Articole

ZVETLANA PREOTEASA, BIBLIOTECA METROPOLITANA

Irina Airinei: Biblioteca Metropolitana isi deschide astazi portile tuturor bucurestenilor, infrumusetandu-le viata...Cum ati reusit?

Zvetlana Preoteasa : Una dintre grijile mele a fost sa reamenajam spatiile celor 37 de sedii din Bucuresti, sa le modernizam. A trebuit sa eliberam Artoteca, pentru ca Bucurestiul are nevoie de arta si sa realizam expozitii de arta, de pictura, impreuna cu Uniunea Artistilor Plastici, cu Fundatia Orizont. Chiar luna aceasta am avut o expozitie intitulata VISUL LUI NICHITA. Toate tablourile au fost inspirate de poezia lui Nichita Stanescu. Apoi am avut o expozitie cu lucrari semnate de artisti din Ungaria, Austria, Germania si Romania. Am dorit ca in mediateca cei interesati sa poata gasi acolo muzica buna, povesti etc. Bibliotecii „Emil Garleanu” am incercat sa ii dam o orientare spre stiinta si tehnica pentru ca biblioteca sa devina atractiva pentru copiii din zona. Un alt exemplu, la Biblioteca COLTEA, era o atmosfera de-a dreptul prafuita. Am pus in valoare pretiosul fond de carte ELENA VACARESCU transformand locul in biblioteca de limbi straine, redenumita ELENA VACARESCU. Este un spatiu foarte special.Nu simti ca a trecut timpul peste Bucuresti. Sunt carti in editii bibliofile, este un spatiu unic de studiu, deschis studentilor si cercetatorilor.

Irina Airinei: Biblioteca a prins viata dincolo de zidurile institutiei...

Zvetlana Preoteasa : Lucram cu studentii de la UATC  la proiectul pentru CENTENAR, in parcurile Bucurestiului, cu muzica de opera, teatru de papusi si cu scenete din piesele lui Caragiale. Colaboram cu Inspectoratul Scolar Bucuresti, cu muzeele. In fiecare joi seara are loc concertul OPERA LA BIBLIOTECA, avem un grup de artisti, absolventi de Conservator, care sustin, benevol, spectacole. In aceasta vara am deschis usile bibliotecii iar vocile lor superbe se auzeau din strada. Un alt proiect se numeste BASMUL ROMANESC: s-au creat 37 de grupuri diferite de copii care au creat fiecare cate o parte a unui basm pe care il vom tipari, toti copiii devenind autorii acestui basm, le vom da tuturor carticica in care va aparea basmul. Este o incercare de a-i aduce pe toti in acest cadru minunat de creatie...

Irina Airinei: Despre deschiderea catre romanii din diaspora ce ne puteti impartasi?...

Zvetlana Preoteasa : Exista un parteneriat incheiat intre Primaria Municipiiilor Bucuresti si Chisinau,  intre Biblioteca Metropolitana si Biblioteca Hasdeu din Chisinau. Impreuna am stabilit un plan de lucru comun. Noi ne-am angajat sa ducem gratuit 20 000 de titluri de carte la Chisinau unde exista multe carti in limba romana dar scrise in alfabet chirilic. Am dus pana acum 17 000 de volume. Pana in octombrie, de Ziua Chisinaului vrem sa ne putem onora promisiunea. Am organizat cursuri de perfectionare pentru bibliotecarii din Chisinau, o expozitie de carte organizata de Uniunea Editorilor din Romania carora le multumesc foarte mult pentru grija fata de oaspetii nostri. Au vizitat Bucurestiul, au putut vizita Senatul Romaniei pentru care ii multumesc domnului Tariceanu. Multi nu mai vazusera Bucurestiul. Au plecat cu impresii extraordinare despre Romania. De asemenea, am dus 3000 de carti pentru Centrul Bucovinean de la Cernauti condus de domnul Iurie Levcic. Acolo copiii merg dupa ore si invata limba si literatura romana, muzica romaneasca etc.  Aceste carti nu puteam sa le trec peste granita. Le-am dus la primaria de la Siret de unde parintii si directorul au venit si le-au preluat. Si anul trecut si in acest an, 25 de copii de la acest centru au venit la Manastirea Horezu in tabara gratuita organizata de Episcopul Varsanufie. Au invatat sa picteze icoane pe sticla, au vizitat manastirile si bisericile din zona, au interpretat cantece din Bucovina de nord care au, desigur, o mare incarcatura emotionala. Saptamana viitoare, impreuna cu Biblioteca judeteana Valcea si cu Episcopia romanilor din Spania si Portugalia, deschidem peste hotare un centru  cultural romanesc unde Biblioteca Metropolitana va duce 10 000 de carti, ducem corul de la episcopie si realizam si o expozitie de pictura cu tematica Unirii. Ii salutam pe aceasta cale pe      cititorii Gazetei Romanesti din Tel Aviv si speram sa realizam si aici proiecte in beneficiul tuturor celor care simt, traiesc si citesc romaneste!

Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook