Articole

75 de ani de la deportarea la Auschwitz a evrei lor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta


Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, in colaborare cu Asociatia Sionista din Romania, organizeaza miercuri, 19 iunie 2019, la ora 18:00, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Programul  se va desfasura in limba romana si va avea ca moderator pe Cleopatra Lorintiu, director adjunct al Institutului Cultural Roman din Tel Aviv. Marco Maximilian Katz, vicepresedinte al Asociatiei Sioniste din Romania, va prezenta  editia 2019 a Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Vor fi facute proiectii de fragmente video si fotografii de la editia 2019 a Marsului Memoriei, realizate de Dr. Irina Airinei Vasile, presedinte al Asociatiei „Anima Fori”. Prof. Tiberiu Roth, presedintele Asociatiei Sioniste din Romania care a organizat Marsul Memoriei, va adresa un mesaj al neuitarii, la 75 de ani de la deportarea celor circa 160 000 de evrei din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta la Auschwitz.

“Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul a fost organizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea si a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei de catre Ungaria horthysta.

Nu a existat tara care sa raspunda mai aprig comandamentului Solutiei Finale ca Ungaria horthysta. Politica generala cu caracter rasial promovata de aceasta si extinsa, pe baza unor legi si masuri speciale, pe teritoriul din nord-vestul Transilvaniei a depasit caracterul antisemit, intrucat a afectat, in proportie mare, toate minoritatile nemaghiare. Sa nu uitam groaznicele masacre incepute inca din anii `40 impotriva romanilor si evreilor. Politica oficiala a Ungariei in problema evreiasca, in perioada dintre cele doua razboaie, pornea de la acele concepte rasiale pe baza carora Ungaria  a aplicat cele mai teribile masuri de lichidare a evreilor, fara comparatie in toata zona controlata de nemti. Au fost aproape o suta de legi, decrete si ordonante adoptate impotriva evreilor in perioada anilor 1939-1944 de catre guvernul ungar condus de Sztojay Dome insotite de declaratii publice prin care se incita la ura de rasa pentru justificarea crimei oribile, savarsite in proportii de masa, pentru lichidarea acestei etnii.

La Auschwitz si Birkenau a fost evocata memoria celor disparuti, stand SHIVA si rostind rugaciunile cuvenite. A fost dezvelita o piatra funerara in memoria celor 135.000 de victime,  a celor peste 25.000 de copii din Ardealul de Nord disparuti la Auschwitz. Nu avem voie sa uitam. Marea antropologa franceza Germaine Tillion  a spus, in 2007: „Datoria noastra este aceea de a fi extrem de vigilenti. Raul poate reveni in orice moment, el pandeste pretutindeni  si trebuie sa actionam la timp pentru a opri catastrofa. ”

 

Ultimele noutati
MARSUL MEMORIEI LA ICR TEL AVIV
20.06.2019
MARSUL MEMORIEI de la Cluj la Auschwitz evocat la ICR Tel Aviv la 75 de ani de la deportarea  la Auschwitz a evreilor din nordul Transilvaniei de catre Ungaria horhtysta Asociatia Sionista din Romania a organizat miercuri, 19 iunie 2019, la Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, un simpozion dedicat Marsului Memoriei de la Cluj la Auschwitz. Moderatoarea evenimentului a fost scriitoarea Cleopatra Lorintiu, director adjunct al ICR Tel Aviv care a deschis intalnirea de rememorare cu un discurs incarcat de emotie in care a aratat ca „Marsul Memoriei, de la Cluj la Auschwitz” este un eveniment de constientizare a publicului larg privind istoria Holocaustului. Marsul, realizat in perioada 16-20 mai 2019 de catre Asociatia Sionista din Romania (ASR) in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundatia Caritatea, a fost dedicat comemorarii a 75 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Nordul Transilvaniei. 
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook