Revista

Ada Shaulov Enghelberg

Literatura celei de-a doua sanse

de Irina Airinei

„Faptul ca aceste doua romane vorbesc despre posibilitatea ca dragostea sa apara oricand, ca nu e niciodata prea tarziu, ca exista intotdeauna prilejul celei de-a doua sanse, este un lucru care da speranta. ” Astfel rezuma esenta celor doua romane autobiografice ale scriitoarei Ada Shaulov Enghelberg,  Felicia Waldman, conferentiar universitar la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, importanta contributoare, prin opera ei, la istoria iudaismului din Romania.

Cele doua romane „Primul tangou, ultima iubire” si „Eu sunt omul tau”semnate de scriitoarea israeliana Ada Shaulov Enghelberg  si lansate pe 6 iunie 2017 la Biblioteca „Alexandru Safran” din Bucuresti în fata unei sali pline de impatimiti de carte, sunt pagini ale unei literaturi de confesiune marcate  de suferinte, de durere, dar si de o dragoste nestinsa, aproape ireala. O literatura care imbina realitatea cu imaginarul, proza realista cu evocarea lirica, istoria personala a povestitoarei cu fictiunea, cu legenda, cu metafora si mitul. Cartile Adei Shaulov Enghelberg au fost prezentate de conf. dr. Razvan Voncu si de jurnalistul Alexandru Marinescu, directorul Editurii Hasefer sub auspiciile careia cele doua volume au aparut in România,intr-o a doua editie, prima fiind cea de la Editura Familia din Israel. „O scriitoare talentata, un roman scris cu deplina maturitate si cu o remarcabila atentie la nuante. In acelasi timp, o naratiune plina de dramatism, pilduitoare pentru puterea omului de a razbate si de a-si gasi echilibrul si sensul vietii.” a spus Razvan Voncu.

  Cartile Adei Shaulov Enghelberg, doctor in psihologia educatiei, sunt scrise sub cerul instelat al credintei si au o viguroasa axa morala. Pentru ea, facerea de bine e un modus vivendi. De aici, harul si forta spirituala a Adei Shaulov. De aici, cartea care se citeste dintr-o suflare. Naratiunea are ritm alert iar stilul te captiveaza. Literatura Adei Shaulov este o scriere realista, naturalista pe alocuri, cu accente lirice, uneori,  diversa ca viata reala din care se inspira. O filozofie inalta, o filozofie a binelui, o credinta in Lumina si in bunul Dumnezeu, se simt in fiecare vocabula a creatiei ei. O carte care se confunda cu viata. Romania-Israel, doua capete de pod pe care trece, ca in proza lui Mateiu Caragiale, o caleasca de vise: literatura de confesiune semnata Ada Shaulov  Enghelberg. Calatoria spre noi insine, pentru a afla cine suntem. Este literatura celei de-a doua sanse, literatura sperantei.Credinta si iubirea evocate cu talent de o scriitoare care a stiut sa prefaca intotdeauna cenusa in lumina, violul si moartea lui Amnon si Tamar in dragoste pura, in samburele cunoasterii despre care vorbeste un imn din  Rigveda: „De intuneric era acoperita intreaga lume,/Un ocean fara lumina - pierdut in noapte;/Atunci, ceea ce era ascuns în coaja,/Unul s-a nascut prin puterea arsitei./Din acesta a Iuat nastere mai intai,/Ca sambure al cunoasterii, iubirea ...

Ultimele articole
Opriti aceasta propunere legislativa! Dorin Suciu
14.05.2019
O PROPUNERE LEGISLATIVA CARE TREBUIE OPRITA!   CUVANTUL LIBER | 11-05-2019 Nr: 88 (7.549) | Autor: DORIN SUCIU |   La inceputul acestei primaveri, reprezentanti ai Federatiei Sindicatelor din Silvicultura “Silva” au protestat in fata Parlamentului Romaniei impotriva unui proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, proiect care a trecut de Senat si se afla in dezbatere la Camera Deputatilor. (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl-pck2015.proiect?cam=2&idp=17133).
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook