Revista

EXPOZITIA „DOCUMENTELE MARII UNIRI”

Dr. Ionut Cojocaru: Initiativa acestei expozitii am luat-o in urma convorbirii mele cu domnul europarlamentar Laurentiu Rebega care mi-a solicitat sprijinul pentru a face o intalnire aici, la Bruxelles care sa marcheze Centenarul Marii Uniri. Este unul dintre primii pasi pe care ii vom face in aceastadirectie si am plecat de la ideea cunoasterii si promovarii Centenarului Marii Uniri la Bruxelles printr-o expozitie care cuprinde cele trei provincii istorice, Basarabia, Bucovina, Transilvania si evenimentele din Primul R?zboi Mondial, Marele R?zboi, a?a cum este cunoscut, încheiat  la 1918 cu Marea Unire. Si, dincolo de aceasta, vrem sa evidentiem si Romania Mare, parcursul  si calea spre Unire a tuturor romanilor din toate provinciile istorice pana la Unirea cu Romania. Expozitia este insotita si de colectia celor 160 de carti, colectie ingrijita de profesorul Ioan Scurtu. Voi lua cuvantul alaturi de profesorul Ioan Opris si de profesorul Gheorghe Onisoru, de directorul Bibliotecii Judetene Dolj Lucian  Dindirica, de profesorul Ioan Talpes care vor vorbi despre importanta acestui moment istoric. Speram ca tensiunile politice vor fi lasate la o parte  ca sa participe ?i ceilalti europarlamentari. Suntem o delegatie de 14 istorici aici (Gh. Onisoru, Ioan Opris, Ioan Talpes, Florian Bichir, Lucian Dindirica, Aurel Stefanachi, Gh. Sbarna, Liviu Taranu, Florian Banu s. a.),  un redactor si un cameraman de la TVR. Consider ca este un eveniment foarte important pentru Romania. Deschiderea expozitiei va avea loc maine incepand cu 10, 45 la Parlamentul European. Expozitia va ramane o saptamana in acea sala in care toti europarlamentarii o pot viziona.

Ce va  cuprinde?

Expozitia va  cuprinde imagini privind aspecte din Marele Razboi, evenimente, soldati, personalitati din Transilvania, Bucovina, Basarabia, Rezolutia Unirii, harti cu provinciile istorice plus volumul „Documentele Marii Uniri” in engleza si franceza si celelalte 160 de volume importante despre Marea Unire  ingrijite de profesorul Ioan Scurtu.

                Florian Bichir:

Eu am venit  sa vorbesc despre Centenarul Unirii, cel mai mare eveniment din via?a poporului roman. Si daca autoritatile nu se ocupa...a fost nevoie de o initiativa privata. Eu o sa vorbesc in limba mea materna, romana, care e o limba a Uniunii Europene. Si trebuie sa ne respecte pentru asta.

 

Ultimele articole
Daniel Gheorghe despre Basarabia
20.11.2019
Romania are o datorie de sange pentru fratii nostri din Basarabia Invitatul Gazetei Romanesti: deputatul Daniel Gheorghe (Grup PNL)
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook