Articole

75 DE ANI DE LA DEPORTAREA EVREILOR DIN ARDEALUL DE NORD

MARSUL MEMORIEI  la 75 de ani: o datorie implinita

Organizat de Asociatia Sionista din Romania,  la 75 de ani de la deportarea, de catre Ungaria horthysta, a evreilor din Ardealul de nord, MARSUL MEMORIEI, pelerinajul de comemorare a victimelor Shoahului, a inceput cu o oprire la Oradea, acolo de unde, pe 23 si 25 mai 1944, mii de evrei au fost trimisi spre lagarele de exterminare din Polonia. A avut loc o ceremonie religioasa la Sinagoga Mare din Oradea al carei presedinte, Felix Koppelmann, a prilejuit o slujba de comemorare condusa de Shraia Kav, prim-rabinul Oradei. Cel mai mare ghetou din Ungaria - cu exceptia celui din Budapesta - a fost cel din Oradea. Peste 35 000 de mii de suflete au fost trimise de aici la moarte, de catre autoritatile ungare. Intre 16 mai si 27 iunie 1944 au Ungaria horthysta a deportat peste 160 000 de evrei din Ardealul de Nord. „Am simtit ca e de datoria noastra sa realizam  MARSUL MEMORIEI, organizat de Asociatia Sionista din Romania (ASR) impreuna cu Federatia Comunitatilor Evreiesti (FCER). Acest pelerinaj simbolic la Auschwitz al comunitatilor din Transilvania il facem, dupa 75 de ani de la uciderea nevinovatilor nostri bunici, parinti, frati, rude sau doar concetateni, copii, adulti si batrani, femei si barbati, la locul unde moartea i-a rapit in chinuri naprasnice. Am avut si avem convingerea ca este de datoria noastra, a evreilor din Romania si cu deosebire a celor din Transilvania de Nord sa punem cate o piatra si sa aprindem cate o lumanare pe locul unde au pierit 135 de mii de martiri ai poporului evreu, cu prilejul implinirii unei triste aniversari 75 de ani de la deportarea lor. Este de datoria noastra sa pastram pentru memoria viitorului, amintirea soartei lor cumplite. Trebuie sa punem pe acel loc unde s-a risipit cenusa lor o MATEVA, o piatra de mormant..” a fost declaratia organizatorilor manifestarii, Tiberiu Roth, presedintele Asociatiei Sioniste din Romania si Marco Katz, vicepresedinte.

„Cei care neaga Auschwitzul sunt gata sa il repete.” (Primo Levi)

In Kosice, trecutul deportarilor este ocultat prin lipsa oricarui indiciu. In gara unde au fost oprite toate trenurile marfare cu prizonieri pentru a fi inca o data jefuiti de putinul care le mai ramasese, nu exista nici macar o tablita care sa vorbeasca despre calvarul acelor oameni.

Auschwitzul te intampina curatat de cele mai grele marturii ale supliciului. De altfel, daca ne gandim la legea poloneza de protectie a natiunii impotriva defaimarilor din  2018 incriminand declaratiile care culpabilizeaza natiunea poloneza in intregul sau, nimic nu ne mai mira. Nu ne mai mira nici faptul ca, la sfarsitul lunii ianuarie 2016, Asociatia Hid din Satu Mare, a „demarat o procedura” pentru „corectarea” inscriptiei de pe placile comemorative de pe monumentul Holocaustului din curtea Sinagogii si gara CFR. Pe cele doua placi memoriale sunt inscriptionate numele evreilor deportati la Auschwitz cu mentiunea ca au fost trimisi in lagarul mortii de catre guvernul fascisto-horthyst ungar. Considerand ca acest text, formulat pe vremea comunismului, reprezinta o stigmatizare a intregii natiuni maghiare, Asociatia Hid din Satu Mare a demarat o procedura pentru corectarea sa intrucat guvernul horthyst ar fi fost doar unul totalitar, dar nu fascist, iar deportarea s-ar fi facut de catre Germania hitlerista, nu de catre Ungaria, aflata pe vremea respectiva sub ocupatia armatei naziste. Aceasta, sustine Rudolf Krakkó, presedinte Hid, doar ar fi colaborat...

MARSUL MEMORIEI este ofranda adusa celor 160 000 de evrei din Ardealul de Nord striviti de tavalugul istoriei. O istorie care risca sa se repete prin reinvierea hidrei naziste in intreaga Europa. Germaine Tillion a spus in 2007: „Datoria noastra este aceea de a fi extrem de vigilenti. Raul poate reveni in orice moment, el pandeste pretutindeni si trebuie sa actionam la timp pentru a opri catastrofa. ” La 75 de ani, MARSUL MEMORIEI este un avertisment si un indemn la neuitare. MARSUL MEMORIEI este o oglinda a istoriei in care, zarindu-ne, il vedem pe cel mai aprig dusman si ne intrebam: este acesta, oare, om? MARSUL MEMORIEI este o oglinda unde putem vedea si chipul prietenului care ne salveaza.                                  (articol de Irina Airinei)

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook