Revista

ADA SHAULOV ENGHELBERG

EVENIMENT LITERAR la Libraria Mihail Sadoveanu

ADA SHAULOV ENGHELBERG :    „ Daca nu erau cartile si literatura, n-as fi putut trai.

 

Joi, 21 mai la ora 13, la LIBRARIA „MIHAIL SADOVEANU” din Bucuresti, scriitoarea israeliana ADA SHAULOV ENGHELBERG a lansat trilogia alcatuita din romanele „AICI SI ACOLO”, „ MARUL DULCE AMAR” si „TOVARASI DE DRUM”, aparuta la Editura TRACUS ARTE. Toate cele trei volume au vazut, initial, lumina tiparului la Editura Familia din Israel.  Dr. Irina Cajal, subsecretar de stat in Ministerul Culturii, a dat citire mesajului de felicitare al ministrului cuturii, Ionut Vulpescu. Despre personalitatea autoarei si despre volumele prezentate au vorbit cercetatorul George Neagoe, critic literar al revistei CULTURA si Razvan Voncu, redactor sef al revistei ROMaNIA LITERARA.  Au fost prezenti oameni de cultura dedicati literaturii romane din Israel si relatiilor culturale Romania-Israel precum si studenti de la SNSPA, Universitatea Bucuresti, Universitatile „Hyperion” si „Titu Maiorescu”.

,,Aici si acolo" este portretul unei femei puternice care s-a luptat sa razbeasca, sa reuseasca in viata si sa isi atinga telurile: sa traiasca o dragoste adevarata, sa simta glia stramoseasca precum patria sa si sa primeasca recunostinta meritelor sale.

,, Eu sunt cea care se catara de o viata, de pe un pisc pe altul, platind scump urcusul, dar respirand din cand in cand aerul curat, inegalabil al inaltimilor... " („Tovarasi de drum”).

,,Cine dintre noi nu a visat macar o data la o dragoste interzisa? Dar care ar fi pretul pentru indeplinirea unui asemenea vis? Personajele din ,,Marul dulce amar" pasesc pe linia subtire ce desparte moralul de imoral si uneori se dezechilibreaza cazand de pe aceasta linie. intre lupta dintre pasiune si decenta, deseori pasiunea isi spune ultimul cuvant..."

Ce inseamna pentru Ada Shaulov literatura romana ? Iata ce ne-a marturisit :

„Cand am plecat in Romania sa-i arat iubitului meu radacinile mele, am ajuns in orasul Bacau, orasul meu natal, mi-am intalnit acolo diriginta si cativa profesori, toti ma tineau minte pentru ca am fost cea mai buna eleva din clasa mea si din celelalte clase paralele. Si pentru ca tatal meu a fost un profesor de istorie foarte cunoscut si foarte temut, m-au tinut minte. (...). Si, la masa de pranz, el a tacut tot timpul si l-am intrebat : De ce taci ? Ce impresie ti-a facut ce ai vazut ? I-am aratat biblioteca unde mergeam in fiecare zi de doua ori pentru ca nu aveam voie sa imprumut mai mult de doua carti. Si de doua ori mergeam trei km dus, 3 km intors, ca sa pot sa iau carti. Atatea lucruri care pentru mine au fost atat de importante. Si, la masa, dupa toata aceasta excursie, intalnire cu trecutul meu, l-am intrebat : De ce taci ? S-a gandit si pe urma mi-a spus : Eu imi sparg capul si nu pot intelege cum o fata cu atata imaginatie si atata vitalitate, a putut sa se nasca si sa creasca in cel mai plictisitor oras pe care l-am vazut vreodata in viata mea. Si raspunsul la remarca lui este ca daca nu erau cartile si literatura, n-as fi putut trai.” (Irina Airinei)

Ultimele articole
Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti
05.11.2018
Asociatia interetnica „ANIMA FORI” organizeaza, in data de 13.11.2018, la ora 13, in sala „N. Balcescu” a Palatului Parlamentului, conferinta „Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti”. Evenimentul, organizat cu sprijinul Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, se bucura de participarea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor si vizeaza promovarea culturii si valorilor identitare prin care acestea au contribuit la dezvoltarea statului roman modern.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook