  au câte 200 000 de locuitori, aceasta este o limita a unui potential de atractie dar daca vom reusi sa coagulam un coridor de dezvoltare pe axa Oradea-Debrecen atunci vom ajunge undeva la un potential de vreo 450 000 de locuitori ai celor doua orase si o microregiune sau o regiune de peste un milion de oameni, ceea ce, in acest context, deja devine o regiune competitiva cu regiuni din vestul Europei si ne pregatim deja, din acest moment, sa coordonam proiectele noastre culturale care pot, in perspectiva, sa sporeasca atractivitatea acestui spatiu. Nemaivorbind ca am considerat intotdeauna ca, daca reusim sa interconectam relatiile culturale, acest lucru ajuta si la o interconectare a societatii: la o dezvoltare a diversitatii, la o dezvoltare a dialogului intercultural in aceasta zona.

Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook