Articole

Violoncelistul Andrei Kivu in Israel

A fost acest recital de violoncel  prima colaborare intre ICR Tel Aviv si Institutul Cervantes, un eveniment care a celebrat spiritul european si a marcat intr-un fel si evenimentul politic major, faptul ca Romania detine presedintia rotativa a Consilului Europei. Recitalul s-a derulat in Sala  Institutului Cervantes si a fost Interesant atat prin compozitia publicului (melomani spanioli, americani, italieni, israelieni, romani s.a.) cat si prin alegerea repertoriului caci Andrei Kivu a  reusit o selectie de piese care a suscitat interes si, deopotriva, a incantat.

   De altfel, directorul Institutului Cervantes din Tel Aviv care nu este altul decit renumitul poet Julio Martinez Mesanza, detinatorul Marelui Premiu de Poezie al Spaniei pentru opera sa completa ”Gloria”, a apreciat in mod deosebit interpretarea lui Andrei Kivu declarand ca este coplesit de tehnica interpretativa si mai ales de sentimentul pe care interpretarea acestuia il degaja in piese de virtuozitate de Albenitz, Ravel, Serge Kaufmann, Enescu sau Anatol Vieru. Julio Martinez Mesanza a fost mai cu seama impresionat de prestatia violoncelistului in piese de Gaspar Cassado(1897-1966), important violoncelist si compozitor  originar din Barcelona, autorul celebrei Rapsodii Catalane.

     Vorbind despre Andrei Kivu, Cleopatra Lorintiu, director  adjunct  al ICR Tel Aviv,  a evocat si  o varsta de aur a artei interpretative romanesti, plasandu-l intr-un context de muzicieni  valorosi care concerteza acum pe toate meridianele. Ea a apreciat florilegiul interesant ales de interpret, de natura sa emotioneze gazdele din Institutul Cervantes ( piesele de Casals sau Albeniz) si  mai ales lucrarile lui Gaspar Cassado, violoncelist si compozitor, prieten al lui Yehudi Menuhin.Seara de la Institutul Cervantes cu ar fi fost posbila fara eforturile referentilor de specialitate de la cele doua institute,Talmon Einat si Andreea Soare.

    ”Andrei Kivu trece cu usurinta din repertoriul de mare succes de public spre ceea ce intereseaza publicul tanar israelian si iata-l intr-un concert de improvizatii si muzica experimentala, alaturi de artistii israelieni Yoel Zohar, Shmil Frankel, Daniel Davidovsky, Ron Katzir si Guy Dubius, la Zimmer Tel Aviv, ceea ce inseamna acordul fin cu cea mai moderna actualitate muzicala,” a declarat dupa spectacole Cleopatra Lorintiu.Improvizatia a fost incercarea ambitioasa a celor sase  muzicieni de a “face o idee sa zboare”. Cu alte cuvinte, in ciuda diferentelor de background (fiecare muzician venind dintr-o alta zona stilistica, de la clasic si contemporan la Avantgarda, trecand prin World Music si Electro), provocarea mare pentru o prima intalnire a celor sase  este de a se asculta profund si de a comunica dincolo de granitele stilisice. De altfel, Andrei Kivu este primul violoncelist roman care a provocat astfel de experimente, fie ca parte a programului in care a fost Visiting Scholar la New York University, fie ca organizator al festivalului Multi SonicFest, (ce s-a desfasurat in fiecare toamna in Bucuresti, intre anii 2004 si 2009). Concertul de sambata  de la Tel Aviv Yaffo  a debutat cu duo-ul Shmil Frankel (chitara bas si electronice) si Andrei Kivu (violoncel midi, Shakuhachi, Harmonic Singing), cei doi muzicieni cunoscandu-se si cantand impreuna de aproape 10 ani, in cadrul ansamblului Hyperion International.”

 

   Recentul eveniment din Turneul lui Andrei Kivu in Israel, Master Class la Academia de Muzica din Ierusalim, a adunat laolalta prieteni vechi si studenti noi, numitorul comun fiind interesul pentru tehnica interpretativa si performanta, Andrei Kivu prezentand proiectul sau de  succes  "Bach-Violon Cello", bazat pe transcriptiile realizate de  el insus si dupa sonatele si partitele de J.S.Bach, pentru vioara. Prezenta la Academia de Muzica din Ierusalim, in care si-au exprimat pretuirea fata de arta interpretativa romaneasca, Yinam Leef, presedintele Academiei de Muzica din Ierusalim,  Vicepresedintele Academiei ,profesorul Michael Klinghoffer sau compozitorul Vladimir Scolnic s-a terminat cu o superba demonstratie de muzica experimentala in care cei prezenti la curs s-au adunat in jurul lui Andrei Kivu pentru o ”alcatuire” muzicala noua, originala si cuceritoare.

Ultimele noutati
Opriti aceasta propunere legislativa! Dorin Suciu
14.05.2019
O PROPUNERE LEGISLATIVA CARE TREBUIE OPRITA!   CUVANTUL LIBER | 11-05-2019 Nr: 88 (7.549) | Autor: DORIN SUCIU |   La inceputul acestei primaveri, reprezentanti ai Federatiei Sindicatelor din Silvicultura “Silva” au protestat in fata Parlamentului Romaniei impotriva unui proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, proiect care a trecut de Senat si se afla in dezbatere la Camera Deputatilor. (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl-pck2015.proiect?cam=2&idp=17133).
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook