Revista

Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti

Asociatia interetnica „ANIMA FORI” organizeaza, in data de 13.11.2018, la ora 13, in sala „N. Balcescu”a Palatului Parlamentului, conferinta „Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti”. Evenimentul, organizat cu sprijinul Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, se bucura de participarea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor si vizeaza promovarea culturii si valorilor identitare prin care acestea au contribuit la dezvoltarea statului roman modern.

EXPOZITIA „DOCUMENTELE MARII UNIRI”

La Bruxelles, la Parlamentul European

 

EXPOZITIA  „DOCUMENTELE MARII UNIRI”

 

Irina Airinei

FILDERMAN: DREPTATE SI ONOARE

Definitia poetului universal, scandata de inconfundabilul G. Calinescu in cadrul Sesiunii Stiintifice a Academiei Romane si a Uniunii Scriitorilor, organizate cu prilejul implinirii a 75 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu la Bucuresti, in iunie 1964 i se potriveste atat de bine si poetului florilor de mucigai. O inima individuala puternica si sonora a batut si in pieptul lui Tudor Arghezi, iar bataile lui sunt percepute si azi, chiar si din filele ingalbenite, dar pline de viata, de umor dulce-amar, de sarcasm, uneori, ale Biletelor de Papagal.

Ada Shaulov Enghelberg

Literatura celei de-a doua sanse

de Irina Airinei

„Faptul ca aceste doua romane vorbesc despre posibilitatea ca dragostea sa apara oricand, ca nu e niciodata prea tarziu, ca exista intotdeauna prilejul celei de-a doua sanse, este un lucru care da speranta. ” Astfel rezuma esenta celor doua romane autobiografice ale scriitoarei Ada Shaulov Enghelberg,  Felicia Waldman, conferentiar universitar la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, importanta contributoare, prin opera ei, la istoria iudaismului din Romania.

 

Filderman, Memorii si Jurnale (1900-1940)

Eveniment major : Wilhelm Filderman, Memorii si Jurnale (1900-1940)

Lansarea volumului lui Wilhelm Filderman „Memorii si Jurnale (1900-1940)” reprezinta un act deosebit de cultura civica

Ziua Limbii Romane sub semnul incertitudinii de Irina Airinei

Ziua Limbii Romane a fost, totusi, sarbatorita in Vidin, Bulgaria in data de 31 august 2016, printr-un eveniment cultural organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, Institutul Cultural Roman si Asociatia Ave- Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria.

Negare Holocaust

 

Catre Procurorul General al Romaniei
Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie
sesizare@mpublic.ro

CLEOPATRA LORINTIU: SCURTE INTALNIRI

 

CLEOPATRA LORINTIU: SCURTE iNTaLNIRI

EXISTA UN LIMPEDE LOC

Scurte intalniri cu Doinas, cu Caraion, cu Nichita, cu Tomozei si cu cati altii...

 

in cautarea timpului castigat al unei copilarii ardelene de poveste...o carte ca o revansa tacuta a fetei de departe care visa, visa, visa... O carte pentru minte, literatura, dar, mai ales, pentru inima...o permanenta revenire acolo unde exista un limpede loc...

Andreea Nanu la primul Matineu de duminica al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania in 2016

Seria Matineelor de duminica, organizate de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, a debutat duminica, 7 februarie 2016 cu prezentarea primelor trei romane din „Tetralogia AnoTimpurilor" Andreei Nanu, in cadrul unei editii speciale dedicate memoriei victimelor Holocaustului.

RAVENSBRUCK - MESAJ CATRE VIITOR

 

Ravensbruck-MESAJ CATRE VIITOR


La sfarsitul razboiului, lagarele de concentrare ale regimului nazist au fost eliberate de catre aliati. La saptezeci de ani dupa salvarea noastra din lagarul de concentrare pentru femei de la Ravensbrűck, de catre armata sovietica, ne-am reunit aici, pline de emotie, in locul care ne-a adus atatea suferinte. Noi, deportatele, vrem sa pastram prietenia nascuta in lagar. Ea ne uneste pe noi si familiile noastre, fara a tine cont de nationalitate, opinii politice sau religie.

Noi, deportatele, transmitem amintirile noastre vii din lagar. Aceste amintiri nu trebuie sa dispara o data cu noi! Rolul nostru este, in ciuda trecerii timpului, acela de a transmite aceasta memorie, pentru ca sa ramana generatiilor viitoare ca un avertisment. Copiii nostri trebuie sa ne continue eforturile.Cerem tinerilor sa duca mai departe lupta noastra impotriva ideologiei naziste, pentru o lume a dreptatii si tolerantei, in care antisemitismul, rasismul, xenofobia, chiar extremismul de dreapta nu isi vor mai gasi locul.

Apelul femeilor din Ravensbrűck reprezinta vocea tuturor femeilor din lume, care se exprima pentru pace si libertate.Razboaiele nu au disparut din istoria lumii si sunt inca deosebit de dureroase. Noi, supravietuitoarele din Ravensbrűck si urmasii acestora, avem dreptul sa impunem memoria suferintelor noastre istoriei umanitatii. Rezistenta noastra impotriva renasterii ultranationalismului si fascismului trebuie continuata.

Germaine Tillion a spus in 2007: „Datoria noastra este aceea de a fi extrem de vigilenti. Raul poate reveni in orice moment, el pandeste pretutindeni si trebuie sa actionam la timp pentru a opri catastrofa. ” Oamenii din intreaga lume sa auda strigatul nostru: niciodata fascism, niciodata razboi! Niciodata un alt Ravensbrűck!

Sa pastram vie aceasta memorie si sa o transmitem tinerilor, impiedicand aparitia neo-nazismului din apele tulburi ale lumii contemporane.

 

Lansare Calatori prin Bucuresti

 
Bucuresti, 30 iun /Agerpres/ - Volumul bilingv "Calatori prin Bucuresti", de Irina Airinei si Sorin Bordusanu, unul dintre cele mai complexe ghiduri ale Capitalei, a fost lansat marti la Palatul Sutu - Muzeul Municipiului Bucuresti.

"Este prima lucrare dintr-un proiect care abia incepe, reunind conferinte sustinute la evenimente internationale", a spus autoarea. Airinei a indemnat la pastrarea "memoriei culturale pentru a nu uita cine suntem, de unde venim si unde ne ducem".

Prof. dr. Otilia Sarbu a afirmat ca volumul este o lucrarea fastuoasa, care propune o reintoarcere intr-un timp mitic. "Bucurestiul autoarei este tot cel de astazi, dar viu, asumat in tot ce tine de o traire unica", a adaugat ea.

Cristian Tiberiu Popescu, conf. dr. la Universitatea Hyperion, a apreciat cartea drept una "remarcabila atat prin evidentierea personalitatii orasului, cat si prin atentia acordata detaliilor". "Sunt sigur ca aceasta carte va fi una la care omul revine, care va fi cautata. Sper si cred ca ea va avea un destin", a spus Cristian Tiberiu Popescu.

Sorin Bordusanu, coautor al volumului, a aratat ca si-a dorit sa prezinte o alta fata a Bucurestiului, prin intermediul unor oameni care si-au gasit destinul in orasul lui Bucur.

Printre invitati s-a numarat si Gabriela Mihaela Nastac, director executiv al Asociatiei Interetnice Anima Fori.

NELERSA

"Suntem mandri sa cream
punti culturale intre
Romania si Israel!"
Dragos Nelersa
Directorul Editurii Familia din Tel Aviv

CALL FOR PEACE

 

 

CALL FOR PEACE

 

Irina Airinei Vasile, Ph. D.,

Member of the of the International Ravensbrück Committee,

President of “Anima Fori” Association

 

Between 14 and 19 April 2015, the Land Brandenburg hosted events dedicated to the 70th anniversary of the liberation of the Women’s Concentration Camp in Ravensbrück. The reunion of the International Ravensbrück Committee was held by Sabine Kunst, Ph.D., Minister of Science, Research and Culture in Brandenburg, Gunther Morsch, Ph. D., head of the Ravensbrück Memorial Foundation and Insa Enschebach, Ph. D., executive director of the Ravensbrück Memorial Site.

ASILR

Mosari interviu

CAFEAUA PRIETENIEI ROMaNO-ISRAELIENE

Irina Airinei, presedintele Asociatiei interetnice ANIMA FORI in dialog cu G. MOSARI, presedintele ASOCIATIEI SCRIITORILOR ISRAELIENI DE LIMBA ROMaNA

 


 

PRIMUL PAS AL PRESEDINTELUI

PRIMUL PAS AL PRESEDINTELUI

Klaus Iohannis, lansare la Bookfest

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si-a lansat sambata, 23 mai a.c., volumul autobiografic „Primul pas” in cadrul Salonului International de Carte Bookfest 2015. in  alocutiunea sustinuta cu acest prilej, presedintele a subliniat demersul principal al acestui gest 

„Cartea are o valoare deosebita, cel putin pentru cei de fata si recunosc ca pentru mine, care sunt din generatia care a crescut cu cartile in mana, are o insemnatate speciala. Chiar la inceputul campaniei, daca va amintiti, am decis sa scriu o carte pe care am considerat-o un instrument foarte potrivit pentru a face cunoscute cateva lucruri despre mine, despre cum am ajuns in politica si cum vad mersul in spatiul public. Acum am scris o carte din cu totul alte motive. Primul, sigur, am promis cititorilor mei la ultima lansare aici la Expo ca voi adauga un capitol care descrie campania electorala. Si asta am vrut sa fac. ”

ADA SHAULOV ENGHELBERG

ADA SHAULOV ENGHELBERG :    „ Daca nu erau cartile si literatura, n-as fi putut trai.

 

Joi, 21 mai la ora 13, la LIBRARIA „MIHAIL SADOVEANU” din Bucuresti, scriitoarea israeliana ADA SHAULOV ENGHELBERG a lansat trilogia alcatuita din romanele „AICI SI ACOLO”, „ MARUL DULCE AMAR” si „TOVARASI DE DRUM”, aparuta la Editura TRACUS ARTE. Toate cele trei volume au vazut, initial, lumina tiparului la Editura Familia din Israel.  Dr. Irina Cajal, subsecretar de stat in Ministerul Culturii, a dat citire mesajului de felicitare al ministrului cuturii, Ionut Vulpescu. Despre personalitatea autoarei si despre volumele prezentate au vorbit cercetatorul George Neagoe, critic literar al revistei CULTURA si Razvan Voncu, redactor sef al revistei ROMaNIA LITERARA.  Au fost prezenti oameni de cultura dedicati literaturii romane din Israel si relatiilor culturale Romania-Israel precum si studenti de la SNSPA, Universitatea Bucuresti, Universitatile „Hyperion” si „Titu Maiorescu”.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: O Romanie care incurajeaza diversitatea si toleranta este o tara mai puternica si mai prospera

Cu ocazia sarbatorii de ȘAVUOT 5775, care celebreaza primirea Torei de catre Moise pe Muntele Sinai, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania a organizat evenimentul-dezbatere „Decalogul – fundament al justitiei”, cu participarea presedintelui Romaniei, E.S. dl. Klaus Werner Iohannis si a Preafericitului Parinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Manifestarea s-a dorit o punte spre buna intelegere intre oameni, indiferent de etnie sau religie, pornind de la nucleul comun al monoteismului – Cele 10 porunci.Evenimentul a avut loc vineri, 22 mai, incepand cu ora 18:00, in Templul Coral din Bucuresti - intruchipare desavarsita a conceptului de Sinagoga ca loc de rugaciune, de adunare si de invatatura, la implinirea la 150 de ani de la ridicarea sa. Pentru evreii din Romania, readucerea la viata in conditii de exceptie a acestui minunat edificiu de cult, monument istoric si arhitectonic apartinand patrimoniului national romanesc si international, este un moment de maxima insemnatate.

ADA SHAULOV ENGHELBERG

JOI, 21 mai la ora 13, la LIBRARIA „MIHAIL SADOVEANU” din Bucuresti, scriitoarea israeliana ADA SHAULOV ENGHELBERG a lansat TRILOGIA alcatuita din romanele „AICI SI ACOLO”, „ MARUL DULCE AMAR” si „TOVARASI DE DRUM”, aparuta la Editura TRACUS ARTE.

ADA SHAULOV ENGHELBERG

 

                                            

EVENIMENT LITERAR LA LIBRARIA „MIHAIL SADOVEANU” DIN BUCURESTI

ADA SHAULOV ENGHELBERG : O REVELATIE          

 

JOI, 21 mai la ora 13, la LIBRARIA „MIHAIL SADOVEANU” din Bucuresti, scriitoarea israeliana ADA SHAULOV ENGHELBERG isi va lansa TRILOGIA alcatuita din romanelel „AICI SI ACOLO”, „ MARUL DULCE AMAR” si „TOVARASI DE DRUM”, aparuta la Editura TRACUS ARTE.(Irina Airinei)

Ravensbruck 70 : forta memoriei

Da, draga Monique, 70 ani au trecut de la eliberarea din lagarul sinistru de la  Ravensbrűck. Sunt 70 de ani de cand aliatii deschideau portile infernului descoperind, pe masura ce avansau, orori teribile. Mii de fantome, fiinte descarnate, scheletice si livide, clatinandu-se intre gramezi de cadavre. Realitatea hidoasa si pestilentiala a unei ideologii neumane. 70 ani! Care dintre voi si-ar fi putut imagina, atunci, ca va supravietui tuturor acestor suferinte? Ca va reveni la viata? 70 ani! Nu numai ca v-ati intors din acest iad, dar ati vrut sa traiti, „Sa inviati si sa construiti ziua de maine.” Fiecare dintre voi, prin marturiile sale,  prin actiunile sale, prin gesturile sale de zi cu zi a facut Viitorul posibil. Asociatia Amicala Franceza a creat, imediat dupa razboi, in 1945, legatura dintre toate cele care ati supravietuit, pentru a impiedica, pentru totdeauna, o asemenea barbarie, pentru a trai in pace si libertate, prin Justitie.” 70 de ani!...Erati atat de tinere ...

Dimensiunea SEBASTIAN

„Dimensiunea SEBASTIAN”

Irina Airinei

Dedicat editiei de Opere complete a lui Mihail Sebastian, proiect in curs de elaborare al Fundatiei pentru Stiinte si Arte si al Institutului de Istorie si Teorie Literara „G. Calinescu” al Academiei Romane, Matineul de duminica, 23 martie, organizat de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania l-a avut ca moderator pe presedintele acesteia, domnul deputat Aurel Vainer care a tinut sa  celebreze acest ambitios si atat de necesar efort al cercetatorilor romani.

Ofranda sinceritatii

         
         

          Ne deschidea usa zambind luminos cand il vizitam, in copilarie, de mana cu tata. El si doamna casei: atat de prietenosi dar, mai ales, atat de buni povestitori incat, de cate ori ajungeam in primitoarea lor locuinta, ma simteam acasa.Irina Airinei

De unde vine, ce este si incotro se indreapta ERGO ?          Revista ERGO a ASOCIATIEI ANIMA FORI s-a nascut din dorinta fondatorilor ei de a promova diversitatea culturala, dialogul intercultural, interactiunea sociala si convietuirea armonioasa a diferitelor comunitati etnice in regiunile Romaniei si in afara ei, prin demersuri culturale si sociale pe plan local, national si international care sa vorbeasca despre TRECUT, pornind de la:

           - convietuirea interetnica fireasca,  impletirea traditiilor nationalitatilor conlocuitoare intr-o singura matca, tradusa printr-un singur deziderat : TOTI iNAUNTRUL CETATII !

           Sa ne amintim :

           „Fii bun, fii asa cum te stiu eu ca esti in adancul inimii tale, acolo unde nu mai simti nici tu de esti crestin sau ovrei, acolo unde esti numai om, ca eu pentru omul acela te iubesc, nu pentru ovreiul de deasupra.” Fragment din piesa „Take, Ianke si Cadar” de Victor Ion Popa  (Bucuresti, 1938)

Ultimele articole
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook