Revista

RAVENSBRUECK - MESAJ CATRE VIITOR

Ravensbruck -

MESAJ CATRE VIITOR

2015 : 70 de ani au trecut de la eliberarea din lagarul sinistru de la Ravensbrűck. 70 de ani de cand aliatii deschideau portile infernului descoperind, pe masura ce avansau, orori teribile. Mii de fantome, fiinte descarnate, scheletice si livide, clatinandu-se intre gramezi de cadavre. Realitatea hidoasa si pestilentiala a unei ideologii neumane. 70 de ani! Care dintre voi si-ar fi putut imagina, atunci, ca va supravietui tuturor acestor suferinte? Ca va reveni la viata? Acum 70 de ani! Nu numai ca v-ati intors din acest iad, dar ati vrut sa traiti, „Sa inviati si sa construiti ziua de maine.” Fiecare dintre voi, prin marturiile sale, prin actiunile sale, prin gesturile sale de zi cu zi a facut Viitorul posibil. Acum 70 de ani!...Erati atat de tinere ...

 „Transmiterea memoriei, spunea doamna Chalut, are o mare importanta pentru fostele deportate de la Ravensbrűck, in institutiile scolare, in universitati, transmiterea memoriei noastre prin emisiuni de radio sau de televiziune. Totusi, randurile noastre se imputineaza din zi in zi. Iata, acum, fostele deportate au initiat un gest simbolic: plantarea a 1000 de trandafiri la Memorialul de la Ravensbrück, la cea de –a 70-a aniversare a eliberarii lagarului.”

in aprilie 2015, cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la eliberarea lagarului de concentrare de la Ravensbrück, deportatele supravietuitoare adreseaza generatiilor viitoare urmatorul mesaj:

La sfarsitul razboiului, lagarele de concentrare ale regimului nazist au fost eliberate de catre aliati. La saptezeci de ani dupa salvarea noastra din lagarul de concentrare pentru femei de la Ravensbrűck, de catre armata sovietica, ne-am reunit aici, pline de emotie, in locul care ne-a adus atatea suferinte. Noi, deportatele, vrem sa pastram prietenia nascuta in lagar. Ea ne uneste pe noi si familiile noastre, fara a tine cont de nationalitate, opinii politice sau religie.

Noi, deportatele, transmitem amintirile noastre vii din lagar. Aceste amintiri nu trebuie sa dispara o data cu noi! Rolul nostru este, in ciuda trecerii timpului, acela de a transmite aceasta memorie, pentru ca sa ramana generatiilor viitoare ca un avertisment. Copiii nostri trebuie sa ne continue eforturile.Cerem tinerilor sa duca mai departe lupta noastra impotriva ideologiei naziste, pentru o lume a dreptatii si tolerantei, in care antisemitismul, rasismul, xenofobia, chiar extremismul de dreapta nu isi vor mai gasi locul.

Apelul femeilor din Ravensbrűck reprezinta vocea tuturor femeilor din lume, care se exprima pentru pace si libertate.Razboaiele nu au disparut din istoria lumii si sunt inca deosebit de dureroase. Noi, supravietuitoarele din Ravensbrűck si urmasii acestora, avem dreptul sa impunem memoria suferintelor noastre istoriei umanitatii. Rezistenta noastra impotriva renasterii ultranationalismului si fascismului trebuie continuata.

Germaine Tillion a spus in 2007: „Datoria noastra este aceea de a fi extrem de vigilenti. Raul poate reveni in orice moment, el pandeste pretutindeni si trebuie sa actionam la timp pentru a opri catastrofa. ” Oamenii din intreaga lume sa auda strigatul nostru: niciodata fascism, niciodata razboi! Niciodata un alt Ravensbrűck!

Sa pastram vie aceasta memorie si sa o transmitem tinerilor, impiedicand aparitia neo-nazismului din apele tulburi ale lumii contemporane.

Ultimele articole
Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti
05.11.2018
Asociatia interetnica „ANIMA FORI” organizeaza, in data de 13.11.2018, la ora 13, in sala „N. Balcescu” a Palatului Parlamentului, conferinta „Centenarul Marii Uniri si rolul minoritatilor nationale la dezvoltarea societatii romanesti”. Evenimentul, organizat cu sprijinul Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, se bucura de participarea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor si vizeaza promovarea culturii si valorilor identitare prin care acestea au contribuit la dezvoltarea statului roman modern.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook