Articole

75 DE ANI DE LA DEPORTAREA SI EXTERMINAREA EVREILOR DIN TRANSILVANIA DE NORD

Dintre toate crimele odioase comise de antisemitismul hitlerist, acesta a fost cel mai dement si s-a petrecut in cel mai scurt timp. La presiunea ocupantilor germani ai Ungariei, guvernul maghiar a „reusit” – cu concursul activ al autoritatilor locale, al jandarmeriei si a unei parti insemnate a populatiei – adunarea celor peste 150 de mii de evrei in 12 ghetouri improvizate. Aceasta barbarie s-a petrecut in mai putin de 30 de zile. Cam tot atata a durat si incarcarea lor in 1500 de vagoane de vite care au plecat, toate, spre lagarul de exterminare din Auschwitz-Birkenau. Uciderea celei mai mari parti a celor deportati s-a facut prin infometare, boli, maltratare, schingiuiri , munci de sisif, experiente medicale, impuscare si gazare. Cenusa ramasa din corpurile lor chinuite, arse in crematoriile din Auschwitz-Birkenau a fost risipita pe intinderea lagarelor. Zeci de mii de morti, fara morminte, asteapta cate o piatra sa fie asezata, de catre cei care le-au fost apropiati, pe pamantul care a fost martorul supliciului lor. Macar o lumanare pentru fiecare sa fie aprinsa pentru sufletul si amintirea lor. Din cei putini care au supravietuit, multi au reusit sa faca acest gest...poate odata... Din cei putini care au supravietuit dar care nu au ajuns sa puna acea piatra au ramas si mai putini, cei care ar mai putea s-o faca singuri.
Am simtit ca e de datoria noastra, sa propunem si sa organizam “Marsul Memoriei”, un PELERINAJ LA AUSCHWITZ, un pelerinaj simbolic al comunitatilor din Transilvania, pe care sa il facem, dupa 75 de ani de la uciderea nevinovatilor nostri bunici, parinti, frati, rude sau doar concetateni, copii, adulti si batrani, femei si barbati, la locul unde moartea i-a rapit in chinuri naprasnice.

DESFASURAREA PELERINAJULUI
Pelerinajul va incepe in ziua de 16 Mai de la Cluj de unde vor porni spre Auschwitz cu 2 autocare. Dupa cateva opriri pe traseu, in orasele principale in care au fost marile ghetouri de unde s-au facut deportarile, se va iesi din tara pe data de 16 mai. Se va face o escala la Kosice, oras aproape de frontiera cu Slovacia, unde au fost predate trenurile cu deportati de catre autoritatile horthyste, celor hitleriste. Se va innopta in acest oras. Autocarele vor sosi la Cracovia, unde se va face un tur de vizitare a orasului si o vizita la Centrul Memorial Evreiesc din Otwitcim. Ziua urmatoare, Vineri, va fi ziua de IZKOR. Se vor vizita cu ghid autorizat fostele lagare Auschwitz si Birkenau si se va comemora potrivit traditiei iudaice, memoria celor disparuti, stand SIVA si rostind rugaciunile cuvenite. Grupul de rabini si cantori vor asigura serviciul divin potrivit momentului. Se va dezveli o „mateva”(piatra funerara) in memoria celor 135.000 de victime si a celor peste 25.000 de copiii din Ardealul de Nord care au pierit la Auschwitz. Ziua de Sabat se va petrece impreuna cu membrii Comunitatii Evreiesti din Cracovia, in bucuria reinvierii poporului evreu si a Statului sau Israel. In spirit iudaic, ziua se va termina prin MARSUL CELOR VII intr-o nota optimista, de speranta. Dupa iesirea din Sabat, autocarele vor reveni spre Romania, cu o escala (posibil la Debretin) in Ungaria.

PARTICIPANTI

Sunt invitati sa participe reprezentanti ai mai multor categorii sau grupuri de persoane in ordinea rezervarii conform regulii „primul venit, primul servit” in limita locurilor disponibile. Supravietuitorii, (din pacate prea putini la numar) vor avea prima prioritate. In cazuri speciale supravietuitorii care eventual au nevoie, pot fi de insotiti. Presedintii comunitatilor evreilor, urmase ale comunitatilor la organizarea pelerinajului, (sau inlocuitorii lor) vor lua parte la pelerinaj.
Fiecare participant va suporta o parte a cheltuielilor, diferenta fiind suportata de organizatori, parteneri si sponsori .


“Marsul Memoriei”, PELERINAJUL la AUSCHWITZ, este organizat de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea. De asemenea, Institutul National pentru Studierea Holocaustului in Romania, Institutul „Elie Wiesel” si Jewish Distribution Comittee susting acest eveniment.

Cei care doresc sa participe si sa sustina aceasta actiune, sunt invitati sa contacteze organizatorii astfel:

Pentru inscriere: email marsul.memoriei@jewishro.org cu mentiunea (subiect) “Marsul Memoriei 2019”;
Mobil: Raluca Lazar (FCER) +40 751 070 335 sau Dan Florian (ASR) +40 744 331 973

Pentru donatii si sponsorizari: marsul.memoriei@jewishro.org cu mentiunea (subiect) „ Sponsor Marsul Memoriei 2019”
Mobil: Tiberiu Roth (ASR) 40 744 327 105 ; Edi Kupferberg (FCER) 40 747 160 540; Maximillian Marco Katz (ASR) +40 743 254 382

Contributii, Donatii sau Sponsorizari pot fi virate in contul bancar special destinat operatiunilor financiare legate de eveniment.
Conturi BANK LEUMI ROMANIA, suc. Brasov, (cu men?iunea pentru ”Marsul Memoriei 2019”)
RO49 DAFB 1030 0021 8446 RO04 LEI
RO60 DAFB 1030 0021 8446 EU02 EUR
RO20 DAFB 1030 0021 8446 US02 USD

IMPORTANT pentru cei care se inregistreaza ca participanti:
1) Inregistrarea ca si participant la calatorie va fi considerata ca fiind finalizata numai dupa ce costul integral al participarii va fi primit in unul dintre conturile de mai sus.
2) Nu efectuati nici un transfer bancar inainte ca participarea dvs sa fie aprobata.
3) Plata in lei al costului in Euro va fi achitat la rata de schimb BNR


Tiberiu Roth Maximillian Marco Katz
Presedinte Vicepresedinte
+40 744 327 105 +40 743 254 382

Ultimele noutati
Din România literara în Israelul literar Interviu cu poeta Maria Gaitan Mozes
08.07.2019
Irina Airinei: Care sunt primele amintiri din viata poetei Maria Gaitan? Maria Gaitan Mozes: „M-am nascut în Basarabia si am venit în România în 1943. Am învatat primul an la Chisinau la o scoala de educatoare si norocul a fost ca toata administratia scolii a fost transferata în România. Dar în România am venit la...nimeni. Noroc ca am gasit un consatean care m-a gazduit si, dupa aceea, când a început scoala, casa mea a fost internatul. Mai aveam doi frati în România. Am terminat scoala în 1949. Cât am fost în scoala am trait sub pavaza unei evreice care era directoare care ne-a cazat undeva în spatele scolii pentru a nu fi gasite si trimise înapoi. Tata era mort deja. La terminarea scolii m-au trimis la una dintre primele gospodarii colective, Livedea, ca educatoare si eram vizitata de oameni politici, scriitori, pictori, muzicieni. Si a venit acolo Veronica Porumbacu. Unde s-o gazduiasca? La mine. La urma, poeta m-a întreabat: Dar cine îti face materialul didactic pentru copii? La care eu i-am raspuns: Eu singura îmi fac materialul,în special poeziile. Am trimis la concursuri, am început sa fiu premiata.” Veronica Porumbacu mi-a citit versurile. O poezie a mea a fost publicata în Viata Româneasca.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook