Articole

ZVETLANA PREOTEASA, BIBLIOTECA METROPOLITANA

Irina Airinei: Biblioteca Metropolitana isi deschide astazi portile tuturor bucurestenilor, infrumusetandu-le viata...Cum ati reusit?

Zvetlana Preoteasa : Una dintre grijile mele a fost sa reamenajam spatiile celor 37 de sedii din Bucuresti, sa le modernizam. A trebuit sa eliberam Artoteca, pentru ca Bucurestiul are nevoie de arta si sa realizam expozitii de arta, de pictura, impreuna cu Uniunea Artistilor Plastici, cu Fundatia Orizont. Chiar luna aceasta am avut o expozitie intitulata VISUL LUI NICHITA. Toate tablourile au fost inspirate de poezia lui Nichita Stanescu. Apoi am avut o expozitie cu lucrari semnate de artisti din Ungaria, Austria, Germania si Romania. Am dorit ca in mediateca cei interesati sa poata gasi acolo muzica buna, povesti etc. Bibliotecii „Emil Garleanu” am incercat sa ii dam o orientare spre stiinta si tehnica pentru ca biblioteca sa devina atractiva pentru copiii din zona. Un alt exemplu, la Biblioteca COLTEA, era o atmosfera de-a dreptul prafuita. Am pus in valoare pretiosul fond de carte ELENA VACARESCU transformand locul in biblioteca de limbi straine, redenumita ELENA VACARESCU. Este un spatiu foarte special.Nu simti ca a trecut timpul peste Bucuresti. Sunt carti in editii bibliofile, este un spatiu unic de studiu, deschis studentilor si cercetatorilor.

Irina Airinei: Biblioteca a prins viata dincolo de zidurile institutiei...

Zvetlana Preoteasa : Lucram cu studentii de la UATC  la proiectul pentru CENTENAR, in parcurile Bucurestiului, cu muzica de opera, teatru de papusi si cu scenete din piesele lui Caragiale. Colaboram cu Inspectoratul Scolar Bucuresti, cu muzeele. In fiecare joi seara are loc concertul OPERA LA BIBLIOTECA, avem un grup de artisti, absolventi de Conservator, care sustin, benevol, spectacole. In aceasta vara am deschis usile bibliotecii iar vocile lor superbe se auzeau din strada. Un alt proiect se numeste BASMUL ROMANESC: s-au creat 37 de grupuri diferite de copii care au creat fiecare cate o parte a unui basm pe care il vom tipari, toti copiii devenind autorii acestui basm, le vom da tuturor carticica in care va aparea basmul. Este o incercare de a-i aduce pe toti in acest cadru minunat de creatie...

Irina Airinei: Despre deschiderea catre romanii din diaspora ce ne puteti impartasi?...

Zvetlana Preoteasa : Exista un parteneriat incheiat intre Primaria Municipiiilor Bucuresti si Chisinau,  intre Biblioteca Metropolitana si Biblioteca Hasdeu din Chisinau. Impreuna am stabilit un plan de lucru comun. Noi ne-am angajat sa ducem gratuit 20 000 de titluri de carte la Chisinau unde exista multe carti in limba romana dar scrise in alfabet chirilic. Am dus pana acum 17 000 de volume. Pana in octombrie, de Ziua Chisinaului vrem sa ne putem onora promisiunea. Am organizat cursuri de perfectionare pentru bibliotecarii din Chisinau, o expozitie de carte organizata de Uniunea Editorilor din Romania carora le multumesc foarte mult pentru grija fata de oaspetii nostri. Au vizitat Bucurestiul, au putut vizita Senatul Romaniei pentru care ii multumesc domnului Tariceanu. Multi nu mai vazusera Bucurestiul. Au plecat cu impresii extraordinare despre Romania. De asemenea, am dus 3000 de carti pentru Centrul Bucovinean de la Cernauti condus de domnul Iurie Levcic. Acolo copiii merg dupa ore si invata limba si literatura romana, muzica romaneasca etc.  Aceste carti nu puteam sa le trec peste granita. Le-am dus la primaria de la Siret de unde parintii si directorul au venit si le-au preluat. Si anul trecut si in acest an, 25 de copii de la acest centru au venit la Manastirea Horezu in tabara gratuita organizata de Episcopul Varsanufie. Au invatat sa picteze icoane pe sticla, au vizitat manastirile si bisericile din zona, au interpretat cantece din Bucovina de nord care au, desigur, o mare incarcatura emotionala. Saptamana viitoare, impreuna cu Biblioteca judeteana Valcea si cu Episcopia romanilor din Spania si Portugalia, deschidem peste hotare un centru  cultural romanesc unde Biblioteca Metropolitana va duce 10 000 de carti, ducem corul de la episcopie si realizam si o expozitie de pictura cu tematica Unirii. Ii salutam pe aceasta cale pe      cititorii Gazetei Romanesti din Tel Aviv si speram sa realizam si aici proiecte in beneficiul tuturor celor care simt, traiesc si citesc romaneste!

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook