Articole

Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (3)

Dezinformarea „pogromul antimaghiar” a fost emisa prima oara de Andras Suto in emisiunea PANORAMA a televiziunii nationale ungare difuzata la data de 20 martie. Intr-un interviu inregistrat, acesta anunta ca UDMR va cere guvernului si parlamentului apararea cu armata a integritatii fizice a minoritatii maghiare (?!) Dialogul cu reporterul se incheie cu un apel al lui Suto catre Organizatia Natiunilor Unite si comunitatea internationala in care se clama ca „pericolul de pogromuri antimaghiare in Transilvania este o realitate concreta” (Anca Florea, Pastrati Romania intreaga, Editura „Viitorul Romanesc”, 1996, p. 38)

In mod evident, inregistrarea interviului cu Andras Suto nu putea fi facuta decat inainte de 19 martie, data la care scriitorul a fost molestat si, deci, anterior violentelor interetnice din 20 martie! Referirile la „pogromul” - ce avea sa se intample abia peste una sau doua zile! - arata ca lansarea dezinformarii „pogromul de la Targu Mures” formulare logomahica prin excelenta - a fost premeditata.

Tot la 20 martie, intr-un interviu acordat de episcopul Tokes ziarului canadian Toronto Star in ziua care a precedat (!) gravele incidente soldate cu morti si raniti, acesta sustine ca „violenta va continua atata timp cat guvernul pune o parte din vina pe seama minoritatii maghiare” si pretinde ca „un grup nationalist de dreapta, Vatra Romaneasca, (…) incearca sa-i determine pe maghiari sa paraseasca tara, sa emigreze in Ungaria.”

La 24 martie, cu doua saptamani inainte de alegerile generale care urmau sa aiba loc in Ungaria la 9 aprilie 1990, dezinformarea a fost preluata de Gyula Horn, pe acea vreme ministrul de externe al Ungariei. Manat si de ratiuni electorale, acesta a afirmat la o reuniune tinuta la Lisabona, intre 22-24 martie pe tema relatiilor Consiliului Europei cu tarile din Europa Centrala si de Est, ca la 20 martie la Targu-Mures ar fi avut loc un pogrom impotriva populatiei maghiare.

Comunist cu vechi state de serviciu - printre altele s-a dovedit ca el a facut parte din trupele care au reprimat Revolutia Ungara din 1956 -, Horn se bucura totusi de un imens prestigiu si simpatie pe plan international fiind cel care deschisese granita spre Austria pentru toti turistii est-germani care se gaseau in Ungaria in august 1989, asa ca dezinformarea a avut un impact major.

Referindu-se direct la asertiunile lui Gyula Horn, istoricul Larry L. Watts remarca: „Povestiri ale pogromului romanesc impotriva etnicilor maghiari din Targu Mures continua sa circule, dar putini se intreaba cum un „grup” estimat intre 500 si 3.000 de oameni ar putea lansa un pogrom impotriva unui alt grup estimat intre 9.000 si 15.000, sau cum un asemenea pogrom ar putea duce la 135 raniti in tabara atacatorilor, iar in presupusa tabara-victima la doar 33 de raniti. (s.n.)” (Larry L. Watts, Extorting Peace: Romania and the End of Cold War, Bucharest RAO 2013, vol. II, pp. 26-27).

Dezinformarea a fost apoi preluata si colportata de episcopul reformat Tokes care la 28 martie, cu ocazia unui congres ecumenic calvin, (reformat) care a avut loc la Geneva a sustinut ca: „Exista acolo, la Targu-Mures, un conflict unilateral, in sensul ca maghiarii continua sa fie victimele terorii si violentei.”

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook