Revista

CLEOPATRA LORINTIU: SCURTE INTALNIRI

CLEOPATRA LORINTIU: SCURTE INTALNIRI

EXISTA UN LIMPEDE LOC

 

 

Irina Airinei

 

O lupta intre orgoliu si umilinta. intamplari, amintiri, strafulgerari pe care autoarea le‑ar vrea inscrise undeva, pe o piatra a istoriei. Dar si gandul ca, poate, uneori, mai buna ar fi tacerea. A intalnit oameni si a trait intamplari. Multe se vor sterge cu totul, multe or sa dispara, asa cum pe o pictura in clin d’oeil, pe un tavan, cu timpul, multe detalii se sterg, dispar si ne ramane numai o bruma fina, un fragment, o frantura din ce a vrut pictorul sa faca acolo. Dar pentru ca nu voia sa uite, a pus pe hartie marturisiri intr-un carusel al amintirior, aceasta Dulce harababura a unei poete pierdute in universul celor ce au fost si sunt inca in memoria ei afectiva, in cautarea trecutului, in cautarea de sine. „Scurte intalniri, adeseori unice intalniri.

Au talcul lor. Uneori placute, alteori fascinante, alteori nu, intalniri cu persoane super celebre sau cu persoane perfect anonime, dar intalniri care spun ceva vietii tale.

Sau mai exact intalniri pe care nu le poti uita.

in orice clipa a vietii s‑ar fi petrecut ele, la tineretea cea necoapta sau la batranetea cea intristata.” intalniri cu oameni apropiati, vase comunicante, atingeri care electrocuteaza. Pe Barbu Fundoianu a vrut sa il aduca in memoria colectiva. Printr-un film si prin pagini de neuitat: „Cred ca Fundoianu alias Fondane alias Benjamin Wechsler e prea roman pentru francezi, prea evreu pentru romani, prea elitist pentru o cultura romana aflata in deriva si abandon, prea deranjant pentru memoria franceza in care colaborationismul e o pata natanga, prea oricum, prea nu intra in scheme si formatari.

E numai bun ca sa fie uitat.

Ca toate amintirile care dor.”

O scurta intalnire, iata, cu socrul scriitoarei, un Om pentru oameni, Nathan Brumberg: „Medic pasionat si vorbitor a sapte limbi, Nathan Brumberg ajunge sa profeseze si in timpul razboiului. Face parte din rezistenta franceza. Dupa razboi este decorat, onorat public de Statul francez. Apoi isi transforma casa situata in suburbia pariziana Villepente, acolo unde era si cabinetul sau privat, intr‑un adevarat punct de sosire si plecare, pus la dispozitia evreilor bucovineni care paraseau Romania pentru a ajunge in alte locuri: SUA, America de Sud, Israel. Nathan era presedintele Asociatiei Bucovinenilor Parizieni si dadea petreceri fastuoase la Cafe de la Paix, avea prieteni avangardisti, isi ajuta prietenii evrei romani in toate felurile. in 1952, fiul sau si al sotiei sale Margeurite Py, originara din Alsacia, primeste numele de Bernard Jerome Max. Cand baiatul are opt ani, parintii il duc in calatorie la Cernauti si la Bucuresti ca sa‑si cunoasca originile.”

O alta intalnire, cu Aurel Dragos Munteanu, cel care si‑a iubit la modul total Romania lui interioara, ni-l arata prin prin marturiile contemporanilor, ale celor care au avut prilejul ca cunoasca un strop din substanta sa profunda si atat de paradoxala.

O carte sau mai bine zis o lupta in care apar marturisiri crude de tristeti insangerate: „Filmul documentar dedicat lui N. N. Constantinescu nu s‑a facut, asezarea sa intr‑un plan al televiziunii nationale depindea de unele persoane care nu stiau nimic despre academician si pentru care numele lui nu rascolea decat amintiri socialiste.

Am ramas cu scenariul si cu sinopsisul in buzunar asa cum s‑a intamplat cu multe alte personalitati despre care am vrut si am incercat sa fac ceva si inexorabilul pix al actualei cenzuri nu m‑a lasat (de pilda Iosif Constantin Dragan, Ion Lancranjan, Raoul Sorban, Aurel Dragos Munteanu, Mihai Ungheanu).”

O alta memorabila intalnire: aceea cu fermecatoarea Cella Serghi, a carei dezinvoltura in proza e departe de a fi flux si superficialitate, ci doar  munca obstinata, tainica, indracita, tacuta, nestiuta, refacere si iar refacere, regandire si constructie.

Scurte intalniri cu Doinas, cu Caraion, cu Nichita, cu Tomozei si cu cati altii...

in cautarea timpului castigat al unei copilarii ardelene de poveste...o carte ca o revansa tacuta a fetei de departe care visa, visa, visa... O carte pentru minte, literatura, dar, mai ales, pentru inima...o permanenta revenire acolo unde exista un limpede loc...

Ultimele articole
Opriti aceasta propunere legislativa! Dorin Suciu
14.05.2019
O PROPUNERE LEGISLATIVA CARE TREBUIE OPRITA!   CUVANTUL LIBER | 11-05-2019 Nr: 88 (7.549) | Autor: DORIN SUCIU |   La inceputul acestei primaveri, reprezentanti ai Federatiei Sindicatelor din Silvicultura “Silva” au protestat in fata Parlamentului Romaniei impotriva unui proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, proiect care a trecut de Senat si se afla in dezbatere la Camera Deputatilor. (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl-pck2015.proiect?cam=2&idp=17133).
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook