Articole

Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (4)

Odata amorsata, pe la inceputul anului 1991, dezinformarea a fost folosita ca un mijloc de intoxicare a forurilor internationale de catre Geza Entz, ministrul al Oficiului Maghiarilor de peste Granite, care a transformat „pogromul endemic”(?!) in „bomba etnica cu explozie intarziata” care e pe cale sa se declanseze in Romania.

Agentul de influenta pentru punerea in opera a intoxicarii a devenit acelasi episcop Tokes. Aflat in Statele Unite, in primavara anului 1992, acesta a lansat, in cotidianul The Washington Times, intr-un articol (aparut pe patru coloane!) cu titlul „Ethnic Cleansing in Transylvania” enormitatea ca „In Romania are loc o purificare etnica, la fel ca si in Bosnia – Hertegovina, doar ca mijloacele folosite sunt mai subtile”! Dupa aceea, folosind filiera bisericii calvine, dezinformarea a fost propagata de lo Tokes in Olanda…

In acest context, al filierelor de transmisie a manipularilor, este foarte interesant de amintit ca studentii maghiari, care in martie 1990 faceau greva pe treptele Universitatii de Medicina si Farmacie, erau intervievati, fotografiati si filmati de reporteri olandezi care vorbeau ungureste. Azi, explicatia e simpla: acestia erau, foarte probabil, urmasii revolutionarilor unguri care se refugiasera in Olanda in 1956. Pe acelasi tip de filiera religioasa si de actiune politica se situeaza in zilele noastre blocarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

S-au lansat si alte speculatii pe diferite paliere, privind evenimentele sangeroase de factura interetnica de la 20 martie 1990. Astfel, fostul nomenclaturist comunist Andras Suto, reciclat in „carturar a al maghiarimii” si devenit evident agent de influenta in presa occidentala, lanseaza la 19 martie 1994 la Duna TV o varianta… imbunatatita si adaugita: „(…) Puterea provizorie a instrumentat pogromul antimaghiar din 20 martie 1990. Dupa care, facandu-ne pe noi responsabili de cele intamplate, a folosit evenimentele tragice de la Targu-Mures ca pretext pentru infiintarea SRI.” O alegatie absurda avand in vedere ca Romania nu avea nevoie de pretexte ca sa infiinteze un serviciu de informatii generale, prerogativa care, oricum, face parte din dreptul inalienabil al unui stat suveran!

Ultimele noutati
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook