Articole

Muzeul Holocaustului

Am sustinut tot timpul infiintarea acestui muzeu in Bucuresti, motiv pentru care in anul 2016 am si votat proiectul de atribuire a imobilului din Bucuresti, str. Lipscani nr. 18-20, catre Institutul Elie Wiesel. In anul 2018, prin Sentinta Civila nr. 8140/06.12.2018 a Tribunalului Bucuresti, instanta a anulat hotararea de consiliu prin care a fost atribuit acest imobil catre Institutul Elie Wiesel. In motivarea instantei au fost retinute o serie de aspecte de legalitate care nu au fost respectate la momentul adoptarii respectivei hotarari. Nu am inteles de ce reprezentantii administratiei Bucurestiului si nici reprezntantii Institutului(ca persoane direct interesate) nu au formulat recurs impotriva sentintei respective.
Trecand peste acest aspect, proiectul a fost repus pe ordinea de zi fara a se proceda la indreptarea acelor aspecte de nelegalitate retinute de instanta si care au stat la baza anularii hotararii de Consiliu. Astfel, in sedinta din 11.03.2019, am luat cuvantul si am aratat ca prin adoptarea unei noi hotarari, in aceleasi conditii, exista riscul ca si aceasta noua hotarare sa fie anulata in instanta. Spun acest lucru, in deplina cunostinta de cauza, avand o experienta de 20 de ani in profesii juridice ca avocat si executor judecatoresc.
 Ori, eu consider ca poporul evreu merita sa primeasca imobilul respectiv in deplina legalitate, pentru a nu mai exista riscul anularii hotararii de atribuire a imobilului. Vreau sa se inteleaga ca demersul meu este in favoarea infiintarii Muzeului in Bucuresti si vreau sa cred ca toate institutiile romanesti se implica cu adevarat in gasirea unei solutii care sa protejeze, din punct de vedere legal, infiintarea Muzeului Holocaustului in Bucuresti.
Sunt alaturi de poporul evreu, am prieteni evrei, respect obiceiurile si traditiile acestui popor insa, nu trebuie amestecate situatia legala a unui imobil, cu modul in care ma raportez la evreii din Romania. Doresc sa mentionez respectul deosebit pe care il am pentru domnul dr. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania – Cultul Mozaic, un adevarat reper moral, precum si relatia cordiala cu rabinul av. Iosef Wasserman, Rabinul israelienilor originari din Romania, cel care a facut posibila intalnirea mea cu viceprimarul Ierusalimului si alaturi de care voi fi in data de 30 iunie la evenimentul “Marsul vietii”, organizat in municipiul Iasi..
Imi doresc ca lucrurile sa fie foarte clare in ceea ce priveste imobilul ce va fi atribuit Institutului si va asigur ca demersul meu este pe deplin in interesul infiintarii Muzeului Holocaustului la Bucuresti.  (Orlando Culea, consilier general si presedinte la Comisiei juridice a CGMB)

Ultimele noutati
Din România literara în Israelul literar Interviu cu poeta Maria Gaitan Mozes
08.07.2019
Irina Airinei: Care sunt primele amintiri din viata poetei Maria Gaitan? Maria Gaitan Mozes: „M-am nascut în Basarabia si am venit în România în 1943. Am învatat primul an la Chisinau la o scoala de educatoare si norocul a fost ca toata administratia scolii a fost transferata în România. Dar în România am venit la...nimeni. Noroc ca am gasit un consatean care m-a gazduit si, dupa aceea, când a început scoala, casa mea a fost internatul. Mai aveam doi frati în România. Am terminat scoala în 1949. Cât am fost în scoala am trait sub pavaza unei evreice care era directoare care ne-a cazat undeva în spatele scolii pentru a nu fi gasite si trimise înapoi. Tata era mort deja. La terminarea scolii m-au trimis la una dintre primele gospodarii colective, Livedea, ca educatoare si eram vizitata de oameni politici, scriitori, pictori, muzicieni. Si a venit acolo Veronica Porumbacu. Unde s-o gazduiasca? La mine. La urma, poeta m-a întreabat: Dar cine îti face materialul didactic pentru copii? La care eu i-am raspuns: Eu singura îmi fac materialul,în special poeziile. Am trimis la concursuri, am început sa fiu premiata.” Veronica Porumbacu mi-a citit versurile. O poezie a mea a fost publicata în Viata Româneasca.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook