Revista

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: O Romanie care incurajeaza diversitatea si toleranta este o tara mai puternica si mai prospera

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei:

O Romanie care incurajeaza diversitatea si toleranta este o tara mai puternica si mai prospera

 

Cu ocazia sarbatorii de ȘAVUOT 5775, care celebreaza primirea Torei de catre Moise pe Muntele Sinai, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania a organizat evenimentul-dezbatere „Decalogul – fundament al justitiei”, cu participarea presedintelui Romaniei, E.S. dl. Klaus Werner Iohannis si a Preafericitului Parinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Manifestarea s-a dorit o punte spre buna intelegere intre oameni, indiferent de etnie sau religie, pornind de la nucleul comun al monoteismului – Cele 10 porunci.Evenimentul a avut loc vineri, 22 mai, incepand cu ora 18:00, in Templul Coral din Bucuresti - intruchipare desavarsita a conceptului de Sinagoga ca loc de rugaciune, de adunare si de invatatura, la implinirea la 150 de ani de la ridicarea sa. Pentru evreii din Romania, readucerea la viata in conditii de exceptie a acestui minunat edificiu de cult, monument istoric si arhitectonic apartinand patrimoniului national romanesc si international, este un moment de maxima insemnatate.

            Festivitatea a avut un program deosebit de complex, cuprinzand o ceremonie de bun venit oficiata de Baruh Haba – Prim Cantor, de Iosif Adler si de Corul Templului Coral, urmata de defilarea cu Tore dupa care presedintele F.C.E.R, deputatul dr. Aurel Vainer a rostit un discurs introductiv aratand ca cele zece porunci au contribuit la evolutia omului modern. „Numeroase constitutii se inspira direct din cele zece porunci”, a afirmat dr. Aurel Vainer.  

Cele zece porunci au stat la baza dialogului si a cooperarii intre crestini, evrei, dar si alte religii, a spus cu aceasta ocazie patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel. „in acest sens, este mereu necesara si o cooperare intre indrumatorii spirituali ai oamenilor si decidentii politici din viata societatii, pentru a nu separa libertatea de responsabilitate, nici binele individual de binele comun.” a mai spus patriarhul.

Presedintele Romaniei ar fi trebuit sa fie al doilea vorbitor invitat, potrivit programului, dupa patriarhul Daniel, insa seful statului a fost devansat de Victor Ponta, motiv pentru care Klaus Iohannis a fost la un moment dat la un pas sa paraseasca evenimentul. Seful statului a fost totusi convins de presedintele FCER sa ramana si sa-si tina discursul, fiind ultimul care a luat cuvantul: „Aceasta nu este o vizita de curtoazie, ci o prezenta fireasca in sanul unor oameni pe care ii pretuiesc pentru increderea cu care sprijina cel mai demn drum cu putinta: o Romanie democratica, ferm atasata valorilor europene si euroatlantice. Sunt convins ca o Romanie care incurajeaza diversitatea si toleranta este o tara mai puternica si mai prospera. Prezenta mea in aceasta seara, in acest lacas de cult mozaic, loc de rugaciune, de adunare si de invatatura, este un semn al pretuirii si al sperantei. Al pretuirii pentru ceea ce ati cladit si continuati sa claditi pentru Romania. S al sperantei ca intreaga comunitate evreiasca va contribui si maine, alaturi de familiile voastre din Israel, prin fapte si prin idei, la viitorul nostru comun. Cea dintai datorie a mea, pentru ca sunt pentru prima oara in Templul Coral, este sa urez tuturor cetatenilor romani de credinta iudaica, precum si familiilor din Israel sau de pretutindeni, pace in suflete si multa sanatate. in acest loc, care a insotit vreme de trei secole bucuriile si tristetile comunitatii evreiesti, dati-mi voie sa aduc, totodata, un omagiu tuturor celor care au suferit pentru credinta lor iudaica. Amintindu-le memoria, astazi, aici, e o datorie de onoare. in viata romaneasca, comunitatea evreiasca a impulsionat dezvoltarea economica, a alimentat viata culturala, a imbogatit identitatea noastra. De aceea, generatiile anterioare merita cuvantul meu bun si mai ales convingerea adanca a faptului ca Romania va este astazi recunoscatoare pentru ceea ce suntem ca natiune”, a adaugat Klaus Iohannis.

Si premierul Victor Ponta a subliniat faptul ca in Romania, legatura dintre cele doua popoare a facut ca natiunea sa evolueze. „Societatea romaneasca, in 2015, recunoaste rolul fundamental al comunitatii evreiesti in construirea noastra ca tara, o societate care combate extremismul, intoleranta, care are legi moderne si care intelege ca impreuna putem sa fim o societate mai puternica”, a declarat Victor Ponta.

Au mai luat cuvantul dl. ambasador al statului Israel la Bucuresti, Dan Ben Eliezer, Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, dr. Moshe Kantor, Presedintele Congresului European Evreiesc, prof. dr. Gheorghe Iancu. Un intermezzo muzical a fost sustinut de Bucharest Klezmer Band - un frumos concert de muzica traditionala evreiasca dupa care a urmat Kabalat Șabat - rugaciunea de intampinare a Șabatului si predica rabinului Rafael Shaffer. (Irina Airinei)

Ultimele articole
Daniel Gheorghe despre Basarabia
20.11.2019
Romania are o datorie de sange pentru fratii nostri din Basarabia Invitatul Gazetei Romanesti: deputatul Daniel Gheorghe (Grup PNL)
Citeste mai mult
Vezi toate articolele
Fii prieten pe Facebook