Articole

Documentarul ca marturie

 Scriitoarea Cleopatra Lorintiu a prezentat cele doua filme: „Tragicul nostru Ulise. Benjamin Fondane”: „O rememorare, fie ea si sumara sau subiectiva, a vietii si operei scriitorului B.Fundoianu alias Benjamin Fondane( 1989,Iasi-1944,Aushwitz),critic,poet si filozof franco-roman de etnie evreiasca,este, inainte de toate, o datorie de memorie. Imbogatita cu observatiile pertinente ale criticului literar Mircea Martin, evocarea  ne plaseaza in locurile pariziene unde a trait si creat poetul , in rue de Saint-Peres, rue Monge,rue Jacob si rue Rollin, ajungand pana la Drancy, localitatea care reprezenta lagarul de triere a miilor de nevinovati trimisi spre abatoarele mortii . Fragmente de reflectii, emotii, imagini si franturi de poeme,contureaza o rememorare asezata sub semnul nevoii imperioase de neuitare.

 

Sub genericul 75 DE ANI DE LA DEPORTAREA SI EXTERMINAREA EVREILOR DIN TRANSILVANIA DE NORD a fost vizionat filmul documentar: „Prietena mea Hanna” Fascinanta poveste a vietii prof.univ.dr.  Magdalena Stroe, Drept intre Popoare a fost evocata de realizatoarea filmului, Cleopatra Lorintiu: In timpul ocupatiei naziste, adolescenta Magdalena Stroe, asumandu-si toate riscurile, inclusiv cel al executarii, ii da actele ei de identitate prietenei ei evreice, Hanna,pentru a o scapa de deportarea spre lagarele mortii. Hanna traieste si in ziua de azi, datorandu-si viata prietenei ei din Romania. Profesoara de filozofie Magdalena Stroe este omagiata de Yad Vashem care i-a acordat in 2003 Titlul de Drept intre Popoare. O poveste despre umanism, altruism si prietenie.

Presedinta Asociatiei „Anima Fori”, dr.Irina Airinei a evocat faptul ca, prin intermediul doamnei Magda Stroe, a fost invitata si a participat la Comitetul International Ravensbrück cu ocazia implinirii a 70 de ani de la eliberarea lagarului in care au fost detinute si 123 de romance. Aceasta vizionare a filmului  „Prietena mea Hanna” se dedica marcarii, anul acesta, 2019, a 75 DE ANI DE LA DEPORTAREA SI EXTERMINAREA EVREILOR DIN TRANSILVANIA DE NORD de catre UNGARIA HORTHYSTA si GERMANIA NAZISTA, ocazie cu care Asociatia Sionista din Romania a organizat MARSUL MEMORIEI la Auschwitz la care Irina Airinei a participat in calitate de jurnalist. (M. Moses)

Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook