Revista

FILDERMAN: DREPTATE SI ONOARE

135 de ani de la nastere

FILDERMAN: DREPTATE SI ONOARE

Dr. Irina Airinei

 

 

Inca din 1928, se vede ca Arghezi era un admirator al uriasei personalitati politice care a fost Wilhelm Filderman, unul din fondatorii Uniunii Evreilor Pamanteni (1909), al carei vicepresedinte a devenit in 1915. Pentru extraordinarele sale contributii la elaborarea Tratatului privind drepturile minoritatilor la  Conferinta de Pace de la Paris, pentru spiritul sau diplomatic si omenia sa in fruntea Uniunii Evreilor Pamanteni, dar mai ales pentru preocuparea sa pentru prosperitatea natiunii romane, Tudor Arghezi, realmente impresionat si  atras de personalitatea acestuia ii dedica, in nr.61 din 12 aprilie 1928, un memorabil articol intitulat

Cumplita barbarie. 

 

 

Dr. Filderman este preocupat, cum spune aici, Arghezi, atat de soarta burgheziei cat si de cea a agricultorului. Pentru preocuparea sa pentru economia tarii sale pe care o iubeste, a acestui adevarat om al cetatii, Arghezi ii aduce laude...Acest ton la adresa marelui om care a fost  Filderman nu il va parasi, dovada fiind  acel elogios articol intitulat „Voinicul” din Informatia zilei din 28 mai 1943), in care poetul releva lupta lui Filderman pentru a-si apara conationalii, astfel:

„Am simtit in cuvintele pe care le-ai scris, zvacnind sangele neamului dumitale, fara sa stie si sa vrea intr-adins sa-i porti dreptatea si onoarea, cand altii le-au dat uitarii sau le-au intinat. Aceste chemari nu vin prin numire si prin porunca unei stapaniri, le aduce pamantul si le imparte vantul, sufletul acestui pamant, rascolit de buruieni si codri. Am auzit in cuvantul dumitale clatinarea trecutului si toate glasurile lui mai destepte, cantand pe val.

De cand n-am mai simtit acest accent in cuvantul scris. Cocorii nostri s-au imbolnavit zburand pe cerul palid, vulturii isi pierdusera penele, telegarii domnesti mergeau incetinit si cu capul plecat care incotro.

...Am vazut peste ce-ai scris o predestinare. Nu te-ai temut unde se tem toti, n-ai sovait unde ei se impleticesc. Ai rupt tacerea cu hotarare si pasul ti se aude ca vine de departe. il aud si cei ce trebuie sa asculte cum se desface timpul, ca sa despice calea de intrare in Ierusalim a omului asteptat.

...Ai dat drumul unui porumbel peste potopul de sange si el ti s-a intors de dincolo de el, de acolo unde incepe drumul stelelor cu o stea."

Trimiterea metaforica la la memoriile, protestele, interventiile dr-ului Filderman impotriva situatiei in care fusesera pusi coreligionarii sai i-au atras toata admiratia marelui scriitor dar si  deportarea in lagarul de la Moghilev din Transnistria.

In triunghiul omeniei,  i-as spune, victimele, Filderman si evreii romani,pe de o parte, Arghezi, inchis la Targu Jiu pentru pamfletul „Baroane”, pe de alta, au fost sprijinite pentru eliberarea lor, de generalul Dumitru Popescu, caruia Dr. Filderman ii adreseaza o frumoasa scrisoare de multumire (publicata in ,Curierul Israelit", Anul XXVI, Nr. 10, din 19 noiembrie 1944) si in procesul caruia va depune marturie.

 

Fie ca vibratia memoriei scaldate in Lumina a lui WILHELM FILDERMAN sa ne arate, in continuare, Calea!

 

Ultimele articole
Romania si razboaiele de imagine de Dorin Suciu (5)
10.08.2019
Asertiunile colportate de diversi agenti de influenta pot fi grupate pe categorii si fac parte dintr-un razboi de imagine impotriva Romaniei care trebuia despuiata de ultima bruma de simpatie pe care i-o conferise sangeroasa revolutie din decembrie 1989. Ele urmaresc acreditarea catorva idei:romanii sunt un popor violent si intolerant care comite pogromuri asupra maghiarilor. Stabilirea unei paralele intre epurarea etnica din Bosnia si situatia maghiarimii din Transilvania;„genocidul psihic si cultural” la care este supusa minoritatea maghiara din Transilvania; in Romania are loc o restauratie a dictaturii comuniste; renasterea in Romania a fascismului (sic!) prin organizatia Vatra romaneasca; incercarea de acreditare publica a opiniei ca in Romania exista un „traditional antisemitism romanesc” si transmiterea (prin transfer emotional) a tezei ca „maghiarimea persecutata” din Romania s-ar afla in aceeasi situatie dramatica precum evreimea europeana intre cele doua razboaie mondiale; promovarea in forurile internationale a intoxicarii (lansata in 1991 de Geza Entz, directorul Oficiului pentru Maghiari de peste Granite a guvernului ungar) privind asa-zisa „bomba etnica cu explozie intarziata” a carei dezamorsare poate fi realizata doar prin impartirea Transilvaniei in cantoane, dupa modelul elvetian, sau dupa modelul belgian, prin acordarea de autonomie teritoriala pe criterii etnice ca in Flandra si Valonia; Transilvania, multinationala si multiculturala, poate fi considerata imaginea extrem orientala a democratiei occidentale; Romania este un stat-paria, fara traditie democratica, de cultura ortodoxa, deci in afara ariei culturale a Europei si care refuza „drepturile umane, individuale si colective ale nationalitatii maghiare”.
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook