Revista

De unde vine, ce este si incotro se indreapta ERGO ?

Revista ERGO a ASOCIATIEI ANIMA FORI s-a nascut din dorinta fondatorilor ei de a promova diversitatea culturala, dialogul intercultural, interactiunea sociala si convietuirea armonioasa a diferitelor comunitati etnice in regiunile Romaniei si in afara ei, prin demersuri culturale si sociale pe plan local, national si international care sa vorbeasca despre TRECUT, pornind de la:

-       convietuirea interetnica fireasca,  impletirea traditiilor nationalitatilor conlocuitoare intr-o singura matca, tradusa printr-un singur deziderat : TOTI iNAUNTRUL CETATII !

Sa ne amintim :

„Fii bun, fii asa cum te stiu eu ca esti in adancul inimii tale, acolo unde nu mai simti nici tu de esti crestin sau ovrei, acolo unde esti numai om, ca eu pentru omul acela te iubesc, nu pentru ovreiul de deasupra.” Fragment din piesa „Take, Ianke si Cadar” de Victor Ion Popa  (Bucuresti, 1938)

despre PREZENT, despre :

-       premisele liberale ale multiculturalismului european: (1) acceptarea democratiei drept cel mai eficient instrument de rezolvare a conflictelor interetnice, (2) presupozitia de buna credinta acordata celorlalti indivizi, posibil de consolidat intr-un mediu specific democratic, (3) acceptarea si respectarea normelor statului (4) conceperea multiculturalismului ca o solutie viabila de rezolvare a problemelor ridicate de existenta diferentelor culturale cu gandul mai sus exprimat : TOTI iNAUNTRUL CETATII !

Sa ne amintim :

"— S‐acum sa ne unim in hagialac. La pas ori pe cai?

— Nici una nici alta: in caleasca de vise. Pas de porniti!”

(Mateiu Caragiale, „Craii de Curtea Veche”)

si despreVIITOR :

-       vazand in democratia etnica sau democratia multinationala  o solutie de gestionare a conflictelor: prin diplomatia preventiva, mediere, negocieri interculturale. Caci suntem, azi, aici, in Europa : TOTI iNAUNTRUL CETATII !

Dupa expresia acad. Mircea Malita, „Zece mii de culturi, o singura civilizatie”, dimensiunea etnoculturala a Europei reprezinta o permanenta provocare dar, in acelasi timp, o sursa vie de valori culturale si spirituale care o definesc, create de  TOTI, iNAUNTRUL CETATII !

ANIMA FORI, SUFLETUL CETATII. Cetate"in care ochii sunt orbi. in care cu inima trebuie sa cauti!"(Mateiu Caragiale).

 

Ultimele articole
Daniel Gheorghe despre Basarabia
20.11.2019
Romania are o datorie de sange pentru fratii nostri din Basarabia Invitatul Gazetei Romanesti: deputatul Daniel Gheorghe (Grup PNL)
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook