Revista

Lansare Calatori prin Bucuresti

Bucuresti, 30 iun /Agerpres/ - Volumul bilingv "Calatori prin Bucuresti", de Irina Airinei si Sorin Bordusanu, unul dintre cele mai complexe ghiduri ale Capitalei, a fost lansat marti la Palatul Sutu - Muzeul Municipiului Bucuresti.

"Este prima lucrare dintr-un proiect care abia incepe, reunind conferinte sustinute la evenimente internationale", a spus autoarea. Airinei a indemnat la pastrarea "memoriei culturale pentru a nu uita cine suntem, de unde venim si unde ne ducem".

Prof. dr. Otilia Sarbu a afirmat ca volumul este o lucrarea fastuoasa, care propune o reintoarcere intr-un timp mitic. "Bucurestiul autoarei este tot cel de astazi, dar viu, asumat in tot ce tine de o traire unica", a adaugat ea.

Cristian Tiberiu Popescu, conf. dr. la Universitatea Hyperion, a apreciat cartea drept una "remarcabila atat prin evidentierea personalitatii orasului, cat si prin atentia acordata detaliilor". "Sunt sigur ca aceasta carte va fi una la care omul revine, care va fi cautata. Sper si cred ca ea va avea un destin", a spus Cristian Tiberiu Popescu.

Sorin Bordusanu, coautor al volumului, a aratat ca si-a dorit sa prezinte o alta fata a Bucurestiului, prin intermediul unor oameni care si-au gasit destinul in orasul lui Bucur.

Printre invitati s-a numarat si Gabriela Mihaela Nastac, director executiv al Asociatiei Interetnice Anima Fori.

Aparut la Editura Pro Universitaria, volumul, cu o prefata de prof. univ. dr. Adrian Majuru, face parte din grantul "Analiza interdisciplinara a patrimoniului toponimic al Bucurestilor" initiat in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, director de proiect: dr. Irina Airinei.

Cartea "spune ca sufletul cetatii - Anima Fori - inseamna convietuirea interetnica fireasca in urbea cu strazi ale caror denumiri destainuie povesti, uneori, pe nedrept, uitate'. 'Volumul este un simbol al pacii, deziderat al Romaniei si al Israelului in egala masura", noteaza scriitorul G. Mosari, presedintele Asociatiei Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, Tel Aviv.

"Sorin Bordusanu si Irina Airinei cartografiaza una dintre cele mai sensibile harti urbane, aceea a numelor aparent tainuite sau foarte des schimbate, cu trecerea generatiilor consumatoare de simboluri. Pana la prezenta lucrare, zona denumirilor, de locuri si strazi, ramasese, pentru Bucuresti, un spatiu cartografiat doar sporadic. Autorii dovedesc, prin monografia de fata, forta multiculturalitatii in modelarea hartilor simbolice ale unui mare oras, desi de varsta destul de tanara, cum este Bucurestiul. Cu aceasta lucrare, harta simbolurilor incepe sa capete primele contururi, oferind cateva directii de cercetare urbana. Irina Airinei si Sorin Bordusanu mai deschid, insa, un camp de studiu foarte amplu, si anume acela al orasului multietnic, hranit, timp de sute de ani, de o puternica emigratie balcanica si apropiat orientala", apreciaza dr. Adrian Majuru, in prefata lucrarii.

Cartea a vazut lumina tiparului pentru prima data la Editura Familia din Tel Aviv condusa de Dragos Nelersa, sub forma proiectului editorial "Calatori prin Bucuresti", si a fost lansata pe 14 mai, la Tel Aviv, de Asociatia "Anima Fori".

Lansarea de marti a fost deschisa printr-un recital de vioara sustinut de Mircea Dumitrescu, elev la Liceul "G. Enescu", acompaniat la pian de prof. Olga Babagean.
Ultimele articole
Opriti aceasta propunere legislativa! Dorin Suciu
14.05.2019
O PROPUNERE LEGISLATIVA CARE TREBUIE OPRITA!   CUVANTUL LIBER | 11-05-2019 Nr: 88 (7.549) | Autor: DORIN SUCIU |   La inceputul acestei primaveri, reprezentanti ai Federatiei Sindicatelor din Silvicultura “Silva” au protestat in fata Parlamentului Romaniei impotriva unui proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, proiect care a trecut de Senat si se afla in dezbatere la Camera Deputatilor. (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl-pck2015.proiect?cam=2&idp=17133).
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook